Diana Vasiliou Donuts och drömmar
Vad var ditt första jobb?
Min första kontakt med arbetslivet var när jag var åtta år. Jag var en påhittig flicka utan pengar med en förkärlek för donuts, ni vet amerikanska munkar, som i alla fall när jag var liten endast fanns på McDonalds.
Vanligtvis brukade jag gå in på McDonalds och be om att få en chokladdränkt donut. Ibland sa de ja (de tyckte nog synd om mig), och ibland nej. En gång ville jag verkligen – verkligen ha en donut och kunde inte acceptera ett nej. Utan att ha blivit tillfrågad om det gick jag in och städade en riktig äcklig toalett. Från golv till tak, endast med tvålen från handfatet och pappersservetter. Stolt gick jag sedan ut, meddelade personen i kassan om mitt arbete och fick såklart en donut som lön.
En björn i kaffekoppen
Jag har så länge som jag minns alltid drömt om att få jobba. När jag var liten stod jag och betraktade ungdomarna på det lokala caféet som varje sommar stod och serverade kaffe till stammisar på löpande band. Personerna bakom kassan verkade ha så roligt tillsammans när de jobbade. De slog in beställningarna i kassaapparaten, tog betalt, räknade sedlar och mynt, och skapade fantastiska kreationer i kaffet. Ett löv, en björn, ett simpelt hjärta som för mig såg allt annat är simpelt ut.
Perfekta fluffiga frallor
När jag själv hade åldern inne blev jag erbjuden mitt första riktiga sommarjobb (om inte improviserad och oönskad toalettstädare räknas) på ett annat lokalt café som drevs av två systrar. Systrarna hade i hela sina liv arbetat som sjuksköterskor men hade alltid haft en dröm om att en vacker dag starta ett café tillsammans. Deras största passion var att baka och hade en idé och vision om att allt som serverades på caféet skulle vara hembakat. Jag fick under den första sommaren på caféet lära mig allt om hur man bakar den mest perfekta, fluffiga frallan och de mest saftiga och goda bullarna. Jag lärde mig att göra fantastiska kreationer i latteskummet – och är fortfarande en hejare på att baka. Framför allt lärde jag mig vad det innebär att arbeta.
Lägre inkomster och sämre jobb
I flera av landets kommuner erbjuds årligen subventionerade sommarjobb för ungdomar i den egna verksamheten eller i kommunala bolag. Att barn och unga får möjligheten att sommarjobba är givetvis toppen, men en ny rapport från IFAU visar att sommarjobbssatsningen i Stockholms stad under åren 2012–2018 varit negativ för de deltagande ungdomarna åren efter gymnasiet, med både lägre inkomster och sämre jobb.
Erbjud feriejobb hos småföretag
En av anledningarna till detta är att sommarjobbsprogrammet leder till mindre erfarenhet av jobb i den privata sektorn. Vi på Företagarna har länge förespråkat att även det privata näringslivet ska inkluderas när kommunen erbjuder subventionerade sommarjobb. Detta skulle ge ungdomar ett bredare utbud av sommarjobb med olika möjligheter och yrkesbanor, samtidigt som det skulle sänka kostnaden för företagen att anställa unga. En win-win situation med andra ord.
Låt unga växa genom jobb
Företagens största tillväxthinder varje år är bristen på lämplig arbetskraft. Detta gäller inte minst under sommarmånaderna när ordinarie personal har rätt till sammanhängande semester. Vad vore då inte bättre än att unga och hungriga personer skulle erbjudas sommarjobb på dessa företag och få både en möjlighet till bredare arbetslivsfarenhet och ett ökat utbud? Chansen att dessa unga kommer jobba hos de små och medelstora företagen i framtiden är stor då dessa företag skapar fyra av fem jobb. Varför vänta? Låt dem testa på detta redan nu i sommar.
Det är kanske inte kunskapen att göra mjölkkreationer i kaffet som kommer ta dessa unga långt i livet. Men att lära sig att ta ansvar, prata med kunder, vara på en arbetsplats och hålla tider är alla egenskaper som får dig att växa som människa. Det är med den lönen man kan köpa sina första egna donuts. Och det är så vi skapar framtidens företagare.