För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anpassa lagen till drönarfotografering

Publicerad 4 dec 2024
Lagen om skydd för geografisk information vingklipper i praktiken fotografers möjlighet att erbjuda drönarbilder.

Sedan 2016 finns lagkrav på att den som fotograferar från luften behöver ett godkännande från Lantmäteriet före publicering av bilderna. Anledningen är att sådana fotografier inte ska röja svenska skyddsobjekt. Men i dag tar det cirka 80 dagar att få ett spridningstillstånd från myndigheten, trots en målsättning om fem dagars handläggningstid.

Konsekvensen är att seriösa fotografer som tar tillståndsfrågan på allvar förlorar sina uppdrag till de som struntar i lagstiftningen vilket innebär ökad risk att bilder på känsliga skyddsobjekt publiceras av misstag.  Det skriver Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med ordföranden i Svenska Fotografers Förbund, Tuana Fridén.

I en enkätundersökning gjord av Svenska Fotografers Förbund, en av Företagarnas branschpartners, svarar varannan professionell fotograf att deras uppdragsgivare nekat dem uppdrag när de informerat om handläggningstiderna.

Vad kan då göras?

Med tanke på att Lantmäteriet hade runt 700 ärenden per år att besluta om när lagen infördes för snart nio år sedan och i dag 30 000 så krävs att något förändras.

Sveriges fotografers förbund och Företagarna vill att självgranskningsrätten för yrkesfotografer återinförs. Förr gav Försvarsmakten självskattningsrätt på flygfoton till de fotografer som visat sig vara införstådda med lagstiftningen och hade kännedom om regionen. Då räckte det med ett tillstånd per fotograf och region.

Dessutom borde artificiell intelligens på sikt användas för att snabba på processen för handläggningen av spridningstillstånd. AI skulle direkt kunna identifiera skyddsobjekt och ge omedelbart besked om spridningstillstånd eller inte.

Fler nyheter från Företagarna