För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Martin Daniels Vilken livsresa – 40 år och 4 kriser

Publicerad 19 jun 2024
De senaste åren har kriserna avlöst varandra. Det har avspeglats i Småföretagsbarometern, skriver Företagarnas statistiker Martin Daniels.
Företagarnas statistiker Martin Daniels. Foto: Oskar Omne.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Grattis på 40-årsdagen! 40 år är faktiskt en perfekt tidpunkt för att reflektera över sina prestationer och sätta nya spännande mål. Jag pratar då inte om mig själv utan om en celeber informationsbärare i dess finaste form: Småföretagsbarometern. Det är Sveriges största och äldsta konjunkturundersökning om små företag med 1–49 anställda, producerad av Företagarna i samarbete med Swedbank och Sparbankerna.

Småföretagsbarometern 2024

99 procent av alla företag är små

År efter år klockar Småföretagsbarometern in konjunkturen för de allra minsta företagen i samhället. Visste du att över 99 procent av alla företag är små företag? Ändå brukar de allra minsta företagen inte få vara med i de flesta mätningarna – just eftersom de är för små. Här talar vi om företag med upp till fyra anställda som i allra högsta grad är beroende av ett gott företagsklimat för att fortsätta generera jobb och skatteintäkter i en takt och omfattning som oftast är större än gemene man förstår – just för att de är så många till antalet.

Smocka på smocka

Många som varit med länge kan nog ganska enkelt identifiera tre av Sveriges större kriser under de senaste fyra decennierna. Vem har inte hört talas om nittiotalskrisen, finanskrisen 2008 eller för den delen coronapandemin bara för några år sedan. Kriser som slagit med full kraft mot företag och hushåll?

Traditionellt brukar man prata om konjunktursvängningar på sju år eller med ett spann på fem till tio år. Det finns dock inga naturlagar som styr konjunkturen. Fast är smockan för hård eller kommer den för ofta kan det vara betydligt svårare att resa sig igen. Det gäller även våra företagare.

Andra lågkonjunkturen på fyra år 

Mitt i fjärde krisen

Det vi bevittnar i Småföretagsbarometern 2024 är den fjärde stora krisen på 40 år, endast fyra år efter pandemismockan. Det har lett till en konkursvåg och att företagare dragit åt svångremmen rejält genom att gå ner i lön eller nalla på tidigare överskott, allt för att företaget ska klara sig igenom krisen någorlunda helskinnat.

Ett tydligt skifte i årets undersökning är att den svaga efterfrågan har seglat om svårigheter att hitta lämplig arbetskraft som företagens främsta hinder för att få företaget att växa. Det betyder inte att kompetenspusslet är löst och att allt är frid och fröjd, utan snarare att företagen har ett annat problem närmast dörren. Inflation har historiskt sett gett upphov till många tidigare kriser och den nuvarande kostnadskrisen är inget undantag. Den har återigen fått ekonomin att spåra ur.

Fjärde djupa krisen på 30 år 

Vändning i sikte

Tror man inte på bättre tider, blir det sällan bättre tider. Det är ett uttryck i optimismens tecken där förmågan att uppnå en god prestation tenderar att bli självuppfyllande profetia. Men företagare är optimister, inte siare, och facit från Småföretagsbarometerns prognosdel visar det.

Företagen har i princip alltid en övertro om konjunkturen framåt för det kommande året. Exempelvis har det enbart hänt en gång under de senaste tio åren att konjunkturen blivit bättre än vad företagen spådde året innan. Den enda gången var våren 2020 precis när pandemin slog till och allt var helmörkt i stora delar av tjänstesektorn.

Landets småföretagare bedömer nu att konjunkturen redan nästa vår återvänder till ett normalt läge igen helt i linje med det historiska genomsnittet. Överoptimism eller inte, det återstår att se.

Framtidsutsikterna är optimistiska

50 år och guldklocka i sikte

Nu blickar vi framåt mot 50 år, men det vill vi fira utan flera stora kriser. De senaste åren har kriserna avlöst varandra, nu behövs lite ekonomisk stabilitet för landets småföretagare. Men oavsett utfallet i Småföretagsbarometern under de kommande tio åren, väntar naturligtvis guldklockan för vår stabila trotjänare.

Martin Daniels Läs fler krönikor från vår expert

Martin Daniels Statistiker

Välfärden bärs på företagens axlar

Det är de småföretagen som står för den största delen av de kommunala skatteintäkterna i två av tre kommuner, skriver Företagarnas statistiker Martin Daniels.

Småföretagen fixar jobben

Det går att göra mycket i en kommun för att förbättra företagsklimatet, visar Företagarnas rapportserie Företagarfakta 2022. Det skriver Företagarnas statistiker Martin Daniels.

Fler nyheter från Företagarna