Bra att socialpolitiker ifrågasätter matkravet
Det bubblar och jäser i frågan om matkravet i alkohollagen. Det vill säga lagregeln som säger att serveringsställen måste tillhandahålla lagad mat tillredd i eget kök för att stadigvarande få servera alkohol.
Sveriges radios Ekot har intervjuat Moderaternas socialpolitiska talesperson Johan Hultberg som säger att han – och därmed partiet – betraktar matkravet som en kvarleva i lagstiftningen som det är hög tid att städa bort.
I ett inslag i TV4:s nyheter säger socialminister Jakob Forssmed (KD) att regeringen inte är främmande för att gå längre än förslaget om att marginellt justera matkravet som lades fram i en utredning i våras.
– Det är viktigt att de här reglerna är rimliga i proportion till det man vill uppnå och att de inte krånglar till det i onödan för företag, säger socialministern till TV 4.
Tokigt lagkrav som behöver slopas
Företagarna välkomnar uttalandena.
– Det är bra att socialpolitiskt profilerade politiker börjar få upp ögonen för hur tokigt det här lagkravet slår. Deras uppgift är i mångt och mycket att se till att skydda folkhälsan och det finns tyvärr allt för många som är beredda att gå bortom rimlighetens gräns för att uppnå detta, säger Erik Östman, Företagarnas expert inom regelförenkling och lokalt företagsklimat.
Som Företagarna visat i rapporten Matkravet är syftet med matkravet att minska berusningsgraden hos serveringsställets gäster. Men eftersom det inte finns något krav på att gästerna vare sig beställer eller äter mat i samband med alkoholkonsumtion, är det svårt att se att kravet fyller något syfte. Dessutom visar rapportens genomgång av lagregelns tillämning i kommunerna att matkravet tolkas närmast godtyckligt.
Uppe i Förenklingsrådet
Erik Östman är ledamot i Förenklingsrådet som sorterar under Tillväxtverket och vars syfte är att identifiera områden som är av särskilt intresse för näringslivet från ett förenklingsperspektiv. Rådet ska lämna välmotiverade, konkreta och genomarbetade förslag på förenklingsåtgärder till regeringen.
– Jag har spelat in matkravet i Förenklingsrådets arbete, säger Erik Östman.
Från nykterhetsrörelsen höjs varnande röster för att ett slopande av matkravet kommer att leda till högre berusningsgrad och mer skadeverkningar av alkohol. Företagarna menar att det är fel.
– Alkohollagen innehåller ett antal lagregler som de facto skyddar mot överdriven berusning, nämligen kraven på att inte servera överförfriskade personer eller minderåriga samt att upprätthålla allmän ordning och se till att gästerna iakttar måttfullhet. Dessa är fullt tillräckliga och fungerande skyddsbestämmelser och kravet på matservering blir därför överflödigt, säger Erik Östman.