För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringens brist på företagarlinje återspeglas i årets Småföretagsbarometer

Publicerad 20 jun 2024
Regeringen har ökat kostnaderna för företagen i stället för att lätta på bördorna under kostnadskrisen och lågkonjunkturen.

Småföretagen kämpar med svag efterfrågan. Det loja marknadsläget utgör nu det största hindret för att växa, efter att ha petat ner brist på lämplig arbetskraft till andraplatsen i 2024 års upplaga av Småföretagsbarometern.

− Företagen inom bygg och handel har drabbats hårdast av kostnadskrisen. Även tjänstesektorn är negativt påverkad, men i betydligt mindre utsträckning, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Svag draghjälp från politiken

När företagarna själva blickar framåt i årets Småföretagsbarometer ser de en ljusning. Mer än en tredjedel (36 procent) tror på en bättre konjunkturutveckling än normalt för deras företag under kommande 12 månader, samtidigt som 21 procent fortfarande tror på ett sämre konjunkturläge.

− I takt med att hushållen återfår sin köpkraft hoppas småföretagen att botten är nådd, men de får ingen draghjälp av den ekonomiska politiken, säger Johan Grip.

Småföretagsbarometern: Konjunkturen framåt

Var är företagarlinjen?

Trots att det kommit flera bra beslut från regeringen på företagarområdet, senast Förenklingsrådet, saknas en företagslinje i regeringens politik. Den har höjt arbetsgivaravgifterna för unga, skärpt kraven för arbetskraftsinvandring, slopat ersättningen för höga sjuklönekostnader och höjt elskatten. Detta samtidigt som kostnadskrisen och lågkonjunkturen fört med sig försämrad lönsamhet för småföregen, vilket i sin tur påverkar deras likviditet och sparkapital negativt.

− Läget är mer bekymmersamt än vad landets småföretagare själva trodde när de i fjol fick bedöma vad 2024 skulle föra med sig, säger Johan Grip.

Upp till bevis i höstbudgeten

Ett mått på läget är att konjunkturindikatorn i Småföretagsbarometern för sjunde året i rad är lägre än det historiska genomsnittet.

Johan Grip i Dagens Industri:  Ilskan mot regeringen. ”Sista chansen att bevisa sig”

− Det är dags att regeringen växlar upp och prioriterar reformutrymme för att sänka företagens kostnader. Kostnaden för att anställa måste ned för att småföretagen ska kunna och vilja växa genom att anställa fler. I höst blir det sista chansen för regeringen att bekänna färg, eftersom budgeten därpå blir en valbudget, säger Johan Grip.

Småföretagsbarometern 2024 i korthet

  • Andra krisen på fyra år för småföretagen.
  • Lönsamhetsförsämringen är värre än under pandemin.
  • Svag efterfrågan har seglat upp som småföretagens största tillväxthinder.
  • Färre småföretag har sparade medel kvar till att hantera sin likviditet.
  • Var fjärde företagare skulle dra ned på egen lön för att hantera intäktsbortfall.
  • Handel och bygg är de hårdast drabbade branscherna.
  • Småföretagen är optimistiska inför det kommande året.
Fler nyheter från Företagarna