För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Väntad – och välkommen – räntesänkning

Publicerad 20 aug 2024
Räntebeskedet är välkommet men det kommer att krävas fler sänkningar för att öka hushållens efterfrågan och för att inte riskera att inflationen biter sig fast under målet.

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Det beskedet meddelade den under tisdagsförmiddagen.

Räntesänkningen är väntad eftersom det råder lågkonjunktur och inflationen ligger under Riksbankens mål för prisstabilitet.

Sommarens prisnivå talar för sänkt styrränta

− I Småföretagsbarometern 2024 är svag efterfrågan småföretagens största tillväxthinder, ett utfall som lätt går att förstå utifrån hushållens pressade ekonomi. När inflationstakten nu kommit ned under målet behöver räntan sänkas för att inte verka åtstramande, därför är dagens besked välkommet men det kommer att krävas fler sänkningar för att öka hushållens efterfrågan och för att inte riskera att inflationen biter sig fast under målet, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Repar sig ekonomin i höst?

Riksbankens nya styrränta tillämpas från 21 augusti. Nästa penningpolitiska möte med beslut om styrräntan hålls 24 september och direktionens beslut meddelas i vanlig ordning en dag senare, 25 september.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna