Revolution för bröstrekonstruktion
Du lyftes nyss på Forbes prestigelista 30 under 30 i Europa?
– Det var stort! De senaste månaderna har vi vunnit flera tävlingar och varit i Silicon Valley där amerikanska investerare visat intresse. Det ger en otrolig energi i arbetet att få den här sortens positiv uppmärksamhet.
Vävnadsteknik växer fram som ett hett område – kan du förklara vad ni gör?
– Huvudfokuset är att återskapa mjukvävnad hos en människa, särskilt vid bröstrekonstruktion efter att tumörer opererats bort. Tekniken ersätter permanenta silikonimplantat.
Ni använder ett egenutvecklat material, akimed, som kan 3D-printas?
– Det är biologiskt nedbrytbart i kroppen och såväl form som storlek skräddarsys för varje patient.
Allt fler bröstcancerfall upptäckts tidigt – och det är då ni kan hjälpa till?
– Är tumörerna små behöver läkarna inte ta bort hela bröstet. Så är fallet för 80 procent av patienterna i Sverige i dag och det är där vår innovation kan hjälpa till. Vi fyller små hålrum så att kroppen senare kan självläka.
”Vi fyller små hålrum så att kroppen senare kan självläka”
Vad är din drivkraft I företagandet?
– Jag har upplevt cancer i familjen, min pappa blev sjuk. Han var min förebild i livet, jag ville vara som han, och jag blev företagare för att hjälpa människor. Det är min medicin.
Du kom från Spanien till KTH som utbytesstudent?
– Ja, där upptäckte jag forskning om vävnadsteknik och träffade min medgrundare Tiziana Fuoco. Vi blev så småningom antagna till KTH Innovation.
Det tar tid att uppfinna nya metoder och material. Var finns hjälpen?
– Vi har ett bra nätverk av mentorer, exempelvis via KTH Innovation och Sting. Och vi har fått in den välkända, erfarna entreprenören Krim Talia som delägare. I starten fick vi även anslag från Vinnova.
När kan era implantat göra patienter gladare i praktiken? Vågar du gissa?
– Vi siktar på att ha vår CE-märkning inom max fyra-fem år. Då kan vi underlätta för bröstcanceröverlevare, till en början i Europa och USA. Framöver applicerar vi vår kunskap och vår teknik på fler områden, för nya lösningar där vävnad behöver återskapas.
Tre snabba
Önskar att jag vetat: Vikten av storytelling. Hur omvandlar vi forskning till något som är begripligt för alla och som övertygar investerare? Storytelling är otroligt viktigt för att visa vilken påverkan vi kan ha och hur vi kan göra människors liv bättre.
Tips i starten: Folk är skeptiska mot nya sätt och innovationer. Övertyga dem. Var ihärdig och uthållig.
Utmaning: Vi måste, med all rätt, visa en stor mängd data som belägger att vårt implantat är säkert. När vi väl har nått dit, står vi för en revolution för bröstrekonstruktion.