Snart sänks styrräntan igen
När Riksbanken på torsdagen meddelade att styrräntan lämnats oförändrad efter direktionens senaste möte kom beskedet inte som någon överrakning. När styrräntan sänktes för första gången på åtta år i maj stod det klart att Riksbanken avser agera försiktig general längs den utstakade vägen ned mot en lägre räntenivå.
− Det viktigaste beskedet från Riksbanken är att inflationsförväntningarna ligger på målet, oavsett vilket mått på förväntningarna som används. Det visar att det finns förtroende för att priserna är stabila igen efter de gångna årens dramatiska inflationsresa, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.
Hur mår de svenska småföretagen egentligen?
Två eller tre räntesänkningar
På pressträffen visade Riksbankschef Erik Thedéen en bild som visar att direktionen justerat ned räntebanan något sedan i våras. Signalen från Riksbanken är nu att det kan bli fråga om två eller tre räntesänkningar under nästa halvår.
− För alla företag som brottats länge med höga kostnader och vikande efterfrågan är det positivt att styrräntan nu succesivt sänks under året och då är det mindre viktigt att räntan lämnats oförändrad just nu, säger Johan Grip.
Ränta och psykologi
Psykologin är viktig i penningpolitiken. Som Erik Thedéen sade på pressträffen är den korta räntebanan som presenterades den som är föremål för policybeslut i direktionen, medan den längre räntebanan mer går över i Riksbankens prognosarbete. Eller som Åsa Olli Segerdorf, chef på Riksbankens avdelning för penningpolitisk, uttryckte saken:
− Om de som avtalar om löner och om de som sätter priser tror att inflationen ska bli högre så kommer det till viss mån att bli självförverkligande.
Regeringen kan göra mer
Om nu Riksbanken har ett allt fastare grepp om prisnivån genom penningpolitiken lämnar regeringens finanspolitik alltjämt en del i övrigt att önska.
Regeringens brist på företagarlinje återspeglas i årets Småföretagsbarometer
− Lyssnar man på finansministern låter det ibland som om det är regeringens skatter och utgifter som ska parera inflationen, men prisstabilitet är Riksbankens uppgift och det sköter den bra. Regeringen kan däremot göra betydligt mer än den gjort för att lindra kostnadsbördan på företagen. Det är dags att leverera, säger Johan Grip.