Benjamin Dousas dramatiska avhopp
När regeringens nya laguppställning presenterades den 10 september var det ett namn som fick många att haja till: Benjamin Dousa, Företagarnas vd sedan 8 månader tillbaka, utsågs till ny bistånds- och utrikeshandelsminister.
Företagaren träffar Benjamin Dousa, 31-åringen som är uppvuxen i Kistas miljonprogram norr om Stockholm, på hans nya arbetsplats utrikesdepartementet i Arvfurstens palats i hjärtat av Stockholm. Karriären har gått från MUF-ordförande, vd på tankesmedjan Timbro och nu senast vd för Företagarna till en plats regeringens innersta krets.
Du sa upp dig redan efter 8 månader som vd för Företagarna. Vad hände egentligen?
- Jag blev erbjuden ett ministerjobb. Det var inte min plan att återvända till politiken. Jag trivdes bra i min nya roll på Företagarna och såg fram emot att leda organisationen under många år framöver. Jag kommer alltid ha dåligt samvete över min korta tid på Företagarna.
- Men när frågan ställs skarpt – och på den här nivån – är det ett unikt tillfälle att få möjlighet att göra skillnad för Sverige. Det är ett erbjudande som man bara får en gång i livet, säger han när Företagaren träffar honom i det eleganta kontorsrummet med skylten ”Statsråd” på dubbeldörren.
Hur fick du erbjudandet?
- Telefonen ringde när jag var hemma med min ettåriga dotter. Det var dags för blöjbyte, hon skrek och det var totalt kaos. Det blev ett ganska kryptiskt telefonsamtal från statsministern som slutade med att vi sågs hemma hos Ulf i Sagerska palatset lite senare. Jag kunde faktiskt inte riktigt greppa vidden av det som var på väg att hända.
Vad lockar dig tillbaka till politiken?
- Det är uppgiften och magnituden i min nya ministerroll som lockar. Vi pratar om 56 miljarder kronor på biståndssidan. Då känns det otroligt viktigt att vakna på morgonen och känna att de här pengarna ska göra maximal nytta och inte hamnar i fel fickor. Skillnaden mellan att vara MUF-ordförande, vd på Timbro eller vd för Företagarna är att jag nu faktiskt kan fatta beslut – och göra skillnad i praktiken.
”Jag kommer alltid ha dåligt samvete över min korta tid på Företagarna”
Om den korta tiden på Företagarna
Under din tid på Företagarna hann du göra en rejäl turné till lokalföreningar runt om i Sverige. Hur påverkade mötena din bild av landets småföretagare?
- Genom min familj som är småföretagare hade jag redan en bra inblick i hur det är att driva ett litet företag, och som vd på Timbro lärde jag känna de allra största bolagen. Men under mina resor i Sverige som vd för Företagarna fick jag möta de små och mellanstora företag som inte hörs så mycket i debatten, men som är så viktiga för svensk tillväxt. Många av de här företagen är den moderna kyrkan mitt i byn. De är en samlingspunkt, och de bidrar till ett ekosystem av underleverantörer och kringtjänster. Det var som att kliva in i ett nytt rum för mig.
Något speciellt möte som du tänker på?
- Textiltillverkaren Woolpower i Östersund (reds kommentar: Årets Företagare i Sverige 2023) gjorde intryck. De bedriver ett engagerat integrationsarbete, och under mitt besök fick jag träffa medarbetare som både hade lärt sig att sy och prata svenska på jobbet. Företag som Woolpower är betydligt mer effektiva som utbildningsinsats, som sfi-utbildning och som integrationsmotor än vad något statligt system någonsin kommer att kunna vara, tror jag.
I din första intervju med Företagaren uppmanade du Företagarna att bli en modigare organisation. Fick du uppleva något nyvunnet mod under dina månader som vd?
- Ja, det tycker jag. Det är viktigt att våga, men också att vara tillräckligt konkret och spetsig i påverkansarbetet. Det krävs för att politiken ska begripa. Många förtroendevalda gillade budskapet och sa: ”Nu kör vi, det här känns skitkul men vi kanske behöver lite stöd längs resan”. Jag hann etablera en ny kommunikationsavdelning som kommer att bidra till den utvecklingen.
Mer kött och blod alltså?
- Absolut. Och den uppfattningen har förstärkts ännu mer när jag har kommit tillbaka till politiken. Om det är något som kan flytta berg i det politiska landskapet så är det den äkta berättelsen om riktiga företagare som vill bidra med nya jobb, nya verksamheter men som samtidigt hindras på olika sätt.
Har du några råd till din efterträdare på vd-posten?
- Företagarna behöver fortsätta sin förändringsresa och organisationen måste bli mer värdeskapande för den enskilde medlemmen. Det är också viktigt att fortsätta den kommunikativa satsningen för att bli en massiv röst i debatten.
"Det var som att kliva in i ett nytt rum"
Ministerrollen och relationen till småföretagare
Kan dialogen mellan politiker och företagare förstärkas?
- Ja, betydligt. Regeringen vill förstärka SME-perspektivet (reds kommentar: SME är ett begrepp som inkluderar små och medelstora företag). Många av statens stödsystemen är riggade för stora börsbolag. Där kommer jag att jobba för att Business Sweden, Svensk Exportkredit och andra myndigheter har förståelse för små och medelstora företag. För det räcker inte bara att prata sig varma för mindre företag – myndigheterna måste också bidra till effektiva stödsystem som skapar affärer för SME-företag.
Hur kommer landets småföretagare att märka att vi har fått en ny utrikeshandelsminister?
- Det finns två konkreta spår där jag hoppas att vi får se resultat. I pågående EU-förhandlingar är Sverige den mest frihandelsvänliga parten just nu – men det går för långsamt. Frihandelsavtalet med de latinamerikanska länderna är i princip klart, men EU-kommissionen får inte slutjobbet gjort. Det andra spåret är att inkludera tjänstesektorn tydligare i EU:s inre marknad, ett område som är viktigt för många av Företagarnas tjänsteproducerande medlemmar. Drömmen är att det ska bli lika lätt att exportera en tjänst som det är att exportera en vara. Jag är optimistisk, det finns ett tajt och bra nordiskt och baltiskt samarbete som driver på utvecklingen.
Företagarna har kritiserat tidigare utrikeshandelsministrar för att glömma bort småföretagare och startups i statens exportsatsningar. Håller du med?
- Det har varit ett stort fokus på stora bolag. För mig är det viktigt att inte bara ta fram ett papper med en SME-strategi, jag vill också gå på djupet och förstå de utmaningar som små och medelstora företag möter och vad som krävs för att man ska våga ta steget ut i världen.
Har du några exporttips som nybliven minister?
- Det finns många men jag tycker att Brasilien, Indien och Asien är jättespännande exportmarknader.
”Det är ett unikt tillfälle att få möjlighet att göra skillnad för Sverige”
Utspel, starka känslor och debattklimatet
Som vd på Företagarna förespråkade du att lägga ned länsstyrelserna. Går det att göra den här typen av utspel även som minister?
- Nej, allt beslutsfattande inom regeringen är kollektivt, och även om jag har starka synpunkter på andra politikområden så får jag nog hålla mig till mina egna.
Hur kommer det sig att din utnämning väcker så starka känslor i det egna partiet? Expressen hade rubriken: ”Risk för inbördeskrig i Moderaterna”.
- De största knivarna kommer tyvärr ofta från det egna partiet – inte från de politiska motståndarna. Jag kom utifrån, det fanns en ledig post och då fanns det säkert personer som tyckte att den borde ha gått till någon som sitter i riksdagsgruppen eller är inne i systemet.
Företagarna har varit negativa till migrationspolitiken, framför allt reglerna om lönekrav och begränsad arbetskraftsinvandring. Hur ser du på utvecklingen?
- Det är ju frågor som ingår i migrationsminister Johan Forsells område. Men jag kan väl säga att från regeringens sida är talangattraktion väldigt viktigt. Om jag ska glädja Företagarnas medlemmar med någonting så kan man åtminstone se att handläggningstiderna för högkvalificerad invandring har gått ned markant sedan maktskiftet.
Hur ser du på den skarpa tonen i samhällsdebatten?
- Den har blivit mer uppskruvad. Vissa svenska aktörer verkar försöka importera någon slags amerikansk politisk kultur på ett ganska taffligt sätt – och det tror jag är farligt. Man går på person och inte sak, och det har skruvat upp tonläget. Personligen har jag kraftigt dragit ned mitt engagemang på X (tidigare Twitter) för jag tycker att det är en kanal som går i fel riktning.
Du har redan hunnit med ministerresor till Bryssel och New York. Hur är Sverigebilden när du möter dina motsvarigheter från andra länder?
- Något som förvånat mig är att Sverigebilden är starkare och bättre än vad många svenskar kanske tror. Många kanske tror att utlandet förknippar Sverige med gängkriminalitet men min bild är tvärtom. Man förknippar Sverige med hypermoderna företag och ser ett samhälle som ligger i framkant inom många områden.
Om två år, hösten 2026, är det riksdagsval i Sverige. Vad hoppas du då ha åstadkommit?
- Jag hoppas att vi har kommit en bra bit med omläggningen av biståndspolitiken. Det betyder att vi har bättre koll på vart pengarna går och att de gör maximal nytta. Om två år har vi förhoppningsvis kopplat biståndet närmare handeln. Vi har också bidragit med betydande resurser till Ukraina, det är vår viktigaste utrikespolitiska prioritering just nu. Drömmen är också att EU har skrivit under åtminstone något nytt frihandelsavtal, samt att vi har lyckats få fler små och medelstora företag att ta klivet ut på den internationella marknaden.
"Jag vill gå på djupet och förstå de utmaningar som små och medelstora företag möter och vad som krävs för att man ska våga ta steget ut i världen"