Han vill se ett mer företagsamt EU
På tisdagseftermiddagen var Företagarnas huvudkontor i Stockholm scenen för en välbesökt afterwork. Som en av många aktiviteter i Företagarnas regi inför det stundande Europaparlamentsvalet bjöd Stockholmsföreningen tillsammans med Moderata Företagarrådet i Stockholm stad och län på ett tillfälle att fördjupa sig i EU-politiken och utmaningar för småföretagare i Europa.
Ta tag i brott mot företagare
Huvudtalare på tisdagens afterwork var europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M), som kallar sig småföretagarens bästa vän. Han har suttit i Europaparlamentet sedan 2019 och står på tredje plats på Moderaternas valsedel. Men innan han började prata inledde Tobias Adielsson, Företagarnas expert på brott mot företagare, det hela med att belysa den ökande omfattningen av bedrägerier och organiserad brottslighet som riktar in sig på företag och företagare. Brottslighet som inte sällan är gränsöverskridande.
−På tio minuter kan du bli bedragen på hela ditt livsverk, sade han.
Företagarna har länge lyft behovet av att från politiskt håll prioritera brott riktade mot företag. Det är också en fråga som flera partier lyfter inför Europaparlamentsvalet.
Strålkastaren på brott mot företagare
Driv på för ett Europa som växer
Jörgen Warborn delade med sig av sin erfarenhet från både tiden i riksdagen och i Europaparlamentet. Han beskrev sin drivkraft med orden att det behövs en entreprenör i Bryssel och pekade på att Europa förlorat mark i den globala ekonomiska konkurrensen. Under de senaste 15 åren har USA:s ekonomi vuxit dubbelt så snabbt som Europas. Fortsätter det så riskerar EU förvandlas till "ett fattigt museum för rika asiater", sade han.
Vad behöver då göras för att få fart på den europeiska ekonomin, enligt Jörgen Warborn? Han lyfte tre kritiska områden som kräver omedelbar uppmärksamhet: Frihandel, energipolitik samt byråkratin och regelkrånglet.
Frihandeln eftersom han menar att det går långsamt i förhandlingarna om att slutföra frihandelsavtal med bland annat Mercosur-länderna och Indien, energipolitik eftersom EU:s nuvarande klimatpaket enligt honom kväver innovation genom överreglering, byråkrati och regelkrångel för att det trots den nya principen om "en in, en ut" för EU-lagstiftning enligt honom behövs en ännu mer ambitiös policy som skulle kunna uttrycks som "en in, två ut".