För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lise-Lotte Argulander Endast tomten är vaken och nissarna jobbar natt

Publicerad 17 dec 2024
Tomten och nissarna håller andan i väntan på besked från Arbetsmiljöverket. Kommer de att få jobba natt i år? skriver Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.
Lise-Lotte Argulander, Företagarnas arbetsrätts- och arbetsmiljöexpert. Foto: Oskar Omne.

Tänk dig midvintertidens mörker, när stjärnorna glimmar och snön ligger tung över taken. Då är det faktiskt inte bara tomten som är vaken. I tomteverkstaden längst upp i norr råder full aktivitet. Stressen är nästan lika påtaglig som doften av pepparkakor. Nissarna hänger på låset till arbetstidslagen, och tomten själv har börjat bläddra i paragraferna.

För vem ska annars hinna färdigställa alla klappar? Vem ska slå in miljoner paket, lägga dem i prydliga rader och packa tomtesäcken? Enligt arbetstidslagen får nattarbete endast utföras om det är absolut nödvändigt, men hur många julklappar kan rimligen tillverkas och skickas mellan klockan 06:00 och 22:00? Det är trots allt bara den 24 december som räknas.

Tomtens dilemma: arbetstidslagen

Tomten suckar och bläddrar vidare i lagen. Nissarna knotar bakom honom:

”Det är för barnens skull! Vi kan inte låta dem bli utan julklappar!”

Men arbetstidslagen är tydlig. Det krävs undantag för nattarbete, och julen må vara magisk, men magi står inte nämnt i regelverket.

Med röda kinder och glimten i ögat reser sig tomten upp och berättar för nissarna att det bara finns en sak att göra: snabbt som attan skicka in en ansökan om dispens till Arbetsmiljöverket!

”Vi har bråttom, men vi måste följa lagen.”

Regelverket för nattarbete sätter käppar i hjulet för företag som vill satsa i Sverige.

Rim och reson

Nissarna sätter genast i gång att jobba på en ansökan om undantag från arbetstidslagen, givetvis på rim:

”Vi önskar arbeta på natten,

med klappar som gläder trots skatten.

För att barnen ska få sina paket,

Vi måste börja vårt nattliga värv.

Tomten kollar igenom ansökningen och skickar i väg den och Arbetsmiljöverket får sin kanske mest udda förfrågan någonsin. Ett snabbt beslut krävs för att rädda julen!

Arbetstidslagen får flexa

Medan nissarna väntar ivrigt på besked från myndigheten fortsätter de arbetet i skift, men det märks att spänningen stiger i tomteverkstaden. Skulle dispens nekas, vad gör de då? En nisse säger trevande att de kanske skulle strejka, men de andra menar att en tomtestrejk inte är ett alternativ. Fast utan tillstånd kan julnatten få ett abrupt slut.

Den här berättelsen är så klart bara min fantasi, men det finns mer än ett korn av sanning i den. För i dag råder inte balans mellan företagens behov och alla arbetsmiljöregler. Jag utgår från att tomten driver aktiebolag, men har faktiskt inte kollat upp det. Nåja, oavsett om det handlar om nissar i verkstaden eller sjuksköterskor är frågan om nattarbete en avgörande aspekt av arbetslivet.

Slutet gott, allting gott?

Tillbaka till min saga. Till slut plingar det till i tomtens mejlkorg. Arbetsmiljöverket beviljar dispens. Julen är räddad, och nissarna pustar ut och kavlar upp de röda ärmarna. De jobbar vidare och tomten bjuder dem på glögg och förbereder sin magiska resa.

På julaftonen tindrar alla barnens ögon och nissarna får äntligen välförtjänt vila och en schysst julbonus. För trots allt: det finns regler, men det finns också undantag för en tid som jul. Nästa år är det dags igen – och tomten och nissarna börjar redan fundera över hur det ska gå med dispensansökan. God jul!

Lise-Lotte Argulander Läs fler krönikor från vår expert

Lise-Lotte Argulander Expert arbetsrätt och arbetsmiljö

Elfacket kortsluter svenska modellen

Blockad mot elföretag med kollektivavtal som sympatiåtgärd för att tvinga Tesla att teckna kollektivavtal är orimligt, skriver Lise-Lotte Argulander.

Relationsdrama i arbetsmarknadspolitiken

Förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare håller på att moderniseras och det leder till många turer i relationerna mellan lagstiftarna och parterna på arbetsmarknaden.

Fler nyheter från Företagarna