För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

25 spaningar om ett bättre 2025

Publicerad 5 dec 2024
Företagarens stora trendspaning berättar om inspirerande entreprenörer, spännande innovationer och nya affärsmöjligheter. Vi hoppas att årets utblick ger dig energi, inspiration och tips inför 2025.

1. Bro till nya talanger

Guuled Mohamed.png

Initiativen för att förnya arbetsmarknaden är många. En viktig och växande metod är att koppla samman unga i utsatta områden med företag. En utveckling som bidrar till att samhällsklyftor överbryggas samtidigt som arbetsgivare snabbare hittar rätt talanger. 19-åriga Guuled Mohamed, grundare av företaget Young Talents Sweden, gör ett spännande jobb på den fronten. Young Talents Sweden kopplar samman drivna talanger i åldern 18–25 år med företag som värdesätter mångfald och inkludering.  Guuled Mohamed har belönats med Raoul Wallenberg Young Courage Award för sitt engagemang mot sociala orättvisor.

2.  Robotmurare blir verklighet

Det råder brist på murare i över hälften av alla länder i Europa, enligt amerikanska tidningen Wired. Som en lösning på problemet lyfter de fram det Londonbaserade bolaget Monumental, en av Europas mest spännande snabbväxare i år. Företagets självkörande markfordon fungerar som en slags automatiserad trio. När en människa väl lastat material sköter tre sorters robotar murandet tillsammans.

3. Osannolikt är kul

Att nå igenom bruset och skapa en positiv snackis står väl på de flesta företags önskelistor inför 2025. Rampljus och nya målgrupper kan bli belöningen för rätt samarbete. Minnesvärt från i år? Kaffemaskin + smyckesdrottning = sant. Sjöstrand Coffee bad designern Maria Nilsdotter att skapa en version av deras espressomaskin i hennes mörka sagostil. Vi gillar handtaget i form av en klo.

4. AI för småföretagare

AI lista.png

– efter hajpen blir det en del av vardagen

AI har varit den stora snackisen under det gångna året. Men under 2025 kommer allt fler företagare att gå från ord till handling. Flera har redan kommit i gång. Småländska industriföretag använder redan AI för att skriva manualer. E-handlare låter AI-applikationer svara på kundernas leveransfrågor och konsulterar sparar tid genom att låta AI göra research.

 

5. Tångmöbler i ett varuhus nära dig

Tång är framtidens plast. Det tror Ikea som satsar på odlarna bakom Nordic Seafarm. Västkustbolaget får 25 miljoner kronor via Ikeas dotterbolag Inter Ikea Group och EU-finansierade Innoenergy.

6. Svamp für alle

Under en period skulle vi alla odla kryddväxter i näringslösning hemma. Nu knackar nästa trend på dörren. Vad sägs om ett gör-det-själv-kit för att odla svamp hemma i köket? Särskilt ostronskivling lämpar sig för köksodling. Det kan man lära sig av entreprenörerna Fabian Omne och Emil Sandin som driver Svamphuset.

7. Förtroende framför allt …

Rapporten Accenture Life Trends 2025 visar att mer än hälften av de tillfrågade ifrågasätter det innehåll som de läser online, och 62 procent uppger att förtroende är den viktigaste faktorn i relationen med ett varumärke. Småföretagare är ofta skickliga relationsbyggare – och under 2025 är det dags att utveckla den talangen till att bli en av dina viktigaste konkurrensfördelar.

8. ...och kundens ord är lagKundomdömen.png

En förtroendeskapande åtgärd kan vara att låta dina kunder komma till tals i dina sociala kanaler. Lyft fram lyckade kundcase. De kan bli framgångsrika säljverktyg. En rapport från Emplifi visar att 87 procent av de tillfrågade anser att kundomdömen är det mest trovärdiga i relationen med ett företag.

 

9. Extremväder – och sen då?

Störtfloder, stormar och torka orsakar allt större skador och lidande. Samtidigt kommer en ny våg av innovationer som går under namnet adaptation solutions. De syftar på lösningar som lindrar i spåren av klimatförändringar. Det handlar exempelvis om nya metoder för att få rent vatten. Svenska företaget Drupps bidrar till utvecklingen med en innovation som omvandlar vattenånga från atmosfären, eller från industriella kyltorn och skorstenar, till dricksvatten. Tekniken säkrar bevattning för exempelvis jordbruk utan att tömma lokala vattenresurser.

10. Krediter för biodiversitet

Första krediterna för biodiversitet (biologisk mångfald) har sålts via en ny plattform. Adam Aljaraidah, känd för att digitalisera skogsbranschen via sitt bolag Treebula (tidigare Virkesbörsen), är aktören bakom plattformen tillsammans med Qarlbo Biodiversity. Biodiversitetskrediter är ett nytt och innovativt verktyg som gör det möjligt för företag att investera i bevarandet av hotade arter och livsmiljöer. Genom att köpa krediter stöder du projekt som skyddar och restaurerar värdefulla skogsekosystem, samtidigt som du bidrar till hållbart skogsbruk och klimatanpassning.

11. Smarthet från Sverige: Plast blir vägar

Den färska rapporten Global Innovation Index 2024 lyfter fram socialt entreprenörskap som en stark och växande rörelse för att lösa samhälls- och miljöutmaningar i världen.

En techstjärna från Uppsala, en hållbarhetskonsult från Jönköping och en byggnadsingenjör från Västerås – Degmo Daar, Ismail Abdullahi och Sayidali Ahmed – är ett lysande exempel på just det. Tillsammans driver de företaget Soma Recycle som tar svenskt miljökunnande till Somaliland och Somalia.soma (2).png

I länder som Sverige finns kompetensen och kunskapen för att skapa en hållbar värld. Men om kunskapen stannar i de västerländska länderna, hur ska vi då få en mer hållbar planet? undrar Ismail Abdullahi i en intervju med Impact Loop. Han och medgrundarna har utvecklat en metod för att tillverka byggmaterial av plastskräp, bland annat för att skapa bättre vägar. På grund av klimatförändringar är översvämningar vanliga i regionen, och dåligt underbyggda vägar spolas ofta bort.

Soma Recycles byggstenar får nio gånger längre livslängd än traktens cementstenar och har fem gånger lägre koldioxidutsläpp. I den stora hamn- och handelsstaden Berbera på Afrikas horn ska trion öppna sin första fabrik så snart finansieringen är säkrad. En social aspekt ingår också i satsningen i Somalia. Hela 70 procent av landets unga vuxna, som står för majoriteten av befolkningen, är arbetslösa i dag. Soma Recycle har som mål att skapa 100–150 nya jobb under sitt första år på plats.

 12. Vad kan hackas?

I flera hem i USA hördes plötsligt rasistiska slagord – från hemmens robotdammsugare – som hackats av tonåringar. Det gäller att hänga med när allt fler av våra prylar är uppkopplade. Se till att hålla dig ajour med hur man täpper till säkerhetsluckor, såväl hemma som för företaget.

13. Tänk it-säkerhet

Om du inte har koll på firmans it-säkerhet så är det hög tid att ta tag i frågan 2025. Många tycker att det är svårt att veta i vilken ända man ska börja, men Stöldskyddsföreningen erbjuder bra tester och guider som hjälper dig att komma i gång. Läs mer på: säkerhetskollen.se.

14. Industriell symbios

Via Forest Business Accelerator i Västernorrland vässas skogliga innovationer. I samarbete med BizMaker, SCA, RISE och IBM får utvalda bolag hjälp att knåda sina affärsmodeller. Tre spännande bolag i årets omgång är…

* Allogro – utvecklar produkter för trädgårdsodling (hortikulturprodukter) från restmaterial i skogsindustrin.

* Alder Olmai Supernatural Colours – kapar naturliga färger av restprodukter från skogen.

* Collect – digital plattform som ger användaren kontroll över avfall och restmaterial.

15. Blunda och byggCoding.png

Kanske är det helt naturligt att chatt-bygga en hemsida om några år. Men än så länge får det betraktas som hisnande. AI-bolaget Lovable, grundat av Anton Osika, finns med på magasinet Wireds prestigelista över coolaste svenska bolagen. Med företagets GPT Engineer kan du bygga sajter och appar via en chattfunktion. Över 27 000 personer från 154 länder står på väntlistan för att få testa innovationen.

 

16. Investerare som sticker ut

Har du hört talats om impactbolag? Det handlar om bolag som kännetecknas av nyskapande lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle. Här har vi några som är värda att nämnas.

Rad Cap. Med sitt bolag går Nastaran Baleng-Soultani och Karolina Nilsson in i bolag som är ägda till minst 50 procent av kvinnor.

Fund Forward. Fredrik Blomquist skissar på finansiering för framtiden, med fokus på cirkulära bolag och impactbolag.

Impact Invest. Tillväxtfonden under ledning av Ruth Brännvall finansierar bolag utifrån hur stor social impact de har.

Unconventional Ventures. Impactfond med bland andra Nora Bavey i spetsen, som fokuserar på underrepresenterade grundare.

17. Ses på riktigt

AI, digitala möten och hybridarbete förändrar vår vardag i grunden. Men visst är det trevligt att träffas på riktigt emellanåt? En mottrend till den snabba tekniska utvecklingen är vad trendspanare kallar Social Rewilding. Den innebär att vi i allt större utsträckning söker efter aktiviteter och upplevelser som ger autentiska och berikande upplevelser.

18. Kära kollegor!

När teknikutvecklingen tar en allt större plats i en företagares vardag blir det viktigare än någonsin att se medarbetarna, deras talanger och det värde som de bidrar med till verksamheten.

19. Heja Kungliga Operan!

Ett solklart tecken i tiden – och ett hett bevis för hur bra det blir när olika hjärnor och perspektiv släpps in – syns på Kungliga Operan. Under hösten har nya målgrupper fyllt salongen till brädden för att se baletten om Gustav Badin, slavpojken som skänktes till hovet och växte upp tillsammans med Gustav III. Bakom succén står entreprenörer som David Nzinga, dramaturg, Amir Chamdin, regi och libretto, samt Selam Fessahaye, kostymdesign.

 20. Hållbarhet – både som regelbörda och möjlighet

Ökade krav på hållbarhetsrapportering riskerar att bli en betungande börda för många företag. Men hållbarhetsfrågorna skapar också nya affärsmöjligheter.

hållbarhet.png

Precis som Företagaren har uppmärksammat under det senaste året är det små och medelstora företag som driver på utvecklingen – inte storföretagen. Att reparera och återanvända begagnad it-utrsutning är inget som Apple ägnar sig åt, men det gör Inrego i Täby som ger crika 400 000 it-prylar ett nytt liv varje år. Att rena industrioljor lockar inte de stora oljebolagen, men Rocco Oil i Ånge har hittat en lösning som gör att olja går att använda om och om igen. Och Årets unga Företagare i Örebro, Refurbly, har tagit ett stadigt grepp om den växande marknaden för begagnade mobiltelefoner.

Medlemsförmån : 12 % rabatt på hållbar IT-utrustning för ditt företag hos Inrego.

21. Hitta din egen plan B

Att vi lever i en oförutsägbar värld är knappast någon överdrift. Framtiden kräver att företagare har en alternativ plan när leveranskedjor strular, kunder går i konkurs och nyckelmedarbetare plötsligt säger upp sig. Proaktivitet och uthållighet är egenskaper som fortsätter att växa i betydelse.

22. Tre kontorstrender – och alla börjar på F

Det är tre nyckelord som präglar våra kontor 2025:

Flexibilitet: Kontoret ska erbjuda öppna ytor för möten, dialog och samarbete.

Fokuszoner: Behovet av avskilda ytor för enskilt och ostört arbete uppmärksammas allt mer.

Färre kvadrat: Effektivare utnyttjande av kontorsytan leder till att allt fler företag letar efter mindre kontor.

23. Flower power

Företaget Flower, som syntes på Företagarnas lista 103 Unga Idéer 2022, har utvecklat en mjukvara som kopplar samman förnybara energikällor i så kallade Virtual Power Plants (VPP). I augusti tog John Diklev och hans Flower in 290 miljoner kronor, mestadels via riskkapitalbolaget Northzone. I oktober tog energiraketen in ytterligare 230 miljoner, bland annat via Sony Innovation Fund. Planen är att expandera i Europa. Räkna med spännande nya framsteg.

Fler höjdpunkter:

Lex Energy är ett Kamprad-backat laddningsbolag som ingår i Norrskens accelerator. Ger oss nästa generations snabbladdare.

Stella Futura lanserade idén att säkra elförsörjningen till sjukvården med hjälp av batterier. Idén föddes i Ghana 2018, ett land som ofta drabbas av strömavbrott. I dag, i Sverige, installerar bolaget egendesignade batterisystem hos industrier och energiproducenter för energieffektivisering.

Chalmersbatterier av kolfiberkomposit. Kräver inga konfliktmetaller och väntas göra stor skillnad för elbilar och elflyg framöver.

24. Frihandel – en genväg till nya kunder

När hot om tullar och handelskrig duggar tätt är det läge att upptäcka de frihandelsavtal som finns mellan EU och ett flertal länder i världen. Det är exempelvis lika enkelt att göra affärer med Kanada, Sydkorea och Vietnam som med kunder inom EU. Och Sveriges nya utrikeshandelsminister Benjamin Dousa, tillika tidigare vd för Företagarna, hoppas att en stor frihandelsuppgörelse med Sydamerika ska bli klar inom kort.

25. Bästa läsningen

Tre bra lästips som gör dig redo inför 2025:Läsa.png

 Snällast vinner, Bob Hansson.

AI för affärsutveckling och innovation, Paulina Modlitba.

The Wired World In 2025, Wired UK25.

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna