Skrota den gröna industripolitiken
Luften har gått ur flera av de tidigare så upphaussade gröna industrisatsningarna. Northvolt balanserar på ruinens brant, LKAB pausar sitt Hybrit-projekt, och samma gröna spöke sprider sig runt om i Europa, särskilt inom vätgassatsningar. Nu är det därför hög tid att dra lärdomar av politikens roll i den gröna omställningen, skriver Företagarnas chefsekonom Johan Grip i en debattartikel i Affärsvärlden.
Jämn spelplan, inte snedvridande bidrag
Det är inte regeringens och politikens uppgift att peka ut vissa företag som samhällskritiska och skydda dem från konkurrens. I stället måste politiken se till att företag har goda förutsättningar att stå sig i den globala konkurrensen, genom att stoppa överreglering, sänka skadliga skatter och undvika snedvridande bidrag.
Om resonemanget bakom grön industripolitik tillåts fortsätta och expandera till fler politiskt utpekade ”strategiskt viktiga” områden kommer det undergräva den marknadsekonomi som skapat dagens välstånd. Att USA och Kina har slagit in på den vägen är inte ett argument för att vi ska göra samma misstag.
Avskaffa industrikvivet
Regeringen bör skrota sin gröna industripolitik och avskaffa spretiga bidragssystem som Industriklivet, Klimatklivet och flera av Vinnovas program, och ersätta dem med en grå effektiv företagspolitik, som ger alla företag goda förutsättningar att verka i Sverige. Det görs genom att se till att:
- alla företag har enkla regler att förhålla sig till,
- alla företag har korta tillståndsprocesser,
- alla företag möts av konkurrenskraftiga skatter och avgifter,
- alla företag har tillgång till kompetent arbetskraft, genom generös arbetskraftsinvandring och låga skatter på att anställa.
Svenska företag ligger redan i framkant när det gäller grön omställning – inte för att de subventionerats, utan för att de velat vara bättre än sina konkurrenter. Detta bör vara ledstjärnan även framåt, avslutar Johan Grip.