En ny ram för Kalles skapande
Ett grafiskt blad som inte monteras rätt kan bli missfärgat och en oljemålning som inte hålls spänd kan med tiden ta skada. Det är inte för inte som ramverkare ägnar omsorg åt både fram- och baksida när en kund lämnar in sin konst för att få den inramad. Den som arbetar med hantverket behöver både ha kunnande om olika material och en estetisk ådra. Rätt ram kan framhäva ett verk, antingen genom att samspela och framhäva det eller genom att nästan upplösas framför betraktarens ögon.
Lyckat ägarskifte
En som fått upp ögonen för hantverkets möjligheter och utmaningar är den Umeåbaserade konstnären Karl Johansson, eller Kalle Johansson som han själv säger. Han driver ateljén och galleriet KMJ i centrala staden. Som konstnär har han haft ett samarbete med ramverkaren André Jacobsson som varit verksam i branschen i över femtio år. Efter att på senare år hyrt in sig i galleriets lokaler har André Jacobsson med ålderns rätt bestämt sig för att trappa ner, men inte utan att se till att ramverkstaden och hans yrkeskunnande lever vidare.
− Jag har fått möjlighet att ta över Andrés maskiner och verktyg och han är med mig i vardagen och lär mig hantverket. Vi båda är jätteglada att vi funnit ett sätt at låta hantverkarkonsten leva vidare, säger Kalle Johansson.
Komplement till målandet
Tack vare ett stipendium från Hantverksinstitutets fond kan Kalle Johansson satsa på att utveckla ramverkstaden jämte sitt konstnärliga skapande. Ännu ett ekonomiskt ben att stå på är tacksamt för den som försörjer sig som konstnär.
− Jag har alltid hållit på med min konst, men till för några år sedan jobbade jag som producent och drev en musikstudio. Under pandemin försvann uppdragen och då stod jag vid ett vägskäl. Jag valde att satsa fullt ut på konsten även om det inte är så fett ekonomiskt, säger han.
Helt har inte Kalle Johansson slutat med musiken. Under året planerar han att starta en livemusik-scen i galleriet.
Läs mer om Hantverksinstitutets fond.
Rätt ram på rätt plats
Kalle Johansson har kommunen och regionen som kunder både som konstnär och som ramverkare. Det offentliga köper kontinuerligt in konst och det genererar en hel den uppdrag för en ramverkare. Men många av hans kunder är privatpersoner.
− En del kunder vet precis vilken inramning de vill ha, men ibland kan man föra ett samtal och det händer att en del kunder kommer på nya tankar och ändrar sig, säger Karl Johansson.
Ung för att vara rammakare
Som konstnär hämtar han inspiration från den norrländska naturen i och runt omkring Umeå. Tavlorna känns igen på varma, starka och svartvita toner och han arbetar med tekniken att bearbeta lager av färg med spackelspadar och slipmaskin.
Det är inte bara Hantverksinstitutets fond som uppmärksammar Kalle Johansson. 2023 fick han motta Guldäpplet som sedan 1986 deltas ut av Umeå Folkets Hus. Utmärkelsen går till en konstnär som är bosatt eller har anknytning till Västerbotten och är ung i sin konst.
Vad tycker han då om att ha fått stipendiet?
− Det är jätteroligt. Det gör det möjligt för mig att satsa och dessutom är det ett kvitto på att jag gör något bra. Jag är fortfarande ganska ung. Det finns inte så många rammakare som inte är fyrtio år fyllda, säger Kalle Johansson.