För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Spårbyte skapar möjligheter, inte problem

Publicerad 13 jul 2024
Det har blivit svårare för personer med jobb som inte beviljats asyl i Sverige att få stanna. Nu vill regeringen helt slopa möjligheten att då söka arbetstillstånd utan att lämna landet. Fel, anser Företagarna.

TV 4 uppmärksammar i ett par inslag en effekt av den åtstramade migrationspolitiken. Det handlar om att det blivit svårare att få stanna i Sverige för den som fått avslag på sin asylansökan, men som under asylprocessen skaffat sig ett jobb. Under vissa omständigheter kan personen då ansöka om arbetstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Det som brukar kallas för att göra ett spårbyte. En dom i Migrationsöverdomstolen har dock gjort det svårare.

För tvåbarnsfamiljen Rabah Ghanem i Blekinge som intervjuas av TV 4 innebär de stramare reglerna att pappa Mohammed Rabah och familjens sjuåriga dotter ska utvisas till Libanon, trots att båda barnen är födda och uppvuxna i Sverige och trots att han har en fast anställning med lön som uppfyller de nyligen skärpta inkomstkraven. Enligt Migrationsverket skulle han ha ansökt om arbetstillstånd innan han kom till Sverige. Det spelar alltså ingen roll att han redan har ett arbete.

Varför söka jobbet man redan har?Pernilla.png

Företagarna är kritiska till det skärpta regelverket. Pernilla Norlin är Företagarnas samhällspolitiska chef och uttalar sig i TV 4-inslaget.

– De som har möjlighet att komma i arbete ska vi verkligen säkra att de får möjlighet att göra det här spårbytet. Det är ju ett vinnande koncept, säger hon.

Blekingeparets arbetsgivare, Christina Nilsson, vd på Sölvesborgsföretaget Meritum, är även hon kritisk till utvisningsbeslutet från Migrationsverket. I en intervju i Blekinge Läns Tidning ifrågasätter hon varför en person som sköter sig, har fast anställning, körkort, bil och aldrig har fått en krona i bidrag ska utvisas.

– Varför ska man behöva åka i väg och söka ett jobb när man redan har det? Denna familj är den typ av familj som vi i Sverige vill ha och behöver, säger hon till tidningen.

Migrationsverket hotar tillväxten på Moses bil o lack

Regeringen vill slopa spårbyte

Mamman i Blekingefamiljen, Lorin Ghanem, har tillfälligt uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Men det löper ut nästa år, vilket spär på familjens osäkerhet inför framtiden. Redan nästa år vill regeringen att systemet med spårbyte slopas helt, enligt ett förslag som Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring lade fram i våras i betänkandet Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m.

Företagarnas remissyttrande: Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15)

Företagarna är kritiska till att slopa spårbyte, eftersom det då inte finns några möjligheter för den person som ansträngt sig och kommit i arbete att stanna om det temporära uppehållstillståndet inte förlängs.

– Att fler kan komma i arbete är ju något vi efterfrågar naturligtvis, och kompetensförsörjningen är ett av de största problem som Företagarna ser. Det här vill man nu dra undan mattan för och det ser vi naturligtvis att det är mycket olyckligt, säger Pernilla Norlin.

Fler nyheter från Företagarna