”Tidigare energiministerns känga till regeringen: Inte intellektuellt begåvat”
I det tredje avsnittet av Företagarnas hållbarhetspodcast Albinssons Agenda intervjuar Företagarnas näringspolitiska expert Jennie Albinsson den tidigare socialdemokratiska energiministern Khashayar Farmanbar. Under samtalet diskuteras bland annat lönsamma gröna företag och regeringens energipolitik.
Albinssons Agenda del 03: Hållbara investeringar för grön omställning
Gröna investeringar
I sin nya roll som investerare har Khashayar Farmanbar glatt upptäckt att hållbarhet nu är en bransch värd att investera i.
− Den gröna omställningen har blivit lönsam. Det gör att fler vill investera där, vilket båda är bra för klimat, tillväxt och självständighet. Varför skulle man som investerare inte vara där? säger han i podden.
Faran med subventioner
Programledare Jennie Albinsson frågar om Khashayar Farmanbar ser några ekonomiska risker med att en stor del av lönsamheten inom gröna företag beror på subventioner, samt hur han ser på att subventioner kan snedvrida konkurrensen, samt att tekniken ofta är snabbare än politiken.
Khashayar Farmanbar medger att det gör att man måste tänka efter en extra gång för att förstå vad som är hållbart ekonomiskt och vad som kan stå på egna ekonomiska ben i framtiden. Samtidigt menar han att det ofta krävs gemensamma investeringar för att få till en förändring och tar både Inflation Reduction Act i USA och norska satsningen på elbilar som exempel på lyckade subventionerade insatser som har skapat både tillväxt och klimatnytta.
Den tidigare energi- och digitalisteringsministern, som beskriver sig som en ”klassisk gråsosse”, diskuterade om energipolitiken, inte minst den som förs av nuvarande regering.
− Kärnkraften är oerhört viktigt i Sveriges energimix. Investerare i kärnkraft ska välkomnas men det måste göras på marknadsmässiga grunder. Kärnkraften låser fast svenskar vid dyrt elpris. All fossilfri kraft måste vara på bordet, men det måste vara lönsamt. Regeringen har nu låst fast sig vid ett energislag som ska subventioneras no matter what.
”Låser fast Sverige vid dyr el”
Gör regeringen en bra affär i kärnkraft?
− Den föreslagna lösningen är inte särskilt intellektuellt begåvad. Den bygger antingen på att elpriset är dyrt i framtiden och då betalar vi dyrt direkt till elproducenterna, eller så är det billigt och då betalar vi till producenterna via skattsedeln för att upprätthålla det dyra garantipriset. Den lösningen låser fast Sverige i dyr el under överskådlig framtid.
Khashayar Farmanbar diskuterade även hur vi får in fler energislag i energimixen. Den kommunala vetorätten stoppar exempelvis i dag byggen av flera nya vindkraftverk. Han ger Danmark som ett gott exempel på hur acceptansen för vindkraftverk kan öka genom att ge närboende möjligheten att bli delägare i vindkraftverken. Han ser ljust på hur den gröna omställningen kan göra Sverige till ett land som resten av världen ser upp till.
− Den gör oss starkare som land. När våra bolag blir bäst i Europa eller världen kommer de att ha en jättemarknad i hela världen att sälja på. Då kan vi fortsätta ha en planet att fortsätta göra beboelig för våra barn.