Benjamin Dousa EU påverkar dig som företagare – och du kan påverka EU
På söndag har du som företagare en sista chans att rösta för att göra EU mer företagarvänligt under kommande mandatperiod. Det kanske är lätt att missa det när man tittar på tv eller öppnar en tidning, i och med att det enda det pratas om är trygghet, invandring och klimat. Det är såklart också viktiga frågor både i och utanför Sverige, men det som är EU:s bultande hjärta – och mest avgörande för de flesta företagare – är friheten: både för människor och handel.
Pernilla Norlin: Frihet är nyckeln till EU:s hjärta
Frihandel är A&O
Frihandel är en hörnsten i EU:s inre marknad och avgörande för svenska exportföretag. Genom att rösta för kandidater, partier och partigrupper som stöder frihandel kan vi säkerställa att svenska företag fortsätter att ha tillgång till en marknad på nästan 500 miljoner människor i 30 olika länder utan hinder som tullar och kvoter, samt att denna marknad ständigt förbättras. Utöver den inre marknaden har EU har också handelsavtal med många andra länder och kan förhoppningsvis få ännu fler. Till exempel Mercosur-avtalet som kan bli det största frihandelsavtalet genom tiderna. Vissa partier är tydligt för (M och L) och andra är emot (MP och V) detta avtal som skulle kunna öppna ytterligare marknader för svenska företag.
Utöver frihandeln, här är några andra områden som jag anser att svenska företagare bör ta i beaktande när de röstar i EU-valet.
Johan Grip: Priset för global tillväxt går till…
Minska regelbördan
EU har nästan blivit synonymt med byråkrati och komplexa regelverk. Allt är inte heller dåligt; ett enhetligt regelverk inom EU innebär till exempel att svenska företag lättare kan verka på andra europeiska marknader. Men nästan alla företagare håller med om att regelbördan är för stor, både i Sverige och EU.
Många regelverk och lagstiftning fungerar dessutom inte alls lika bra i praktiken. GDPR tar bara tid och är jobbigt för alla inblandade. Kemikalielagstiftningen REACH är dyr, hämmar innovation och har oklar miljönytta. Direktivet om dygnsvila gör att svenska brandmän inte längre kan jobba de passen de önskar – helt i onödan.
Svenska företag lägger i snitt tio timmar i veckan på administration för att hantera de regler som finns. Men det behöver inte vara så, och det finns många beslutsfattare som vill göra EU mindre krångligt. Genom att välja de politiker som vill förenkla och harmonisera regelverk kan vi minska den administrativa bördan för företagare. Skulle vi i Sverige dessutom sluta överimplementera dessa EU-lagar och regler (det så kallade goldplating-fenomenet) blir det dessutom inte ett lika stort problem.
Rensa bort regelkrånglet på EU:s inre marknad
En kostnadseffektiv klimatpolitik
Det är väldigt bra att EU har en gemensam klimatpolitik, men målen behöver uppnås kostnadseffektivt. Den nuvarande protektionismen och överdrivna subventioner skadar både företag och klimatet. För ett växande och klimatneutralt Europa föreslår vi att man värnar teknikneutralitet och avskaffar subventioner. EU bör sluta favorisera specifika tekniker och i stället skapa en likvärdig spelplan för alla företag. Klimatpolitiken måste också fungera för mindre företag, som behöver resurser och tid för hållbarhetsarbete. Marknaden och företagen är nyckeln till framgång.
Hållbarhetsredovisning – varning för en grön djungel
Stoppa reglering av innovationer och AI
Behövde du klicka ”acceptera cookies” för att läsa denna artikel?
När det kommer till innovation faller Europa efter resten av världen. De stora AI-plattformarna är alla amerikanska, inte europeiska. I stället för att skapa det själva tar vi in produkter som vi sedan reglerar sönder. AI är en teknisk revolution, kanske den största vi kommer vara med om. Och vi står bara och tittar på.
AI-programmens system är i dag både komplexa och hemliga. I EU pratas det nu om att man vill öppna upp AI-företags så kallade black box för att se hur deras algoritmer och ekvationer fungerar. Det vill säga deras företagshemligheter, det som gör det möjligt för dem att fortsätta utvecklas.
EU-politiker i podd-special inför valet
Även om transparens är viktigt, kommer krav på fullständig förklarbarhet begränsa användningen av avancerade algoritmer och bromsa teknologisk utveckling. Vi har redan röstat igenom AI Act, världens första och strängaste AI-lagar, med syfte till att reglera AI. Två svenska partier, SD och C, röstade emot. Alla andra svenska partier röstade för AI-lagarna. För att skydda medborgarnas rättigheter utan att kväva innovation måste vi hitta en balans. Genom att uppmuntra ansvarstagande snarare än strikta förbud kan vi säkerställa att AI-utvecklingen fortsätter att gynna samhället.
När du som företagare går till vallokalerna på söndag är det avgörande att du tänker på hur de politiska besluten i Bryssel påverkar din verksamhet. Genom att rösta för kandidater som stödjer frihandel, förenkling av regelverk, balanserad miljöpolitik, satsningar på digitalisering och en flexibel arbetsmarknad, samt motverkar överreglering av AI, kan vi säkerställa att EU fortsätter att vara en motor för ekonomisk tillväxt och innovation. Din röst är viktig – använd den för att påverka Europas framtid i en riktning som gynnar svenska företag.
Är du fortfarande inte helt säker på vem du ska välja? Då rekommenderar jag att du gör vår EU-valkompass – med företagarfokus.