För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna höll rundabordssamtal om regelförenkling

Publicerad 8 maj 2024
För att företagens regelbörda ska minska måste det gå en röd tråd genom förenklingsarbetet från den lokala nivån ända till EU-nivån.
Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman och deltagarna i rundabordssamtalet om regelförenkling. Foto: Leo Plöen/Företagarna.

Med en dryg månad kvar till Europaparlamentsvalet har partiernas kampanjande inte riktigt tagit fart, men inom Företagarna händer desto mer. I veckan bjöd avdelningen för analys och opinion in politiker och företrädare för myndigheter och näringsliv till ett rundabordssamtal i Stockholm på temat "Regelförenkling: Från Bryssel till Borås".

− Det är positivt att regelförenkling är en prioriterad fråga inom Tidösamarbetet, men det saknas ett helhetsgrepp och uppstår svårigheter med att få de olika politiska nivåerna att gå i takt med varandra. Inte minst ur ett EU-perspektiv är detta viktigt och vi vill hjälpa till, säger Erik Östman, Företagarnas regelförenklingsexpert som bjöd in till samtalet.

Vet du inte vem du ska rösta på? Gör EU-valkompassen.

Namnkunniga deltagare 

Rundabordssamtalet samlade en namnkunnig skara företrädare från politiken, näringslivet och myndighetsvärlden. Där var näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD), näringsminister Ebba Buschs statssekreterare Sara Modig (KD), Europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M), Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Cecilia Rönn, Martin Lundell, vd för branschorganisationen Butikerna, Näringslivets regelnämnd NNR:s vd Andrea Femrell och Anna Stattin, expert på regelförenkling på Tillväxtverket.

Erik Östman är nöjd med rundabordssamtalet som landade i att det finns en bred samsyn om behovet av en välfungerade förenklingsprocess och bra konsekvensanalyser. Det nya implementeringsrådet kommer i det avseendet att spela en viktig roll i att undvika överimplementering av EU-lagstiftning (gold plating) och att kunna vara en diskussionspart tidigt i lagstiftningsprocessen.

− Sådana här samtal är viktiga. För att uppnå robusta regelförenklingar krävs samverkan mellan både olika politiska nivåer, och mellan myndigheter och näringslivet, säger Företagarnas policychef Patrick Krassén som deltog i rundabordssamtalet.

Behov av mer samtal 

Den statliga produktivitetskommissionen som nyligen lämnade ett delbetänkande ägnar ett kapitel och flera förslag åt regelförenkling. Många av de regler som företag har att förhålla sig till och följa kommer från rättsakter framtagna i EU, akter som svenska företrädare är i högsta grad delaktiga i att ta fram genom representation i de olika institutionerna, men samordningen mellan den nationella nivån och EU-nivån är som redan nämnts långt ifrån perfekt.

− Vi ser ett behov av att fortsätta föra diskussioner om målsättningarna med förenklingsarbetet, produktivitetskommissionens rapport, samordningen mellan stat och kommun, principer för implementering av EU-direktiv och hur kommissionen måste bli mer återhållsam med att pressa igenom nya rättsakter utan tydliga konsekvensanalyser och SME-test, säger Jennie Albinsson, Företagarnas näringspolitiska expert med inriktning på miljö och hållbarhet, som deltog i rundabordssamtalet.

Fler nyheter från Företagarna