För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Låg inflation sätter press på Riksbanken

Publicerad 12 jul 2024
Inflationen är nu lägre än Riksbankens mål, för första gången på tre år.

Förändringstakten i den allmänna prisnivån fortsätter att mattas av efter de senaste årens våldsamma inflation. Det visar juni månads konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån.

Den månatliga förändringen i KPI, mellan maj och juni i år, var till och med minus 0,1 procent. Under motsvarande period i fjol steg priserna med 1,1 procent. Men säsongsvariationer är normala och det är mer intressant att titta på inflationstakten på årsbasis, som inte är lika känslig för kortsiktiga faktorer. I juni var KPI 2,6 procent på årsbasis, vilket är en nedgång från maj då det var 3,7 procent.

När kommer nästa räntesänkning?

Inflationstakten enligt KPIF (med fast ränta) är den målvariabel som Riksbanken anpassar styrräntan efter. Den var 1,3 procent i juni, vilket är lägre än vad många bankekonomer och andra analytiker räknat med. Det är också långt under inflationsmålet som innebär att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta ska vara två procent.

Att inflationen nu är under målet för första gången sedan sommaren 2021 ökar sannolikheten för att Riksbanken kommer att behöva ompröva beskedet om att sänka styrräntan två eller tre gånger under året.

Nästa gång Riksbankens direktion sammanträder för att fatta beslut om styrräntan är 19 augusti och dagen efter blir det penningpolitiska beslutet inklusive beslut om styrräntan offentligt. Om styrräntan sänks tillämpas det beslutet från 21 augusti.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna