För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Stadsutveckling för alla

Publicerad 11 jun 2024
Efter ett gemensamt sommarjobb förstod de vilka utmaningar som arkitekter och byggbolag står inför. Det ledde till att Erik Forsberg och Sofia Malmsten startade Parametric Solutions med visionen att demokratisera städernas utveckling.
Erik Forsberg vill göra stadsplanering mer tillgänglig. Foto: Mikael Göthage.

Hur fungerar verktyget?

-  I stället för att beskriva en byggnad med ritningar beskriver vi den med en matematisk modell och kan på så sätt ändra dimension i efterhand. Det skapar en helt annan flexibilitet för större byggprojekt i tidiga skeenden, förklarar Erik Forsberg.

Vad fick er att satsa helhjärtat på företaget?

- År 2018 när det var byggboom började vi konsulta parallellt med studierna medan vi utvecklade tjänsten. Vi fick mer uppdrag än vi kunde hantera och började tänka att vi borde kunna produktifiera konsultarbetet. Vi kände att konsultverksamheten var en i liten skala och när tog vi examen och bestämde oss för att satsa fullt ut, fortsätter Erik.

"Det kommer bli en boom igen"

Hur många är ni i teamet idag?

Vi är åtta med konsulter och vill växa ytterligare för att kunna ta större projekt och nå fler marknader.

Hur ser säljprocessen ut?

Vi har dels Hektar som är en plattform som är gratis som man kan hitta hemsidan och skapa ett konto snabbt. Där får vi in mellan 80-50 nya användare varje vecka. Och sen har vi en enterprise-modell där vi försöker hitta bolag som kan passa i modellen med fokus på byggbolag inom husbranschen. Där kan vi även göra anpassningar specifikt för kunden.

Vilka är det som framför allt har nytta av er tjänst?

Hälften av våra användare är arkitekter medan resten är fastighetsutvecklare och digitala specialister av olika slag.

Hur är läget i branschen?

2023 var dåligt ur ett nybyggnadsperspektiv men nu börjar man känna att det bubblar igen även om det inte är som 2021. Om 8–12 månader tror vi det kommer dra igång igen på riktigt. Bostadsbehovet har inte minskat. Det kommer bli en boom igen och där är vi redo med en ännu bättre produkt.

Hur gör ni för att inte uppfattas som en konkurrent för era potentiella kunder?

Vi kan visa att vi är ett viktigt kugghjul och det finns en stor outnyttjad potential i byggbranschen, båda när det gäller, material, tid och planering och vi har skapat sätt att båda spara pengar och förenkla större projekt.

Vad är nästa steg?

Vi sneglar på Tyskland och Österrike som ny marknad. Där byggs det fortfarande mycket och 15 procent av våra nya användare är redan från den tyska marknaden.

Hur kommer AI in i bilden?

- Vi kikar på att använda Open AI:s modell för att ge semantiska förslag som sedan kan renderas grafiskt med och på sätt visualisera projekt i en ännu större utsträckning.

Vad har er tjänst för påverkan på samhället i ett större perspektiv?

Idag har ett fåtal personer kompetens att rita ett byggprojekt eller en stadsdel, nu kan du utan förkunskaper ta fram avancerade förslag. Vi vill integrera befolkningen mer i processen och se hur olika koncept påverkar miljön. Det finns ett missnöje inom stadsbyggnad som vi kan hjälpa till att lösa.

Tre snabba

Största lärdom: Bli inte nedslagen om du möter skepticism i början, det kommer en vändning när du kan visa på faktisk förändring.

Bästa backning: Vi kom tidigt in på inkubatorn Founders Loft där vi fortfarande har vår verksamhet.

Tips till andra:  Börja utveckla parallellt med studier eller jobb och trycktesta din produkt mot möjliga kunder direkt.

Fler nyheter från Företagarna