För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

7 trender att ha koll på 2024

Publicerad 24 jan 2024
Trender, innovationer och tecken i tiden – här är några spaningar som ger dig ett försprång när vi du vill ligga steget före 2024.

1. Hampa är hett – i byggsvängen …

Malmöbolaget Ekolution bygger en fabrik för att tillverka hampaisolering för byggbranschen. Företaget har håvat in en investering på 156 miljoner kronor, inklusive stöd från Naturvårdsverket, till bygget. Fabriken i Staffanstorp ska stå klar i slutet av 2024 och har då en av världens största och mest avancerade maskinparker för hampa. 

2… och på fler fronter

Visste du att … 

* Svenska staten byggde två hampafabriker på 1930-talet. En på Gotland och en utanför Katrineholm. Svenska bönder uppmuntrades att odla hampa till textiler åt staten. 

* I spåren av klimatförändringar och extremväder ser fler bönder fördelar med hampa. Grödans djupa rötter gör att den tål både torka och väta. 

* Matindustrin omfamnar hampa. Hemisphere Technologies gör världens första hampakorv under varumärket Boom Food, som tagit form i Science Park Gotland och nu säljs via Urban Deli. Näst på tur är kebab och hamburgare av hampa i samarbete med Axfood. 

* Plastbranschen sneglar på materialet. Henry Ford byggde bilkarosser av hampa redan på 1930-talet. 

3. Adjö Kina

Få vill längre vara beroende av Kina när det gäller viktiga råvaror. Målet är att EU år 2030 ska stå för 20 procent av världens halvledarkomponenter, mot 9 procent i dag. Northvolt tar egna steg och satsar på natriumjonbatterier – utan nickel, kobolt eller litium – med Uppsalabolaget Altris. 

4. Hej Havsbotten!

Kampen om metaller intensifieras 2024. Kobolt, nickel och koppar behövs i allt från vindkraftverk till mobiltelefoner. Många av metallerna finns på havsbotten – exempelvis i Bottenviken. Miljökonsekvenserna av att ta upp dem utreds av forskare,rapporterar Forskning & Framsteg. 

5. Kiselutvinning 2.0 – i Luleå

Kemisten och solcellsspecialisten Adam Podgorski och finansmannen Jan Dinkelspiel utmanar ett helt industriellt system. Med miljonstöd från Vinnova tar deras fossilfria kiselutvinning form – snabbare, billigare och miljövänligare. Green 14:s demoanläggning ska öppna under 2024 i Luleå, för att sedan kunna börja producera 2025 eller 2026. Målet är grönt kisel för solceller. I dag tillverkas 70 procent av världens solceller i Kina, vilket såväl USA som Europa vill förändra. 

6. Skruvar som larmar

Skruvar som skickar statusrapporter till fastighetsskötaren? De är här nu, via svenska skruvtillverkaren Strainlabs. I huvudet på skruvarna sitter mikrochip med batterier som räcker i fem år. Skruven håller själv koll på att den är ordentligt åtskruvad och kommunicerar med en dator. Var tionde minut skickar den en statusrapport. 

7. Triss i industrihjältar

De förändrar industrivardagen framöver: 

* Paebbl – lagrar koldioxid från industrin. Och omvandlar det till ett pulver som kan användas i betong- och cementtillverkning. Bolaget har funnits i två år och fått in 80 miljoner kronor. 

* Enginzyme – gör hela kemiindustrin grönare. Ersätter energikrävande processer med naturliga och giftfria enzymer. Fick in 230 miljoner kronor vid den här tiden i fjol. 

* Helios Innovations – renar industrins farliga vatten. Med restvärme renas och återanvänds vattnet på plats. Utsågs nyligen till Framtidens entreprenör. 

Denna artikel är del 1 i en serie av 3.

Text: Malin Sund & Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna