För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nadja Jakobsson Bara en dåre seglar utan kompass när stormen drar in

Publicerad 21 nov 2024
Vi lever i en tid där förutsägbarhet och stabilitet i ekonomin har blivit undantaget snarare än regeln, skriver Nadja Jakobsson, ekonom på Företagarnas avdelning för analys och opinion.

Mörka moln samlas på himlen, och många är vi som försöker förstå vad som kommer hända härnäst. Det är viktigt att läsa av situationen med alla tillgängliga fakta på bordet, men samtidigt alltid vara beredd på det oväntade.

Riksbankens dubbelsänkning inger framtidshopp om en mjuklandning för ekonomin, samtidigt ligger osäkerheten som ett mörkt moln över världsekonomin. Det blåser protektionistiska vindar och nya tullar riskerar att lägga krokben på världshandeln. Vi lever i en tid där förutsägbarhet och stabilitet i ekonomin har blivit undantaget snarare än regeln. I en tid som denna behövs en företagarlinje som bygger starka och motståndskraftiga företag. Kortsiktig politik gör ekonomin sårbar och är att spela ett riskfyllt spel med Sveriges framtid.

Kriserna som avlöser varandra

De senaste fyra åren har kriserna avlöst varandra – en pandemi följt av en kostnadskris. Hushållen håller fortfarande hårt i plånboken och kronan har fortsatt att försvagas under hösten. Ändå finns det något unikt med företagares envishet. Trots uppförsbacke efter uppförsbacke fortsätter de att satsa, kämpa och hålla Sverige rullande. Men uthållighet kommer inte utan ett pris. Mindre företag har sällan de resurser som krävs för att ständigt anpassa sig till nya kriser. Varje ny omställning tär på tid, kapital och energi. För företagare är det en ständig balansgång. Ska man våga investera, eller dra åt bromsen i väntan på nästa kris?

Den nya globala verkligheten

Europa präglas just nu av regeringskriser och försvagad tillväxt samtidigt som det blåser protektionistiska vindar som hotar världshandeln. Med Donald Trump tillbaka vid rodret växer risken för nya handelskrig och tullar, vilket kan slå hårt mot ett litet exportland som Sverige. En starkare dollar och inflationsdrivande politik som höjer amerikanska räntor kan dessutom begränsa Riksbankens möjligheter att sänka räntan och stimulera ekonomin. Samtidigt gör regleringar och avsaknaden av tillväxtfrämjande insatser att Europas produktivitetstillväxt och innovation fortsätter halka efter USA och Kina. Företag tvingas agera på en marknad där förutsättningarna snabbt kan förändras och frågan är hur länge de kan stå emot. För att företag ska våga investera och expandera behövs politiska insatser som skapar stabilitet och förutsägbara spelregler.

Tyskland – en viktig varning

Tysklands ekonomiska och politiska kris är ett tydligt exempel på vad som händer när långsiktighet saknas och viktiga reformer uteblir. För ett årtionde sedan var Tyskland Europas ekonomiska lokomotiv. I dag har hjulen stannat – ekonomin krymper och produktivitetstillväxten är svagare än i andra länder. Kärnkraftsavvecklingen och beroendet av rysk gas har lett till ett energipolitiskt haveri som stått landet dyrt. Lägg därtill byråkrati och uteblivna investeringar i infrastruktur, kompetensförsörjning och digitalisering.

Lärdomen är tydlig: Uteblivna reformer och politisk kortsiktighet kan destabilisera även de starkaste ekonomierna.

Att rusta Sverige för framtiden

Småföretag står för majoriteten av nya jobb, och deras förmåga att stå emot kriser är avgörande för Sveriges ekonomiska stabilitet. Under finanskrisen 2008 minskade sysselsättningen främst i stora och gamla företag. Efter 90-talskrisen drevs sysselsättningsuppgången främst av småföretag som drog nytta av marknadsförändringar som it-boomen och servicesektorns tillväxt.

Osäkerhet och kriser är en ofrånkomlig del av verkligheten men vi kan påverka våra förutsättningar att stå emot. Under 90-talskrisen genomförde Sverige viktiga reformer som banade väg för decennier av tillväxt. Nu krävs samma handlingskraft. Det handlar om att bygga en stark ekonomi med bärkraftiga företag som står stadigt när stormen drar in. Det är genom långsiktiga, tillväxtfrämjande reformer och tydliga spelregler som vi säkrar Sveriges framtid.

Framtiden må vara oviss men en sak är säker: bara en dåre seglar utan kompass när stormen drar in.

Fler nyheter från Företagarna