För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Johnny vägrar att gå i pension

Publicerad 4 dec 2024
Företagaren Johnny Forssell, 77 år, har inga planer på att gå i pension. Han tillhör den växande gruppen entreprenörer som väljer att stanna kvar på firman i stället för en tillvaro som pensionär.
Johnny Forssell i Söderköping har inga planer att sluta på firman. Foto: Henrik Lenngren

Om given av en skatt av textiler står Johnny Forssell djupt försjunken i sitt arbete med att rulla tyg på ett långt bord. Här i Jofotex butik i Söderköping, med E22:an alldeles intill, återfinns allt från flamsäkra tyger, trikåer, lakansvävar och bordstextilier till gardinkappor, gobelänger och konstskinn.

”Du kan tjäna massor av pengar genom att skjuta på din pension”

– När jag grundade företaget 1984 hade jag ingen tanke på att det skulle bli en av Sveriges större tygaffärer. Vissa kunder reser 20 mil bara för att handla hos oss, vilket egentligen är helt sjukt. Men vi har hittat en bra nisch, säger han.

Trots att Johnny Forssell fyllt 77 är han fortfar-ande vd för sitt ”femte barn”, som han kallar det. Och han jobbar i princip heltid.

– Jag brukar vara kvar till klockan två på eftermiddagen, sedan får de andra eksem i öronen av allt mitt prat. Men jag gör mitt bästa för att vara en glädjespridare. När jag inte är här blir det mycket tystare i butiken, säger han.

Vad tänker du om den klassiska pensionsåldern?

– Jag förstår inte varför du ska behöva bli slängd på soptippen bara för att du fyllt 65. Jag närmar mig 80 – men känner mig ju som 50. Om jag bara hade gått hemma skulle jag ha dött för länge sedan. Jag hör om andra företagare som går i pension och tycker att det är jobbigt när telefonen slutar ringa och ingen längre frågar efter dem. Den vägen vill inte jag gå, säger Johnny Forssell.

Jag närmar mig 80 år, men känner mig ju som 50

Jofotex levererar tyger till både företag och privatpersoner, och säljer såväl online som i den fysiska butiken – taktiskt belägen i ett textilt kluster med väverier och andra textilföretag som grannar. På kundlistan märks exempelvis Försvarsmakten, Astrid Lindgrens Värld, Kolmården och Samhall.

– Jag har fått frågor om vi ska öppna enheter i Örebro, Karlstad och andra mellanstora städer, men vi är hellre duktiga på en plats. Jag är livrädd för tanken att någon skulle köpa upp oss, driva företaget ett tag och sedan lägga ner det.

Johnny Forssell i Söderköping är långt ifrån ensam om att vilja skjuta pensionen på framtiden. 2021 tog ”jobbonär” plats i Språkrådets nyordslista. En jobbonär både arbetar och är pensionär på samma gång. Det vanliga är att arbeta lite mindre, och att kompensera inkomstbortfallet med att ta ut delar av sin pension.

Att jobbonär har blivit ett trendord är egentligen inte så märkligt. Var tredje 60-plussare är eller planerar att bli en jobbonär. Det visar en rapport från Jönköping University, framtagen på uppdrag av pensionsplattformen Min pension.

– Fler äldre har inkomster från arbete och arbetsinkomsternas betydelse för den totala inkomsten har ökat, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Enligt honom finns det en föreställning att när äldre arbetar längre kan det hindra yngre från att komma in på arbetsmarknaden.

– Studier visar dock att det inte finns något direkt samband mellan antalet äldre i arbete och jobbchanser för unga. När arbetskraften av olika skäl har utökats så har även mängden arbetstillfällen ökat i ungefär samma utsträckning. Snarare kan åtgärder som syftar till att minska äldres arbete även minska sysselsättningen för yngre.

Andelen företagare i befolkningen har legat stabilt runt 10 procent de senaste åren. Men det är framför allt de äldre, speciellt inom åldersspannet 65 till 74 år, som i större utsträckning äger och driver företag.

– Många företagare fortsätter alltså med sina verksamheter även när de når pensionsåldern, till skillnad från anställda som ofta pensionerar sig, konstaterar Johannes Hagen.

Trenden att allt fler väljer att fortsätta arbeta efter 65 lär hålla i sig om man får tro John Mellkvist, generalsekreterare för Pluskommissionen som fokuserar på att öka seniorers samhälls-bidrag:

– Den generation som nu nått pensionsålder, den så kallade rekordgenerationen, är långt ifrån några duvmatare. De har bättre hälsa, ekonomi och utbildning än tidigare seniora generationer, säger han.

När företagaren Johnny Forssell får frågan om en tillvaro som pensionär på heltid är ett lockande alternativ så tvekar han inte om svaret:

– Nej, jag känner mig yngre och friskare när jag jobbar. Det här är mitt liv, säger han.

Sonen Joakim Forssell, som jobbar i familjeföretaget sedan ett par år tillbaka, sticker in huvudet – och ler stort när han hör om framtidsplanerna:

– Pappa kommer aldrig ge upp här. I så fall får vi väl bära ut honom, säger han.

3 skattefördelar med att driva företag på äldre dagar

1. Du får ett förhöjt jobbskatteavdrag från januari det år du ska fylla 66 år. Det gör att du betalar lägre skatt på din arbetsinkomst om du har aktiebolag och tar ut lön eller på din inkomst av aktiv näringsverksamhet.

2. Från januari det år du fyller 67 år får du lägre arbetsgivaravgifter/egenavgifter. Du betalar då bara ålderspensionsavgiften som är 10,21 procent, i stället för arbetsgivaravgiften på 31,42 procent för aktiebolag, eller egenavgiften på 28,97 procent för aktiv näringsverksamhet.

3. Från och med januari det år du fyller 67 år får du ett förhöjt grundavdrag, vilket innebär lägre skatt på arbetsinkomst för dig som tar ut lön från ditt aktiebolag samt lägre skatt på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Det förhöjda grundavdraget ger också lägre skatt på pension. Som företagare kan du driva företaget vidare även om du har börjat ta ut delar av eller hela din pension.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna