Johan Grip Vill du skjuta dig själv i foten?
I Stockholm brukar innerstadsbor säga att de bor innanför tullarna, utan att tänka så mycket på vad det betyder. Även i många andra städer finns det namn på gator och stadsdelar som påminner om tiden då staten lade tull på all införsel i städerna av ”ätliga, slitliga och förnötliga” varor.
Drakoniska tullar
Den så kallade lilla tullen togs bort 1810. I dag skulle ingen komma på tanken att resa murar inom landet för att begränsa varuflöden. I den stora vida världen är det tyvärr ofta precis tvärt om. Trots att det inte är svårt att peka på fördelarna med frihandel kan politiker gång på gång plocka billiga poäng på att vilja skydda hemmamarknaden. Nu senast Donald Trump. I valrörelsen sade han att han ville införa tullar på 10 till 20 procent på all import till USA från bland annat Europa. För Kina väntar drakoniska tullar, om löftena blir politik.
Priset för global tillväxt går till…
Låt mig bara stanna upp en liten stund igen vid historien. Gissa hur mycket värdet av allt som produceras i Sverige ökat sedan år 1800 och början av 2020-talet? Tio gånger? Det räcker inte. Det handlar om ett uppsving med hela 3 300 procent.
Handel belönar förbättringar
Men, kanske du invänder, allt det där handlar ju om mer än handel. Vi fraktar inte gods med häst och vagn längre och det tar inte flera veckor att skicka ett meddelade till USA. Sant. Men handel handlar om specialisering och det är en förutsättning för att kunna göra saker och ting mer effektivt och utveckla nya tekniker. Handel skapar helt enkelt välstånd av nödvändighet.
När företag fritt kan konkurrera med varandra om kunderna globalt får vi den specialisering och de drivkrafter som leder till att de ständigt behöver förbättra sig för att bibehålla sin konkurrenskraft. Vinnarna är du och jag och alla andra vanliga människor över hela världen.
Handelkrig är ett val
Sverige har varit bra på att dra nytta av fördelarna av handel. I en mening för att vi varit tvungna. Hemmamarknaden blev tidigt för liten för att företag skulle kunna bli riktigt stora eller riktigt specialiserade. Företagen behöver helt enkelt in i de internationella värdekedjorna. Under pandemin såg vi vilka problem som skapas när det blir grus i det maskineriet. Tullar handlar om att fullt medvetet kasta sten i det. Det gör oss alla fattigare.
Håller företagen på att växa ur den inre marknaden?
Nu ser det tyvärr ut som att världen går mot mer protektionism och handelshinder. Men för att det ska råda handelskrig behöver den som drabbas av tullar svara med samma mynt. Om man låter bli är det i stället den som reser murar som får bära den största kostnaden. Det är som en duell i Vilda västern där en person skjuter sig i foten och den andra har att välja mellan att göra samma sak eller låta bli. Jag vet vad jag skulle välja.