För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Möt några av finalisterna som kan vinna Årets Unga Idé 2024. Från vänster: Álvaro Morales López, Alfred Samuelson, Bakr Jahhan, Vendela Werkelin, Elin Sandahl, Paula Runsten, Ida Näslund, Patricia Dianda, Hugo Englund och Sandra Challma.
Tidningen företagaren

Förändrare från norr till söder: Årets 103 unga idéer

Publicerad 23 maj 2024
En maskin som tar kål på världens vägglöss. Läder av svamp som vuxit i ölrester. Ett system för ambulanser som gör utryckningar smartare. ”Deathtech” och – hästtaxi! Här är 103 innovativa företag med unga entreprenörer i spetsen, som puttar Sverige framåt.

Nio år av samhällsförbättrande idéer

Företagarna publicerar för nionde året i rad 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år.  Syftet med listan är att lyfta fram förebilder i ett tidigt skede, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana, och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län.  

Tävlar om en kvarts miljon

Tio av de 103 företag som uppmärksammas på listan tävlar om att vinna priset Årets Unga Idé. Vinnaren tilldelas ett stipendium på 250 000 kronor från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse. Stipendiet delas ut på ett finaleventet i Göteborg som hölls den 30 maj 2024. Året pris gick till Paula Runsten och Felix Kruse på Rebaba. Läs mer om vinnarna här. I fjol gick stipendiet till luftreningsföretaget Adsorbi, med grundarna Hanna Johansson och Kinga Grenda.  

103 unga idéer presenteras i samarbete med Almi som är Sveriges mest aktiva investerare i startups.

almi_logo_vit_rgb.png

Från norr till söder

Här listar vi alla som är med på årets lista:

Norrbotten

Shiver Labs AB, Piteå 
Tommy Lindström, 33 

Har siktet inställt på att bli ledande inom AI- och maskininlärningslösningar i norr. Målet är att hjälpa kunder att upptäcka möjligheterna med sin data och tillsammans skapa smarta lösningar.  

Human Talent North AB, Luleå  
David Leal, 26, Samuel Larsson, 22 

Innovativ lösning på kompetensbrist i norr. Företaget fungerar som en brygga mellan unga idrottare, föreningar och arbetsmarknaden. Human Talents tjänst får ut idrottare i arbetslivet, vilket hjälper dem att försörja sig så att fler kan fortsätta med sina idrottssatsningar. En del av omsättningen går tillbaka till medverkande föreningar. Kort sagt en win-win-win för idrottare, föreningar och arbetsgivare. Grundarna har själva elitidrottskarriärer bakom sig. 

Firma Victoria Eklund Wiklund/Polestar Treasures, Boden 
Victoria Eklund Wiklund, 32 

Ser till att vintagesmycken hittar nya ägare runt om i världen. Jobbar bland annat med digital personal shopping, där kunder får hjälp att hitta specifika secondhandsmycken. Driver sin internationella smyckesbutik på nätet där varje smycke är noggrant utvalt och, som med alla antika ting, är det enda exemplaret. 

Jämtland/Härjedalen

Tjava Equipment AB, Östersund 
Olle Granbom, 33  

Har skapat en adapter som gör att skidåkare kan konvertera sin alpina skidutrustning till topptursutrustning. Användaren slipper köpa nya pjäxor, bindningar och skidor för att börja topptura. Adaptern är dessutom skapad i återvunnen metall.  

Ederfull AB/Fettbort, Frösön/Tjörn 
Amelie Olsson, 30

Förvandlar använd matolja till ett fast avfall – och löser därmed dagens problem med fettproppar i avlopp, vilket är en stor huvudvärk för såväl fastighetsägare som kommuner och något som kostar samhället stora summor varje år. Sedan januari 2024 är det dessutom olagligt att slänga matfett och matolja i vasken. Företagets lösning – i form av ett miljövänligt pulver – har med andra ord strålande tajming. 

Heart Balance Innovations AB, Frösön 
Pia-Maria Hauschild, 34  

Startup inom hälsoteknik som hjälper människor att leva hälsosammare liv tack vare teknik som upptäcker, förutspår, förebygger och förbättrar stressrelaterade hälsotillstånd som utbrändhet, depression och sömnstörningar – även innan symptomen uppträder. Skapar en ny standard för vården och ett hälsosammare samhälle. 

Easy Scanning Sweden AB, Östersund  
Joel Karlsson Dahlberg, 21 

Allergiker har fått en handlingshjälpreda i matbutiken. Via företagets app registrerar användaren sina allergier och ämnen att undvika. Därefter kan varor skannas som vanligt och när något bör undvikas dyker en varning upp. I appen ingår även inkluderande funktioner som språköversättning och förstorad text – allt för att underlätta för exempelvis äldre och för alla med andra modersmål än svenska. 

Västerbotten

X3MG AB, Umeå 
Sara Kingdom, 32

Möjliggör extremsport för fler tjejer. Skapar en community för tjejer och icke-binära där olika extremsportgrenar, utövare och föreningar samlas, samt en plattform där användare enkelt får information om var, när och hur de kan delta i olika evenemang och hitta andra att idrotta med. Är med i inkubatorn Bic Factory.

Northstat AB, Umeå  
Hugo Englund, 26, Anton Vernersson, 33 

Ger oss en effektivare och mer jämlik ambulanssjukvård. Över en miljon larm per år dirigeras till ambulanser och ambulanshelikoptrar. Bostadsort, ålder och kön påverkar hur länge patienterna får vänta. Företagets nya verktyg kan – genom att analysera historiska data – visa och minska skillnader mellan olika patientgrupper, samtidigt som det förutsäger hur planerade förändringar kan påverka olika patientgrupper. Alltifrån bättre schemaläggning till smartare dirigering av resurserna blir vinsten.  Läs mer här.

Geoint AB/Geografisk Intelligens, Vännäs  
William Lidberg, 35 

Smartare kartritande med hjälp av AI. Dagens kartor är ritade utifrån flygbilder där träd har dolt marken. Detaljer om vattendrag eller själva marken saknas därför. Geoint har dammsugit Sverige på öppen, geografisk data och med AI kunnat simulera vattenflöden, markfuktighet och annan information. Skogsbolag kan enklare och billigare räkna ut var de ska låta bli att köra sina tunga maskiner. Myndigheter kan utvärdera biologisk mångfald och undersöka möjligheter att bygga järnväg.  

Parti AB/DIT Egnahem, Umeå  
Karina Suter Winter, 32, Kasimir Suter Winter, 27 
Ett innovativt utropstecken på bostadsmarknaden. Två arkitekter serverar en lösning för bostadsbristen i norr: lokalt producerade gör-det-själv-kit för husbyggare, med miljötänk inbyggt och utan att kosta skjortan. Färdigsågade delar i plywood ska – med klara Ikea-vibbar – monteras ihop enligt beskrivningen, utan specialverktyg. En hyfsat automatiserad process, med alternativet att få lite byggstöd av proffs: DIT = ”do it together”. 

Norrspect AB, Umeå 
Aman Malhotra, 25  

Robotingenjör från Indien som byggt och utvecklat robotar och mjukvara sedan han var 17 år. Skapar nu modernare alternativ till manuella kvalitetsinspektioner inom tillverkningsindustrin. En egenutvecklad AI-modell i kombination med kameror gör det möjligt att syna varenda komponent samtidigt som de produceras, för att slippa defekter. Därmed behövs heller inga efterhandskontroller av produkterna. 

It Is What It Is, Umeå 
Ruben Ångqvist, 28 

Klassisk pianist, skivbolagsdirektör, art director, fotograf, filmskapare, innovatör... Har kort och gott kallats för en konstingenjör, som bland annat utmanar normer i musikbranschen. Har gjort musikvideor till världsartister som Zara Larsson. Har deltagit i Umeåinkubatorn Expression.    

Klimpfjäll Invest AB/Klimpgubben K2, Klimpfjäll 
Embla Yngve, 29 

Som 27-åring såg hon att Klimpfjällsområdet var i behov av fler utflyktsmål, familjevänliga utmaningar och äventyr. Driver nu restaurang i toppstugan, skid- och snowboardskola i backarna och guidade upplevelser på fjället – för att engagera lokalbor och bidra till en hållbar fjällturism. Siktar på att skräddarsy upplevelser för privatpersoner och företag, och skapa fler jobb för lokalborna. Har deltagit i Go Business inkubatorsprogram. 

Saplin AB, Umeå 
Jacob Laggar, 25 

Utvecklar en plattform specialiserad på AI-röstteknologi, såväl för småföretag som för större aktörer. Vill gå i bräschen för en etisk AI-industri och få bukt med bristerna på både varumärkesskydd och etik som råder kring den framväxande AI-tekniken.  

Västernorrland

1750 AB/Femillo, Sundsvall 
Hanna Nordenö, 31, Abelone Brander, 31 

Efter att själva ha upplevt systembristerna inom vårdområden som rör kvinnors hälsa föddes affärsidén. Via företagets digitala plattform kan engagerade hälsoaktörer och klienter knyta kontakt, oavsett var i livet, landet eller världen de befinner sig. I dag finns 5 000 sökbara aktörer inom allt från gynekologi till fysioterapi och psykologi. 

Dilutional AB, Bonässund    
Alex Näslund, 22 

Står för en innovativ lösning för handel på aktiemarknaden. En centraliserad databas med marknadsdata och verktyg underlättar för handlare att fatta välgrundade investeringsbeslut. Via användarvänlighet och avancerade verktyg får användare en konkurrensfördel. 

Gävleborg

NESP Sweden AB, Sandviken
Dana Ali, 29, Selim Hjorthall, 27, Hama Jamal, 23              

Bygger en app för satsande idrottare som vill lära sig hantera mentala utmaningar mer effektivt för att prestera när mycket står på spel, samtidigt som de tar hand om sitt psykiska välbefinnande. Visionen är att göra mental träning mer praktisk och rolig, med lite spelkänsla, så att det blir en naturlig del av träningen. Appen underlättar även direktkontakt med idrottspsykologer. 

En av de 10 finalisterna kan vinna priset Årets Unga Idé och ett stipendium värt 250 000 kronor.

Dalarna

MH Care Connect AB, Borlänge    
Moshira Hassan, 26 

Socialsekreterare som utvecklar en app för socialtjänsten, för att ge invånare snabbare hjälp och minska socialsekreterarnas stress. Användare fyller i sina personuppgifter i appen, beskriver vad de behöver hjälp med och svarar på frågor som ligger till grund för utredningen. En handläggare bokar ett videosamtal som första steg. Hoppfull modernisering för en yrkesgrupp med en tuff vardag. 

Edsquare AB, Borlänge 
Simon Hedlund, 29 

Har skapat en studieplattform för högskolestudenter. Via Edsquare kan studenter hyra eller köpa digital kurslitteratur och annat studiematerial till humana priser, och studera mer effektivt, bland annat med smarta AI-verktyg. 

Livsaptit AB, Smedjebacken 
Jamila Boccaccio, 35 

Sjuksköterska som brinner för bättre äldrevård. Driver en prisbelönt abonnemangstjänst med god hemlagad mat till äldre och en plattform för digital gemenskap, där den som vill kan hitta middagssällskap med mera. Vinnare av tävlingen jagharenide.nu som arrangeras av bland andra Dalarna Science Park. Backas av Almi. 

Dala Industrisupport AB, Smedjebacken  
Anton Ståhlros, 26 

Bristen på medarbetare inom industrisektorn ska vara ett minne blott. Företaget tar sig an utmaningarna inom kompetensförsörjningen genom utbildning och skräddarsydda traineeupplägg. Assisterar även kunderna med rekrytering och bemanning. 

Uppsala län

Sustigo AB, Uppsala
Muris Begovic, 30, Amir Hadzic, 34 

Har skapat en plattform som gör hållbarhetsarbete mer tillgängligt och genomförbart för småföretagare. Använder AI för att analysera data och ge förslag på förbättringsåtgärder. Kunder kan även slippa manuell rapportering, medan automatiserade hållbarhetsrapporter genereras. 

Lea Cares AB/BAM Oil, Uppsala  
Viktoria Engqvist, 24 

Pluggade till apotekare när hon fick idén om ett nytt, effektivare sätt att tillföra kisel till hud och naglar i stället för via kosttillskott. Har nu uppfunnit och patenterat en första produkt – en nagelolja – som gör att kisel löses upp vid kontakt med hud och kan gå ner på cellnivå och starta en process som leder till tillväxt av kollagen. Tillverkas i Sverige av naturliga, ekologiska ingredienser.  

Västmanland  

Fors Equestrian, Hallstahammar 
Frida Fors, 31 

Har startat hästtaxi. Idén föddes när grundaren fick rycka ut och köra en skadad häst till djursjukhuset. Företaget finns lämpligt nog nära ett av Sveriges hästcentrum, Strömsholm, där många unga ryttare behöver kunna ta sig till träning, tävling och emellanåt till djursjukhuset. Samtidigt har en hel del av dem sina föräldrar i en annan del av landet, utan möjlighet att själva transportera sin häst. Voilà – smidig hästskjuts är ordnad.  

Värmland

Visibla Group AB, Väse
Agnes Lindell, 31, Maja Wennberg, 30, Cecilia Ågren, 31, Maja Lindström, 27, Gustav Wahlquist, 28 

Att hitta råmaterial med snabba leveranstider är ett problem, trots att det många gånger kan finnas i lager på nära håll. Fem civilingenjörer sjösätter nu en handelsplattform för stål- och verkstadsindustrin, där företag kan göra hela eller delar av sitt lager synligt till försäljning. En smart lösning som minskar materialspill och ökar företagens konkurrenskraft och cirkularitet.  

Soodia AB, Karlstad 
Sofia Rannberg, 32, Christian Lind, 32 

Kortar vårdköerna inom röntgen. Genom att använda de maskiner och lokaler som redan finns i regioner men som annars står oanvända under kvällar och helger åstadkommer företaget solklara förbättringar. Samarbetar redan med nio regioner och hjälper till att korta väntetiderna på 18 sjukhus. Bolagets namn är en kortad variant av orden ”sooner diagnostics”.  

Mediqueue Solutions AB/MediQ, Karlstad 
Mohamed Eid Kabbani, 27, Emanuel Dellsén, 31 

Tänk om man slapp köa på akuten och kunde vänta på sin tur hemifrån? Affärsidén tar form i inkubatorn Digital Well i Karlstad med målet att förbättra för såväl hårt arbetande vårdhjältar som för patienter, med hjälp av innovativ teknik.  

Nature Station AB, Karlstad 
Amanda Wiik, 26, Ida Funeland, 26, Jesper Lindh, 26  

Om inte människor kan ta sig till naturen, får naturen komma till dem. Företagets friskvårdsrum simulerar med teknikens hjälp naturens hälsoeffekter och gör det möjligt att väva in rörelse och återhämtning under arbetsdagen. Bygger på forskning kring artificiella naturmiljöer. Företaget löser även anteckningsproblem vid promenadmöten genom uppkoppling med transkribering och AI-assistans. 

Örebro län

Alga Insulation AB, Örebro
Janna Naser, 19, William Khzouz, 19

Tar vara på alger som spolas upp på stränder och omvandlar dem till ett miljövänligt, hållbart alternativ till dagens isoleringsmaterial för byggbranschen. Dessutom slipper kustkommuner kostnaden för att rensa stränder från alger under badsäsongen, vilket görs i dag. Läs mer här.

Jolivo AB, Örebro 
Oscar Nilsson, 21 

Startade eget som 13-åring och drev en webbshop inom kampsport. I dag ser han till att vi slipper de värsta turistfällorna när vi är ute och reser. Företagets digitala reseassistent informerar också om trafikläget och ändringar i flygtider samt ger tips i realtid. Användare svarar på några enkla frågor om sina preferenser samt vart de ska resa och när. Med hjälp av AI skräddarsys sedan restipsen.

Amet Drive AB, Örebro 
Isra Albeatar, 20, Amelia Losander, 20

Tar bort ursäkterna för att inte nyttja samåkning. Företagets digitala plattform kopplar samman användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen. Syntes i SVT:s Draknästet 2023.

Paula Runsten vill ge el-batterier ett nytt liv.
Bakr Jahhan har tagit fram en energieffektiv och miljövänlig teknik för att utvinna protein från kikärtor.
Sandra Challma utvecklar en tjänst som gör att du kan upptäcka demens med hjälp av mobilen.

Stockholms län

Dialog speech and language technologies AB, Stockholm  
Filippa Kärrfelt, 30

Gör intensiv språkrehabilitering tillgänglig för både logopeder och personer med afasi. Med företagets tjänst kan logopeder skapa och förmedla individualiserade hemuppgifter till sina patienter. Genom språkteknologi skapas talbaserade övningar för att hjälpa patienter att intensifiera och variera sin rehabilitering. 

Cognes Medical Solutions AB, Stockholm   
Sandra Challma, 35 

Utvecklar ett skalbart screeningverktyg som använder maskininlärningsteknik för att identifiera digitala biomarkörer för demens i ett tidigt skede – en smartphone-baserad lösning – för att expediera dagens tidskrävande och kostsamma diagnostiska processer. Läs mer här.

2Witness AB, Stockholm     
Silver Edmén, 22 

Utvecklar en app som gör det möjligt att, på ett ögonblick, rapportera incidenter – som vittne eller brottsoffer – utan att avslöja sin identitet. Målet är att få fler att våga och kunna bistå polisen utan att råka illa ut och drabbas av repressalier efteråt.  

Windmotors AB, Södertälje         
Robert Yazdin, 23, Issa Gawrye, 23   

Vindkraft som vi aldrig sett det. Idén går ut på att placera vertikala vindkraftverk mellan körriktningarna eller på sidorna av motorvägen, eventuellt vid tågräls. Allt för att utnyttja vinden som uppstår av fordon samt naturlig vind och omvandla den till el. Elen transporteras till en batteristation och distribueras vidare till gatubelysning, laddstationer, närliggande hushåll och andra framtida innovationer. Tar form i inkubatorn KTH Innovation. 

Scholaro AB, Solna
Vendela Werkelin, 24, Henrik Tingström, 26  

AI‐driven plattform som automatiskt matchar studenter med stipendier, samtidigt som företag får chansen att locka till sig talanger. Bolaget grundades efter egna erfarenheter av att tackla det spretiga, omoderna krånglet med att hitta och söka relevanta stipendier.  

Certainli AB, Stockholm   
Alfred Samuelson, 32, Johan Rågmark, 31  

Letar automatiskt upp testcertifikat för elektriska och mekaniska komponenter som behövs för godkännandet av tekniska produkter. Något som kapar tiden rejält för att samla in nödvändig dokumentation – från veckor till timmar – samtidigt som det underlättar för företag att följa regelverk. Fick startskjuts via bolagsbyggarna Hidden Dreams som skapar techbolag som ”löser världens tråkigaste problem”.  Läs mer här.

Ovulai AB, Järfälla    
Kristina Stojanovic, 29, Katarina Stojanovic, 29, Leyla Ali Dholey, 28 

Har skapat en patientstödsplattform för kvinnovården som involverar patienten i hela patientresan, vilket effektiviserar resurserna inom vården och sänker kostnader. Plattformen agerar som en daglig rådgivare för att vägleda patienten i sin egenvård, behandling och förberedelse inför läkarbesök. Tekniken använder specialanpassade algoritmer och AI för att skapa personanpassade rekommendationer och automatisering. 

Safetly AB, Kista
Rawa Karadaki, 27    

Företagets marknadsplats matchar beställare och arbetstagare med rätt inhyrd personal när det gäller ordningsvakter, väktare, entrévärdar och eventpersonal. Tjänsten är byggd som ett tävlingsinriktat datorspel. Principer från spel som Counterstrike och Fifa används: kompetens och prestation belönas med högre certifieringar och förmåner. Varje användare mäts innan, under och efter arbetspasset.  Vinnare av plats i Stockholm Scale Up Program från Business Region Stockholm.

Akira Science AB, Stockholm
Álvaro Morales López, 29 

Utvecklar innovativa medicintekniska lösningar. Huvudfokus är att återskapa mjukvävnad, särskilt vid bröstrekonstruktion efter att tumörer opererats bort. Ett nytt, egenutvecklat material – akimed – kan 3D-printas och är biologiskt nedbrytbart i kroppen. Tekniken siktar på att ersätta permanenta silikonbaserade implantat. Läs mer här.

Rebaba AB, Stockholm     
Paula Runsten, 25, Felix Kruse, 26       

Bygger om gamla elbilsbatterier till batterienergilager. Begagnade elbilsbatterier är en ny och snabbt växande tillgång som i dag slösas bort. I regel har ett elbilsbatteri 80 procent kapacitet kvar efter sitt första liv i bilen och skulle kunna användas i mer än tio år till, i nya applikationer. Företaget har utvecklat en teknik för att effektivt och med hög säkerhet industrialisera det återbruket. Läs mer här.

Quandify AB, Bromma  
Thibault Helle, 30, Olle Henning, 29, Ramtin Massoumzadeh, 30 

Har utvecklat ett intelligent vattenmätningssystem för kommersiella och privata fastigheter som möjliggör smartare och billigare analys av vattenförbrukning, detektering av vattenläckage och fjärrstyrd vattenbrytning. 

Simulair AB, Kungsängen  
Maja Åstrand, 29 

En lusdödarmaskin från Sverige. Människor världen över lär jubla, inte minst i Frankrike där vart tionde hushåll drabbas av vägglöss, precis som Paris tunnelbana, skolor och biografer. Dagens bekämpningsmedel är beroende av en människa som lockbete för att kunna sanera ett angripet rum. Lössen attraheras av koldioxiden i utandningsluft. En robotikstudent och rymdteknikstudent på KTH har nu byggt en cylinderformad maskin som lockar och fångar in vägglöss med hjälp av bland annat koldioxid.  

Kitocoat AB, Vällingby 
Michael Neuman, 33 

Minskar det globala matsvinnet genom att förlänga hållbarheten på frukt och grönsaker. Utvecklar en biologiskt nedbrytbar och ätbar beläggning. Den består av lager med kitin, som skapar en barriär mot fukt, värme och andra skadliga faktore – vilket förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker samtidigt som den minskar behovet av plast. 

Prospexs AB, Sundbyberg  
Samara Naji, 25, Mustafa Naji, 24, Ibrahim Naji, 30 

Tre syskon som skapat en AI-baserad mötesbokare som automatiserar det annars manuella arbetet, utan att tappa det personliga tilltalet. Vem vill inte ha en säljassistent som automatiskt hittar potentiella kunder, skriver personliga mejl för att boka dina möten och öka din mötesfrekvens? Företaget är redan på god väg att revolutionera hur företag interagerar med sina framtida kunder. Vinnare av tävlingen För-Orten 2023. 

Talabani Productions AB, Skogås 
Iman Talabani, 25 

Slog igenom som poet som 17-åring och har i dag över fem miljoner visningar på sin Youtubekanal, där hon använder humor och tacklar tuffa ämnen som hederskultur. Hon är manusskribent och regissör, som outtröttligt lyfter andra kvinnor från förorten. Har skrivit och regisserat för SVT, stått på teaterscener som Dramaten och Kulturhuset, skrivit en långfilm för Warner Bros samt driver eget produktionsbolag. Modig visionär som förändrar samhället via berättelser.  

Aura Personal AB, Stockholm 
Ross Montazeri, 26 

Bemannings- och rekryteringsföretag inom motorbranschen som förändrar spelreglerna när det gäller att hitta personal under den intensiva däcksäsongen. Företaget har sytt ihop en specialanpassad däckutbildning i flera stora städer runt om i landet, vilket gör att de varje år utbildar cirka 1 500 däckmontörer. Har på bara 2,5 år gått från 0 till 65 miljoner kronor i omsättning. 

The Thea Company AB/Théa, Solna 
Diana Karimova, 30 

Allt fler konsumenter har upptäckt iste. Färre vet att sockerhalten i köpevarianten av drycken närmar sig den i läsk. Även andra ohälsosamma ämnen är standard. Nu kommer en hälsosammare variant av kolsyrat iste – utan att kompromissa med smaken – som bryggs i Sverige. Vinnare av tävlingen För-Orten 2023. 

Orimlig Hyra i Sverige AB, Stockholm 
Alban Dautaj, 33, Rawaz Rashid, 32, Ylli Dautaj, 31  

Att tvingas betala oskälig överhyra är ingen ovanlighet på bostadsmarknaden. Företagets tekniska lösning effektiviserar och förenklar den juridiska processen för att hjälpa andrahandshyresgäster att söka återbetalning för sin överhyra. Minskar mångas ekonomiska börda i tuffa tider. 

Archr Sustainability AB, Stockholm 
Odessa Bäckfors, 24, Nellie Djurberg, 24 

Företagets it-lösning gör det enkelt för e-handlare att kommunicera hållbarhet och hjälper konsumenter att jämföra produkters hållbarhet. En skala klassificerar produkter med en poäng mellan 1 och 10. Målet är att vara en ”Google Translate för hållbarhet” och uppmuntra företag att på sikt gå över till hållbara produktionsmetoder, med hjälp av konsumenternas kraft. 

Net Zero Build AB, Solna 
Ludvig Klasman, 28  

Gör processen kring miljöcertifieringar effektivare. Med sin AI-drivna plattform minskar företaget administrationen kring miljöcertifieringar, vilket leder till stora kostnadsbesparingar i byggprojekten. Fastighetsutvecklare, miljökonsulter och projektteam får hjälp att navigera genom certifieringskrav, samla och hantera dokumentation samt samarbeta med alla inblandade parter.

Studycafé AB, Skärholmen 
Johannes Mejreh, 25, Nesim Mir, 26  

Två barndomsvänner – en civilingenjör/gymnasielärare och en blivande läkare – såg en lucka i samhället och startade eget. Via duons utbildningsplattform kan elever hitta nya personer att plugga tillsammans med. De kan också kalla på en lärare direkt när de behöver hjälp, digitalt. Vinnare av tävlingen För-Orten 2023. 

Bells Toys AB, Bandhagen 
Sabelle Beraki, 21 

Bättre självbild för afrosvenska barn. Grundaren hittade ingen docka till sin fyraåriga kusin som hon kunde spegla sig i. Så hon startade eget för att tillföra mer mångfald till leksakshyllorna, med målet att fler barn ska stärkas av att växa upp med mer representativa dockor och leksaker. Först ut i produktionen är två olika modeller av dockor, som säljs i butiker runt om i landet. 

Next Creations AB/Mood Social, Sollentuna 
Matarr Sarr, 30 

Tar itu med ökande ensamhet och utanförskap i samhället. Folkhälsomyndigheten har larmat om att ensamheten fortsätter att öka i Sverige. För att vara med och förändra det har grundaren skapat en plattform och lanserat en app, Mood Social, där användare kan träffa någon att promenera, gå på bio eller uppleva andra evenemang med. Allt för att göra det lättare att hitta nya vänner på samma ort som delar ens intressen.  

Wlness Science Sweden AB/Hormona, Stockholm  
Karolina Löfqvist, 34, Jasmine Tagesson, 34 

Prisbelönt femtechbolag som uppgraderar kvinnlig sjukvård. Grundarna har samlat kunskap från endokrinologer, gynekologer och nutritionister med flera och i fjol lanserades appen Hormona som ett första steg i att förse kvinnor med de verktyg och den information de behöver för att ta kontroll över sin hormonella hälsa. På sikt ska även testkit erbjudas som ett sätt att hålla koll på individuella hormonnivåer, för att under livets gång kunna få bättre behandlingsalternativ och återskapa hormonell balans. 

Leya AB, Stockholm      
Max Junestrand, 24, Sigge Labor, 25, August Erséus, 26 

Har tagit fram ett AI-system riktat till jurister. Företaget är antaget till prestigefulla acceleratorprogrammet Y Combinator i San Francisco och deltog i vintras i Mannheimer Swartlings MSA Innovation Lab, som deras första inkubatorsbolag inom AI. Vann Techarenans pitchtävling och prisades av Steve Wozniak.

Quadrata AB/Devolv, Kista 
Jonas Bergbom, 25, Axel Kangas, 23

Tacklar bostadsbrist – och underlättar därmed gröna etableringar i norra Sverige. Idén föddes när duon pluggade på Luleå tekniska universitet. Att hitta ett lämpligt läge och planera sitt nya hus ska kunna göras av människor som inte är experter på området, och det ska gå fortare än i dag. Företagets plattform låter användare söka tomter, visualisera idéer och samarbeta med säljare av nyckelfärdiga hus i hela landet. Första lanseringen skedde i Skellefteå. Har fått ombord Älvsbyhus som samarbetspartner.

Álvaro Morales López vill hjälpa cancerpatienter med en ny form av nedbrytningsbara implantat.
Patricia Diandas passion för mat och musik bidrar både till inkludering, matupplevelser arbetstillfällen.
Ida Näslund skapar klimatsmart färg med hjälp av mikroalger.

Gotland

DS Cloud Services AB/Devstacks, Visby
James Kerber, 26, Marco Ciarrocca, 25 

Gör det möjligt att programmera även utan en dyr dator. Via företagets plattform kan resurskrävande programmering göras från vilken enhet som helst, även äldre omodernare enheter. Det motverkar inte bara elskrot, utan undanröjer ekonomiska hinder och banar väg för mer inkludering och mångfald i programmerarvärlden. Länsvinnare av innovationspriset Skapa Talang 2023 

Smakshare AB, Visby 
Stina Wernersson, 30, Albin Daleby, 30 

En receptapp som gör det enklare att spara och laga dina favoritrecept. Idén föddes ur frustrationen när grundarna hade svårt att hitta tillbaka till sina favoritrecept på nätet. Användare kan även skapa en inköpslista samt skanna recept från fysiska magasin eller kokböcker och få som användbara recept i appen.  

Södermanland

Start Well Europe AB, Oxelösund 
Emina Mandal, 19 

Växte själv upp med misshandel som en del av vardagen. Blev entreprenör för att skapa en trygg och meningsfull plats för barn och ungdomar. Arrangerar en rad olika aktiviteter inklusive sport, läxhjälp och kulturella evenemang samt erbjuder stöd och vägledning. Ordnar även mat och kläder för barn som har det tufft. Drivs av att bekämpa ensamhet och ekonomisk ojämlikhet, för att stärka samhället från grunden. 

Östergötland  

Dazoq AB, Linköping
Dominic Francis, 30 

Doldis som är med och löser energikrisen. Har utvecklat en molnbaserad energihanteringstjänst – med realtidsmätning på utrustningsnivå – som hjälpt industrier att minska sin energiförbrukning med uppemot 40 procent. Levererar redan sin lösning till över 50 industrier. Vem vill inte identifiera och eliminera energibovar i dag?  

Renasens AB, Norrköping 
Jade Bouledjouidja, 35 

Kemiingenjör med en doktorsexamen i materialvetenskap – som nu har utvecklat en innovativ metod för att återvinna textil med blandat material, så att råvaran kan användas på nytt i klädtillverkning. Den patentsökta tekniken tar bort färgmedel och andra tillsatser på ett energisnålt sätt som inte kräver vatten. En ytbehandling förhindrar även att mikroplast släpps ut i lika hög grad från tyg. Pilotproduktion ska starta 2024. Ingår i inkubatorn Lead i Norrköping.  

Kronobergs län

Bauger AB, Växjö
Rasmus Sjöström, 30 

Deathtech! Den som är mitt i sorg borde åtminstone ha så små administrativa bördor som möjligt. Hjälper begravningsbranschen och dess kunder att på ett modernare och enklare sätt hantera allt det praktiska när en person har avlidit. Ingår i Företagsfabriken i Växjö. 

Swedish Textile Manufacturing AB, Furuby
Rebecca Josefsson, 27 

Produktingenjör från Woolpower som startat eget för att återuppbygga värdekedjan för svensk ull genom att starta en ullhubb. Har nu tagit fram en kommersiell möbeltextil helt i svensk ull, tillsammans med Verk Projects AB. Produkten lanserades på möbelmässan i februari i år och i framtiden är målet även att producera garnet och tyget i företaget.  

Kalmar län

Dillbergska Bokhandeln & Kontorsservice Aktiebolag, Kalmar 
Johanna Jeansson, 35

Med Tiktok som draghjälp – och genom att fånga utländska turister – driver hon Sveriges mest lönsamma bokhandel. Är själv tredje generationens bokhandlare, med böcker och business i blodet. Bokhandeln har funnits sedan 1832, snudd på 200 år. Nya, innovativa strategier verkar ta den framåt i många år till. Läs mer här.

Jönköping län

Prana Omsorg AB, Jönköping 
Jacob Mousa, 29 

Ekonom som jobbat såväl inom bankvärlden som inom äldreomsorgen. Storebrors funktionshinder gav också insikter i assistansvärlden. Resultatet blev ett eget omsorgsbolag för att addera alternativ inom hemtjänst och personlig assistans. Grundaren investerar redan i andra bolag och driver utvecklingsfrågor via organisationen Swedish-African Business. 

Firma Lotte van Bree/Nivan, Jönköping 
Lotte van Bree, 27 

Ett internet mer tillgängligt för alla, oavsett funktionsvariation. Det är visionen för företaget som kammade hem förstaplatsen på Impact Demo Day med sin tjänst Nivan. Den digitala tjänsten ska underlätta för utvecklare och ux-designers att skapa sajter för alla. 

Halland

Firma Jasmine Darban, Veinge 
Jasmine Darban, 22 

Sveriges största ”booktoker”, det vill säga bokinfluencer och skapare av läsboom. På sitt Tiktok-konto delar hon boktips med människor från hela landet – en trend som resulterat i att läsningen bland unga skjutit i höjden, och som syns hos bokhandlare. Genom att kombinera den traditionella bokens community med den digitala skapar hon större mångfald i leden av bokälskare. 

Metarisk Sverige, Kungsbacka         
Liana Dahlquist, 29 

Skapar – med hjälp av AI – en smartare, automatiserad riskhanteringsprocess för företag. Företagets lösning sparar tid och ökar effektiviteten i arbetet med att identifiera, analysera och hantera de olika risker som kan påverka ett företags verksamhet och mål. Mottagare av innovationspriset Skapa Talang i Halland 2023. 

Sicuro Fashion AB, Kungsbacka  
Victor Hansson, 19 

Tröttnade på bedrägerier i secondhand-handeln på nätet och utvecklade en marknadsplats för att göra det säkert att handla begagnat mellan privatpersoner. Utnämnd till Årets unga entreprenör 2023 på Halmstads näringslivsgala.  

Västa Götaland

Swipe solutions AB/Buzzy Stores, Borås 
Enoch Dugbazah, 35 

Möjliggör direkthandel med olika lokala aktörer, utan mellanhänder och säkert och tryggt för alla användare. Skapar samtidigt arbetstillfällen där de behövs som mest. Nu är plattformen lanserad i Ghana, och Sverige står näst på tur. Unga hantverkare når nya kunder medan företag hittar nya produkter.  

Korall Carbon Capture AB, Göteborg     
Hugo Boccara, 26, Artin Abiri, 25 

En lösning som kan fånga in koldioxid från atmosfären. Företagets så kallade ”direct air capture”-teknologi är utvecklad av forskare på Chalmers. En vätska med kemikalier börjar, så snart den kommer i kontakt med luft, aktivt fånga in koldioxid som kapslas in i vätskan. Tekniken har visat sig vara snabbare och effektivare än många befintliga alternativ. 

Firma Alice Anglesjö/Flick, Skövde 
Alice Anglesjö, 28 

App som gör hälsa och välmående roligt för gamers, genom att blanda gamification med beprövade koncept kring hur man bygger bra vanor. I praktiken har Flick skapat ett hållbart sätt för företag inom spelbranschen att marknadsföra sig samtidigt som de är med och bidrar till en förbättrad hälsa hos spelare. 

Koastal AB, Göteborg 
Samuel Amant, 25, Trygve Zierul, 27 

En biokemist och en industridesigner ser till att fler kan odla tång, vilket behövs i vår framtida livsmedelsproduktion. Företaget söker tillstånd samt ordnar odlingsplatser, utrustning och utbildning så att exempelvis fiskare som behöver bredda sin verksamhet, eller privatpersoner som vill prova egen odling, får hjälp att starta. När tången skördats köper Koastal den och säljer den vidare så att den når konsumenter. 

Norgald AB, Göteborg 
Elin Sandahl, 31, Daniel Heinerås, 30 

Motverkar cyberattacker mot elnät. Modelleringsmjukvaran Elvira kan identifiera och analysera sårbarheter i exempelvis elnät och därmed förhindra avbrott i samhällsviktiga funktioner. Genom att automatisera riskanalys och identifiera svagheter får beslutsförfattare en överblick och kan i realtid ta beslut om att skydda kritisk infrastruktur mot angrepp. Företagets första produkt lanseras under 2024. Läs mer här.

Valys AB, Göteborg      
Andrej Krsteski, 25 

Har patenterat en sensor som hjälper vatten- och avloppsverk att identifiera och eliminera oönskade partiklar i dricksvattnet. Det resulterar i reducerade kostnader samt mindre avfall och miljöpåverkan. 

Vesiro AB, Göteborg 
Oscar Widén, 28, Oskar Hagman, 33 

Den ökande datamängden, driven av nya teknologier som AI, har lett till att servrar förbrukar mer energi än någonsin tidigare. Företaget har utvecklat ett mjukvarutillägg som drastiskt minskar söktider i databaser, vilket gör servrar mer energieffektiva.   

Glufs AB, Torslanda 
Johan Cederloo, 33, Alexander Evjenth, 32 

Hundmat av musslor. Från Bohuslän kommer såväl miljösnällare mat som godis för fyrbenta familjemedlemmar. Företaget tar vara på närfiskade blåmusslor på Orust. Grundarduon har synts i SVT:s Draknästet. 

Emploify AB, Fjällbacka 
Taufeeq Saleh, 20 

Matchar arbetsgivare på Västkusten med unga som söker sommarjobb och extrajobb. Underlättar starten för den som saknar starkt kontaktnät och vill samtidigt vara en motor för integration och ett verktyg för fler unga att inte dras in i kriminalitet, när de alternativa vägarna framåt är fler. Invald i Företagarna Göteborgs styrelse.

Rivus AB, Göteborg
Cedrik Wiberg, 34

Energilagring med organiska material för minskad miljöpåverkan. Företaget utvecklar batterier som inte kräver miljöskadliga metaller såsom litium och kobolt. I stället använder de ett vanligt organiskt material, vilket leder till minskad miljöpåverkan från gruvdrift, transporter och hantering av uttjänta produkter. 

Mounid AB, Göteborg  
Ida Näslund, 33 

Tar fram en giftfri, biobaserad textilfärg av mikroalger – ”algbläck”– för textilindustrin som möjliggör helt cirkulära textila produkter, säkra för natur och människa.  Läs mer här.

Parametric Solutions AB, Göteborg  
Sofia Malmsten, 30, Erik Forsberg, 29 

Har utvecklat en molnbaserad plattform som med hjälp av AI och algoritmer skapar hundratals byggnadsförslag för en given tomt – på enbart några sekunder. Läs mer här.

Angered Studios AB, Göteborg 
Lanna Ali, 25 

Fejkade märkeskläder ska vara ett minne blott. Idén till Angered Studios föddes när grundaren pluggade i Milano och insåg att majoriteten av hennes kundgrupp valde att köpa piratkopior av märkeskläder i stället för de dyra originalen. För den som inte har jättestor plånbok, men som likväl har en passion för mode, designar hon nu prisvärda kläder av högsta kvalitet under varumärkesnamnet Angered Studios, hämtat från uppväxtkvarteren. Som ett alternativ till dyra lyxvarumärken. 

Scalinq AB, Göteborg 
Zaid Saeed, 27 

Sätter Sverige på kartan när det gäller kommersiella kvantdatorer. Det är en plattformsteknologi som kan användas i allt ifrån tillverkning av nya mediciner och bättre batterier till optimering inom produktion och logistik. Grundaren byggde och sålde datorer som en väg in i entreprenörskapet och vässade teknikkunnandet på Chalmers, där han även såg forskning med superpotential. Företaget säljer i dag en rad patenterade lösningar till forskningsinstitut och kvantdatortillverkare världen över. 

Hugo Englund vill utveckla framtidens ambulanssjukvård.
Elin Sandahl stoppar cyberattacker och hindrar avbrott i viktiga samhällsfunktioner.
Alfred Samuelsson vill minska administration och ge elektronikbolag mer tid för värdeskapande.

Blekinge

Aima Sense AB, Karlskrona
Karin Belin, 33 

After sex-produkter – företaget har utvecklat hållbart tillverkade produkter att använda efter sex såsom en tampong som samlar upp vätska efter sex, en återanvändbar tampongapplikator som även kan användas till vanliga tamponger samt intimolja och intimwipes. Backas av Almi.  

Skåne            

EO Dynamics AB, Malmö  
Charles Valentine, 31, Daniel Kindstrand, 34 

En minröjningsexpert och en pionjär inom AR – augmented reality – startar bolag ihop. Resultatet? Smarta appar för utbildning i minröjning, med målet att snabbare befria kontaminerad mark och göra odling och matproduktion möjlig. Först i krigets Ukraina och på sikt globalt. Samtidigt får lokalbefolkning en säkrare vardag när utbildning i minröjning görs skalbar tack vare AR-appar. 

Strng Wmn international AB/Studio 234+, Hässleholm 
Waxiu Shehu, 31   

Brinner för att förbättra villkoren och miljötänket i klädindustrin. Varumärkets namn syftar på Nigerias landskod. Grundaren kom ensam till Sverige som 17-åring och utöver secondhandbutik, eget klädmärke, skrädderi samt kemtvätt driver han i dag en ateljé i samarbete med Hässleholms kommun för att skapa jobb för arbetslösa kvinnor. Under 2024 adderas kläduthyrning, tvättomat samt kafé.  

Firma Balqis Khattab, Malmö  
Balqis Lamis Khattab, 31 

Har själv varit entreprenör sedan hon var 15 år. Framför allt har hon under 15 år lyft andra unga och bidragit till fler jobb, sysselsättning, trygghet, entreprenörskap och innovationer i Malmö. Bland annat via mötesplatsen Möllans Basement. Har nu även skapat Malmös Ungdomsgala, som lyfter upp unga entreprenörer i staden.  

Sliceon AB, Malmö 
Tarik Bajagilovic, 27, Miranda Trang, 23 

Vill demokratisera fastighetsinvesteringar. Med sin teknologi byggd på blockkedjor öppnar företagets plattform upp fastighetsmarknaden för fler människor, med olika ekonomisk bakgrund. Visionen är att förändra sättet vi äger, investerar i och förvaltar fastigheter över hela världen. Framtidens fastighetsbransch är för alla. 

Micovation AB, Lund 
Johan Valeur, 27    

Från ölrester via svamp till läder. Tänk dig ett läder som skapas utan djur, utan plast och med lågt koldioxidavtryck. Företagets innovativa process använder restprodukter från ölbryggerier för att tillverka ett läder av mycelium – svampars rötter – som motsvarar samma förväntningar som på konventionellt läder. Det möter textilbranschens växande efterfrågan på hållbara material och minskar samtidigt miljöpåverkan från avfall. 

Viola Investment group AB/Biogård, Linderöd  
Majken Antonsson, 18 

Revolutionerar hanteringen av gödsel i Sverige genom att koppla samman stallägare och lantbrukare med biogasfabriker, med målet att bidra till en mer hållbar och cirkulär ekonomi. Med start i höst köps gödsel från stall och lantbrukare över hela landet – och via samarbete med transport- och containerorganisationer hämtas och levereras gödslet till biogasfabriker.  

Acorai AB, Helsingborg 
Filip Peters, 32, Kasper Bourdette, 32, Jakob Gelberg, 33 

Förbättrar livet för hjärtsviktspatienter, familjer och vårdpersonal. Med hjälp av patenterad teknologi – en kombination av sensorteknologier och maskininlärning – har företaget utvecklat en handhållen hjärttrycksmätare som kommer ut på marknaden 2025. 

Festivalstugan AB, Åhus 
Jacob Gullberg, 33, Fredrik Johansson, 33 

Miljövänliga, hopfällbara popup-stugor för festivaler, marknadsevenemang, tillfälliga boenden för flyktingar eller som kontors- och lagerutrymmen. Hyrstugorna är kompakta och stapelbara när de är nedfällda, vilket gör transport smidig. Inbyggd inredning ingår: sängar, garderob och belysning. Plus brandlarm och brandsläckare. De monteras på 5–10 minuter och är förberedda för solpaneler. 

Apoomatic AB, Helsingborg 
Linnea Olsson, 22, Nour Habib, 29, Olle Andersson, 20 
Effektiviserar kommunikationen mellan farmaceuter och läkare genom en app. Med smidigare samarbete ska risken för bland annat feldosering av läkemedel och felmedicinering minskas. 

Hook Them AB, Limhamn 
Emanuel Behi Åkesson, 24 

Nyutexaminerad molekylärbiolog som via Tiktok motiverar tusentals unga att satsa på skolan. Ger tips och råd kring hur elever kan höja betyg och lyckas bättre i skolan. Har över 200 000 följare. Biomedicinkarriären får vänta lite, när företagandet fått en flygande start. 

Fixed IT Consulting AB, Lund  
Daniel Falk, 32   

Har byggt verktyg och en plattform som är mumma för mjukvaruutvecklare som skapar applikationer och lösningar för nätverkskameror. Företagen kan därmed jobba snabbare och effektivare med sina innovationer. Håller även kurser online och tar konsultuppdrag. Ingår i Ideon Innovation.  

Firma Nawid Jashar/Flash Academy, Staffanstorp 
Nawid Jashar, 22 

Fotbollsspelare som tröttnade på avbytarbänken. Nu driver han eget för att bekämpa utanförskap bland barn och unga, förbättra ungas självförtroende och bidra till mer rörelse. Via fotboll ska fler unga kunna hitta en gemenskap där de får må bra och ha kul. Grundaren kom själv till Sverige som 14-årig flykting från Afghanistan och började från noll.  

Tekinn AB, Lund 
Fredrik Jonsson, 33 

Förädlar rester från livsmedels- och jordbruksindustrin till värdefulla ingredienser och råvaror inom hudvård och livsmedel. I dag går en del av industriresterna till biogasproduktion eller djurfoder, men väldigt mycket blir avfall. Ingår i inkubatorn Smile i Lund. 

Advansci Research Solutions AB, Lund        
Daniela Grassi, 32, Jane Fisher, 32  

Utvecklar en app som gör livet lättare för forskare inom biomedicin – närmare bestämt med en innovation som hjälper forskare att designa och rapportera sina forskningsprojekt enligt etablerade standarder, för att säkerställa en hög kvalitet. 

Angry Camel AB, Malmö  
Bakr Jahhan, 30     

Har tagit fram en energieffektiv och miljövänlig teknik för att utvinna protein från grödor med högt oljeinnehåll, till att börja med kikärtor. Visionen är att revolutionera livsmedelsindustrin med ett mångsidigt, miljövänligt och hälsomedvetet alternativ till äggbaserade produkter. Läs mer här.

Flavor-Boss, Malmö 
Patricia Dianda, 32    

Flavor‐Boss står för en banbrytande mobil mötesplats med afrokaribisk catering – en foodtruck och ett eventkoncept som även fungerar som en visuell vitamininjektion. Grundarens energi och passion är unik och smittande. Läs mer här.

Recoma AB, Hässleholm  
Max Rosenberg, 32 

Tar emot avfall som ingen annan kan eller vill återvinna och ger det nytt liv genom att förvandla det till hållbart, koldioxidsnålt byggmaterial – närmare bestämt byggskivor med cirka 90 procents lägre utsläpp än alternativen. 

Erik Forsberg är medgrundare av Parametric Solutions som har utvecklat en innovativ molnbaserad plattorm som med AI och algoritmer skapar hundratals byggnadsförslag för en given tomt – på enbart några sekunder. Foto: Mikael Göthage.
Så funkar det

Fakta om 103 unga idéer

103 unga idéer skapades för att vi vill hylla och uppmärksamma idéer från unga företagare mellan 18-35 år. Och det finns många nyskapande affärsidéer att berätta om i hela Sverige!

Varje år släpps en ny lista med just årets mest intressanta unga företagare som alla har uppfyllt kriteriet att de vill utmana branscher, hitta hållbara lösningar och göra världen lite bättre. Listan tas fram av Företagarna i samarbete med Almi och finns med i vår medlemstidning Företagaren och publiceras på Företagarna.se

103 unga idéer är också en del av tävlingen Årets Unga Idé. 

Trettio av de 103 företagare som uppmärksammas på listan bjuds in till deltävlingarna och ca 10 företag får sedan chansen att presentera sina idéer inför investerare, jury och publik vid finalen i Göteborg. 

I november-januari arranageras deltävlingar i Jönköping, Uppsala och Umeå.

Fler nyheter från Företagarna