Är du redo för Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur?
Arbetsmiljöverket har sedan 2016 arbetat med att göra om strukturen på föreskrifterna inom arbetsmiljö. En helt ny struktur har beslutats och från och med årsskiftet kommer den att börja gälla.
−Det kommer att innebära lite krångel för arbetsgivare i början, eftersom det tar tid att lära sig hitta i den nya strukturen, säger Lise-Lotte Argulander som är Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö.
Nya regler för byggprojekt från årsskiftet
Förenklat, men långt ifrån enkelt
Den nuvarande regelstrukturen omfattar drygt 80 häften med sammantaget omkring 2 000 paragrafer. Dessa kommer från och med 2025 i stället finnas i en struktur som är anpassad efter ”vem som ska göra vad”, ”område” och ”särskilda risker”.
− Totalt kommer det finnas 15 olika häften och knappt 2 000 paragrafer. Antalet paragrafer har minskat något för att Arbetsmiljöverket har tagit bort dubbelregleringar och slagit samman vissa paragrafer, säger Lise-Lotte Argulander.
Förenklingsarbetet är välkommet, men det betyder inte att man som företagare kan luta sig tillbaka i tron att det blir mycket enklare att följa regelverket som styr arbetsmiljö.
− Regelomfattningen är stor och svårtillgänglig, vilket innebär att du som är arbetsgivare eller har verksamhet inom byggsektorn behöver förbereda er verksamhet, säger Lise-Lotte Argulander.
Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter tillgängliga
Regler i fyra block
Reglerna är indelade i fyra block beroende på vilken roll du har och vad du ska göra. Arbetsgivare eller motsvarande, byggherrar eller motsvarande, grundläggande regler samt övriga regler/risker. Om du producerar, importerar något och eller använder maskiner finns även en nivå som de kallar ”produktregler”.
− I den första gruppen, vem som gör vad, skiljer de på arbetsgivare och byggherrar. Det innebär att är du både arbetsgivare och sedan verkar inom byggsektorn, blir du berörd av båda. Använder du dessutom maskiner och verktyg eller producerar något, blir du även berörd av produktregler, säger Lise-Lotte Argulander.
Reglerna under rubriken ”grundläggande regler” handlar om systematiskt arbetsmiljöarbete, det vill säga vad och hur ska du arbeta med arbetsmiljön. Det handlar också om hur du ska planera och organisera ditt arbetsmiljöarbete. Om du dessutom är byggherre finns det ett häfte som särskilt handlar om, projektering och vad du ska göra förebyggande under tiden när du bygger eller renoverar.
Färre underleverantörer ger inte säkrare arbetsplatser
Sex häften om risker i arbetsmiljön
Inom området risker i arbetsmiljön finns det sex häften. De handlar om risker i arbetsmiljön, arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning, utformning av arbetsplatser, risker vid vissa typer av arbeten, gränsvärden för luftexponering och om medicinska kontroller i arbetslivet.
− Varje häfte innehåller sedan paragrafer indelade i kapitel om de risker där det finns föreskrifter författade, säger Lise-Lotte Argulander.
Produkter godkända i Sverige
Den sista grupperingen av regler är till för dig som producerar, importerar eller distribuerar produkter till andra. Det handlar om ditt ansvar för att tillhandahålla bland annat säkra produkter som inte är farliga samt att de ska vara godkända i Sverige. Reglerna är även här indelade i sex häften. De tre första häftena handlar om produkter och krav på, maskiner, tryckbärande anordningar och enklar tryckkärl. De återstående tre häften handlar om, utrustning för potentiellt explosiva atmosfärer, förbud för att släppa ut vissa produkter på marknaden i Sverige, regler om hur vissa produkter ska vara utformade för att få användas (exempelvis stegar, ställningar, vissa trycksatta anordningar).
Arbetsmiljöarbetet – lika viktigt under alla årets dagar
Förbered dig i tid
För att underlätta och hjälpa arbetsgivare att hitta i den nya strukturen ordnar Arbetsmiljöverket webbinarier och har på sin webbplats förtydligat och författat hjälpmedel för dig som arbetsgivare att använda.
− För din egen skull behöver du och ditt företag förbereda er och börja lära er hitta i regelverket som börjar gälla vid årsskiftet, säger Lise Lotte Argulander.
Arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet är prioriterade områden för regeringen och de har givit Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka antalet inspektioner för att förebygga skador och olyckor. Det innebär att arbetsmiljöverket nu planerar inspektioner enligt den nya regelstrukturen inom olika sektorer. Sektorerna väljs ut beroende på hur höga risker de har. Exempelvis har byggsektorn höga arbetsmiljörisker men även arbete med truckar, och i lager är riskutsatta.