Välkommet slopande av 55-årsgränsen för val av karenstid
Riksdagen har bifallit regeringens förslag i budgetpropositionen för 2025 om att ta bort den övre gränsen för när egenföretagare kan välja kortare karenstid i sjukförsäkringen. Från och med årsskiftet försvinner gränsen som nu är satt vid 55 år.
− Det här är ett bra steg i rätt riktning och en reform som Företagarna efterfrågat länge, eftersom 55 årsgränsen för länge sedan spelat ut sin roll, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Lise-Lotte Argulander.
Egenföretagare väljer karenstid
Sjuklönereglerna som gäller för anställda och företagare med aktiebolag gäller inte för egenföretagare. I stället väljer egenföretagare – de som får inkomst av annat förvärvsarbete och som betalar egenavgift – att anmäla till Försäkringskassan om de vill ha sjukpenning med en karenstid på 1 dag, eller 14, 30, 60 eller 90 dagar. Den som inte gör något aktivt val får så kallad grundkarensen på sju dagar.
−Valfriheten finns till eftersom behovet av försäkringsskydd är mycket varierande inom gruppen egenföretagare. Risken kompenseras till viss del av att sjukförsäkringsavgiften i egenavgifterna som företagaren betalar blir lägre ju längre karenstid man väljer, säger Lise-Lotte Argulander.
Det är denna valfrihet som i dagsläget upphör när egenföretagaren fyllt 55 år. Då är det inte möjligt att ändra karenstiden. Bakgrunden är att egenföretagare som förr i tiden ville ansluta sig till den inkomstbaserade tilläggssjukförsäkringen som fanns då var tvungna att ha god hälsa och vara under 55 år.
Uppmuntra äldre till näringsverksamhet
Regeringen genomför förändringen för att uppmuntra fler äldre att bedriva näringsverksamhet.
– Vi måste göra det enklare att arbeta högre upp i åldrarna och tillvarata äldres kompetens samt motverka ålderism. Därför är jag glad att se 55-årsgränsen för kortare karenstid slopas för egenföretagare, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.