För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att Brå undersöker brott mot företag

Publicerad 4 okt 2024
Det behövs en tydligare bild av omfattningen av brott mot företag för att komma åt problemet.
Genrebild. Foto: Getty images.

Under hösten genomför Brottsförebyggande rådet, Brå, en undersökning med hjälp av Statistiska centralbyrån om utsattheten för brott bland företag. Det är ett initiativ som Företagarna välkomnar.  

− Vi har i många år argumenterat för att det krävs en tydlig lägesbild för att det ska bli möjligt att minska brottsligheten som slår mot företag. Därför är det mycket glädjande att Brå nu ska undersöka detta. Vi kommer att följa utvecklingen noggrant, säger Tobias Adielsson, Företagarnas expert på säkerhet och brott mot företagare. 

Kartläggning av brottsligheten 

Brå är den myndighet som producerar den officiella kriminalstatistiken. Data, utvärderingar och fakta från Brå används av regeringen och rättsväsendets myndigheter och figurerar dessutom frekvent i samhällsdebatten. Därför är det viktigt att Brå har uppgifter om hur företag drabbas av brott.  

Brås enkätundersökning handlar om två kartläggningar. Dels vill myndigheten ta reda på vilka brott som företagen blivit utsatta för, dels vill den veta vilka typer av brott mot företag som anmäls till polisen. Resultaten kommer att publiceras i en studie senare i år.  

Synliggör brott mot företag 

Företagarna ser det som ett bra första steg, men efterlyser mer.  

− I dag anmäler företagare i lägre grad brott, och brottskoderna gör det svårt att avgöra om det är ett företag eller en privatperson som drabbats. Dessutom inkluderas inte företagare i den nationella trygghetsundersökningen NTU, vilket har försvårat vårt arbete med att skapa en rättvis bild av företagens utsatthet, säger Tobias Adielsson. 

Det skulle enkelt gå att lösa problemet med att veta om det är ett företag som utsatts för brott genom att det i Polismyndighetens anmälningsförfarande adderas en ruta som visar om den som anmäler är en privatperson eller en företagare. Men det behöver även bli enklare att anmäla brott.  

− Vi vet att många företag inte är benägna att polisanmäla brott, eftersom de inte ser någon poäng med det och för att det upplevs som krångligt. Förenklade anmälningsprocesser och nolltolerans mot mängdbrott skulle få fler att se vitsen med att anmäla, säger Tobias Adielsson. 

Brottskoder och trygghetsundersökning  

I de brottskoder Brå använder sig av kan man bara i undantagsfall utläsa om ett brott riktats mot ett företag. Det handlar främst om olika former av tillgreppsbrott, exempelvis stölder från butik. Även rån samt ett fåtal bedrägeriformer förekommer på listan över brottskoder som avser brott mot företag, men totalt rör det sig om knappt tio procent av det totala antalet brottskoder. Genom att komplettera brottskoderna i den offentliga statistiken skulle bilden kunna klarna. På samma sätt vore det bra om den årliga nationella trygghetsundersökningen NTU som Brå tar fram innehöll uppgifter om brott som drabbar företag. 

Fler nyheter från Företagarna