Industrins skräddare växer med försvarsindustrin
Tidig vår 2022 hade Göran Svensk jobbat som vd på Lindevalls Industri i Östersund i fem år och fått ett lockande erbjudande om en ny vd-tjänst. Men när han ringde till ägarna för att säga upp sig fick han en motfråga: Skulle han och hustrun Jessica vara intresserade av att köpa bolaget? De tog 24 timmar på sig att prata och fundera.
– Vi vet att vi kompletterar varandra och tyckte att det var kul med ett gemensamt projekt. Vi kände dessutom att Lindevalls inte var färdigutvecklat. Så när chansen dök upp tog vi den, säger Göran Svensk som fortsatt som vd för företaget.
2,5 år senare har omsättningen ökat med cirka 40 procent. 2024 har Lindevalls prisats som Årets Företagare i Östersund och i Jämtland – Härjedalen för att slutligen ta hem en tredjeplats i riks-finalen. Företagarnas ordförande, Halldora von Koenigsegg, besöker bolaget en novembereftermiddag när mörkret redan sänkt sig och stormbyarna tränger igenom alla klädlager. Men inne i den ljusa industrilokalen är det varmt, och på skär- och symaskinerna pågår ett intensivt arbete.
Ni har vuxit snabbt sedan ni tog över, mycket tack vare mer effektiv produktion. Vilka är de största förändringarna ni har gjort? undrar Halldora von Koenigsegg.
– Tidigare jobbade man med stansjärn. Nu har vi en skärmaskin som går att programmera. Vi har också investerat i mer effektiva programmerbara symaskiner, berättar Jessica som har stor erfarenhet av verksamhets- och processförbättringar från industrin och andra branscher.
Vid skärmaskinen, som är av den största modellen på marknaden, har Mohammad Alkesim just plockat upp en ritning från CAD-programmet på en hållare till ett lastnät. Det är här det mesta i produktionen börjar. Lindevalls är legotillverkare inom mjuka material för industrin. De tillverkar till exempel mörkläggningsgardiner till Försvarsmakten och tapetserade dynor till tandläkarstolar, det allra mesta utifrån direkta beställningar från kunderna. Skärmaskinen går varm kvällar och nätter, berättar Göran.
– Den här väven känner du kanske igen? säger Göran till Halldora och visar en jättestor svart väv som Majed Hamoud sitter och syr.
– Det är krockkuddeväv. Just den här ska dock användas som torkduk i ett sågverk.
Ofta kommer även materialvalen från kunderna, men Lindevalls driver på för hållbara och återanvända material där de kan. Torkduken förstärks till exempel med kasserade bilbälten från Tyskland.
I samarbete med Woolpower gör de också glasögonfodral till Synsams lokalt förankrade varumärke Jämtö. Woolpower ville göra något av sitt ullspill och kom fram till att filtning gav ett snyggt och användbart material. När Synsam öppnade sitt innovationscenter på Frösön såg Göran en möjlighet att bidra till deras lokala och hållbara profil. I dag producerar Lindevalls en stor mängd glasögonfodral per år åt Synsam.
Ni har många lokala samarbeten?
– Vi tycker det är roligt att jobba med andra lokala varumärken och brinner för att hjälpa företag att flytta hem produktion till Sverige, säger Jessica.
Även till Trangias friluftskök och kaffepannor tillverkas fodral i det filtade ullspillet. Nyligen har Lindevalls också hjälpt företaget att ersätta en Kinatillverkad förvaringspåse till friluftsutrustning med en nyutvecklad i den återvunna ullfilten.
– Jag tänker direkt på om vi kunde göra något av vårt eget spillmaterial, framför allt lädret. Det blir ju alltid material över, funderar Halldora.
Lindevalls gör också sådant som måttbeställda madrasser till den lokala polisens hundar samt lagar och syr båtkapell och kapell till släpvagnar.
– Vi hjälper till om vi kan, men det ser vi mest som en service till Jämtland, säger Jessica.
– Här har vi mycket grönt – till försvaret förstås, guidar Göran vidare och håller upp en stolsits till stridsfordon.
I en hög ligger också militärgröna blixtlås som Lindevalls syr på uppdrag åt Woolpower, som själva har så högt tryck, mycket på grund av uppdraget att sy Försvarsmaktens nya underställ, åt att de inte hinner med just nu.
Ni arbetar medvetet med mångfald och integration. Berätta gärna mer om det!
– Vi ser det som en viktig uppgift som företagare i dag att ge fler möjlighet att känna sig som en del av samhället, säger Göran och fortsätter:
– Bland de utrikesfödda som vi anställer är det mycket word of mouth – de hör av någon kompis som jobbar här eller tipsar om någon som har jobbat som sömmerska.
Jessica berättar att 10 av företagets 25 anställda i produktionen har utomnordisk bakgrund.
–Vi har också ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen. De vet att vi bara tar in på praktik om vi tror att det därefter finns ett fast jobb. Även om många fortfarande pratar relativt lite svenska så säger de att det de kan har de lärt sig här, säger Jessica.
–Det tar lång tid att lära upp någon att bli en duktig sömmerska. Det är mycket viktigare att medarbetarna kan sy än att de kan svenska, säger Göran.
Majed Hamoud, som i dag syr överdragen till sågverket, är en mycket skicklig sömmerska, men kan knappt någon svenska. Han har till viss del en personlig tolk på jobbet då han rekommenderat in sin fru Fadwa Dakkak, som tidigare jobbade som vårdbiträde, men även hon har lång erfarenhet som sömmerska från Syrien. Nu har hon jobbat i ett år på Lindevalls.
–Alla är snälla här, säger hon. Det känns som en familj.
Är det överlag svårt att hitta kompetens inom sömnad?
– Östersund är ju en sömnadsindustrihubb numera, tack vare framför allt Woolpower, oss och Tekonf. Men det finns knappt några nyutbildade sömmerskor. Så vi har även dragit i gång en
sömnadsutbildning genom Lärocenter. Efter nyår kommer de första praktikanterna hit, berättar Göran.
Ni har växt snabbt de senaste åren, mycket tack vare efterfrågan från försvarsindustrin. Vad behöver ni för att kunna möta efterfrågan framåt?
– Det är yta och personal som är de trånga sektorerna – inte så mycket investeringar. Vi skulle behöva en skärmaskin till, det är 1,5–2,5 miljoner kronor, men vi har god lönsamhet, säger Göran.
Lindevalls förhandlar om att hyra ytterligare 2 500 kvadratmeter som kan färdigställas i angränsande lokaler, vilket blir mer än en fördubbling av ytan. De har också nyligen anställt platschefen Marcus Ringdahl som tar ansvar för den dagliga verksamheten. Så att Göran ska få mer tid att jobba med strategi, marknadsföring och försäljning.
– Så som försvarsindustrin växer så kan vi se en väldigt snabb tillväxt framför oss. Just nu är vi 32 på lönelistan. Vi hoppas att vi är dubbelt så många om ett par år, avslutar Göran.
Halldora möter
Mitt möte: Göran Svensk, vd, och Jessica Wallskog Svensk, kvalitetsansvarig, på Lindevalls Industri.
Om företaget: Legotillverkare av mjuka material till industrin, främst till försvarsindustrin och vårdsektorn samt fritidsprodukter. Lindevalls konstruerar, syr, svetsar och tapetserar i textilier, konstläder, gummi och mjuka plaster. Främst utifrån direktbeställningar från kunderna.
Därför bokade jag mötet: Trea i riksfinalen i Årets Företagare 2024. Prisas bland annat för effektivisering och hållbarhet i produktionen och arbetet med integration, ett mycket inspirerande företag.
Plats: Odenskogs industriområde, Östersund.