Tobias Adielsson Fler brottsanmälningar kan skapa en positiv spiral
Under de senaste månaderna har jag rest genom Sverige, från Skurup till Arvidsjaur, och mött företagare som delat med sig av sina erfarenheter av brottslighet.
Ett återkommande tema under samtalen har varit den minskade viljan att polisanmäla brott. Många känner helt enkelt att det inte längre är mödan värt. Att avbryta arbetet för att göra en anmälan, som ofta tar tid och ändå riskerar att bli nedlagd, upplevs som slöseri med tid. Trots detta är de flesta jag mött eniga: vi måste öka anmälningsbenägenheten.
Ett möte fastnade särskilt hos mig. Jag träffade en företagare som blivit bestulen på fyra miljoner kronor av en egen anställd. Trots starka bevis lades hans anmälan ner. Ändå såg han mig i ögonen och sade: "Vi måste få fler att anmäla. Vi måste visa hur utsatta vi företagare är."
Brottslighet engagerade företagare
Oroväckande utveckling
Tidigare i veckan släppte vi rapporten Brottsanmälan saknad – Hur får vi företagare att börja anmäla brott? som visar en oroväckande utveckling. År 2017 valde tjugo procent av företagarna att inte anmäla brott de utsatts för. I dag är den siffran nästan fördubblad – hela 38 procent avstår från att anmäla. De vanligaste skälen är att de inte ser någon poäng med att anmäla, att brottet inte upplevdes som tillräckligt allvarligt eller att det helt enkelt tar för lång tid.
Men det här kan vi inte acceptera. När företagare slutar anmäla, suddas brottsligheten ut ur statistiken. Polisen får ingen helhetsbild och kan inte prioritera mängdbrott. Politikerna saknar underlag för att stifta lagar som stärker företagares skydd. Och din kommun kan inte ta hänsyn till de faktiska problemen i det brottsförebyggande arbetet.
Strålkastaren på brott mot företagare
Förslag för att vända trenden
För att vända trenden har vi tagit ett större grepp och fokuserat på konkreta åtgärder. Vi har inte bara utgått från vad forskningen säger, utan även fört samtal med polisen, myndigheter, tankesmedjor och flera andra aktörer för att få inspel. Tillsammans har vi diskuterat hur vi kan göra det både enklare och mer meningsfullt för företagare att anmäla brott. Vi ställde frågan till cirka 1 300 företagare om vad de själva anser skulle göra störst skillnad. Resultatet blev 11 förslag – och här är de fem högst prioriterade:
- Polisen ska utreda mängdbrotten i större utsträckning.
- Brottsoffren ska få upprättelse och de kriminella stoppas: det behövs hårdare straff för mängdbrotten och att mängdrabatten avskaffas.
- När en brottsutredning läggs ner ska polisen på ett tydligare sätt motivera varför.
- Företagare behöver få veta vad deras anmälningar lett till och vilka åtgärder och förbättringar som polisen gjort.
- Polisen bör tydliggöra vilka bevis som behövs och hur företagen kan bidra till att samla in dem, för att öka möjligheterna för en fällande dom.
Vägen framåt skapas gemensamt
Två dagar efter att rapporten släpptes satt jag i möte med polisen, Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och länsstyrelserna för att de ville veta mer om företagens perspektiv. Diskussionen var tydlig: det här problemet är för stort för att någon enskild aktör ska lösa det. Vi måste arbeta tillsammans.
I allt mörker som den brottsvåg som drabbar Sverige innebär, är det ljuset jag håller fast vid: insikten att alla nu är överens om att en förändring måste ske – och att vägen framåt bara kan skapas gemensamt. Det börjar med att vi tar får in fler anmälningarna och att de tas på allvar så att vi skapar en positiv spiral i stället för nuvarande negativa rörelse.