För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anna vill ge fönster ett långt liv

Publicerad 12 feb 2024
Ett stipendium från Hantverksinstitutets fond gör att kulturmålaren Anna Horn kan bygga upp en fönsterverkstad på Öland.

Om uttrycket ögonen är själens spegel överförs på hus är det nog fönstren som ger en byggnad mycket av dess karaktär och personlighet. Inte minst i äldre bebyggelse. Därför heter det också att fönstren är husets ögon.

Från hudar till spröjsar

I dag är vi vana vid stora och svepande glaspartier, men förr i tiden var fönsterglas en lyxvara. Under senmedeltiden fanns glasfönster i kyrkor och exklusiva bostadshus som på adelns herresäten, men det skulle dröja ett par hundra år innan glasfönster blev en vanlig syn i Sverige. Länge bodde folk med små, enkla ljusinsläpp täckta med djurhudar, oljade dukar eller kanske tunna skivor av horn.

Den som i dag tänker på äldre fönster ser nog framför sig 1800-talets och det tidiga 1900-talets karmar, bågar, spröjsar och ofta livfulla glasningar. En som arbetar med att bevara sådana fönster är Anna Horn. Hon är utbildad kulturmålare och driver enskild näringsverksamhet i Skåne inom traditionellt hantverk.

Stipendium för att inrätta en fönsterverkstad

Att vara kulturmålare innebär att måla i traditionella material och tekniker, som slamfärg, kalkfärg, linoljefärg och temperaemulsioner. Anna Horn ägnar mycket tid av sitt kunnande åt traditionellt fönsterhantverk. Hon arbetar för en firma i Skåne som restaurerar fönster och sedan årsskiftet även deltid på norra Öland med bas på den gård där hon är uppväxt.

− Kulturmåleri och försterhantverk överlappar. På Öland finns det stora behov av fönsterrenovering i äldre bebyggelse. För att bevara kulturvärden bör man renovera fönster med traditionella, lokala metoder och material, säger hon.

Tack vare ett stipendium från Hantverksinstitutets fond kan Anna Horn inrätta en fönsterverkstad i en lada på gården. En sådan verkstad behöver utrustas med allt från handverktyg och upphängningssystem för att torka målade fönsterbågar till arbetsbänkar för att skära glas och för att glasa, kitta, skrapa och måla fönstren.

− Jag ser både en efterfrågan och ett behov på Öland. Det är också en dröm för mig att kunna vistas mer där och vara en del i att utveckla hembygden med levande verksamhet och omvårdad bebyggelse, säger Anna Horn.

Läs mer om Hantverksinstitutets fond. 

Hållbart och miljövänligt

Likt under 1970-talets energikris har de senaste årens höga elpriser inneburit att många ser över uppvärmningskostnader och byter ut äldre fönster till moderna som isolerar bättre. Men det finns också många som vill bevara fönster, just eftersom de utgör så stor del av ett hus karaktär.

− Det går att energieffektivisera äldre fönster med jämförelsevis små medel och göra dem både tätare och samtidigt bevara det estetiska uttrycket, säger Anna Horn.

Att renovera fönster handlar för henne om såväl estetik som att tänka hållbart och miljövänligt, att ta vara på att det äldre hantverket som är gjort för att hålla länge. Ett äldre fönster går att plocka isär och byta ut delar i, till exempel om träet i ett understycke ruttnat eller om en glasruta behöver bytas ut, medan ett nytt fönster i en ram av plast eller aluminium oftast måste kasseras om det går sönder.

Hantverk med stor variation

Att måla och renovera äldre fönster är ett mångskiftande hantverk och Anna Horn upptäcker hela tiden nya saker. Som kulturmålare gäller det att veta vilka material och tekniker som ska användas på ett visst fönster och behöver delar bytas ut gäller det att känna till vilken funktion de fyller. Det kan handla om en viss vinkel för vattenavrinning eller någon annan detalj som bidrar till helheten.

− Ju mer avancerade fönster, desto mer utmanande är det att jobba med dem, som när jag var med och renoverade tre-fyra meter höga kyrkofönster med hundra glasrutor i, men jag vill inte fastna i ett specialiserat fack utan uppskattar bredden i hantverket, säger hon.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna