För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Fackens tuffa metoder oroar småföretagare

Publicerad 28 okt 2024
Striden om kollektivavtal hos Tesla har utvecklats till en av Sveriges mest segslitna konflikter någonsin. Samtidigt visar en ny rapport från Företagarna att många småföretagare reagerar mot fackens möjligheter att hota med stridsåtgärder.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Den 27 oktober har Teslakonflikten pågått i ett år. En strid som handlar om att IF Metall kräver att Teslas svenska verksamhet ska teckna kollektivavtal. Tesla är samtidigt tydliga med att företaget jobbar utan kollektivavtal i hela världen – och de har hittills inte visat något intresse att bryta den policyn.

Företagarnas arbetsrättsexpert, Lise-Lotte Argulander, menar att fackens möjligheter att tvinga företag till att teckna kollektivavtal är en fråga som oroar många företagare – båda stora och små arbetsgivare.

Vi har en lagstiftning som säger att det är frivilligt att teckna kollektivavtal, men när det kommer till frivilligheten så har facken en stor och entydig rätt att starta bråk. De mindre företagen har inte samma muskler att stå emot fackens påtryckningar som Tesla – och de tvingas ofta att ingå avtal, säger hon.

Det är tydligt att landets småföretagare inte vill bli intvingade i kollektivavtal. Det ska vara frivilligt – och ett nej ska betraktas som ett nej, säger hon.

Ett nej är ett nej – även när det gäller kollektivavtal

Sympatiåtgärder eskalerar

Konflikten mellan Tesla och IF Metall har utvidgats genom fackliga sympatiåtgärder som drabbar både kunder och underleverantörer till Tesla. En sympatiåtgärd är en typ av stridsåtgärd som syftar till att stödja en av parterna i en konflikt. Lise-Lotte Argulander pekar på att tredje man drabbas då underleverantörer inte kan fullfölja sina uppdrag på grund sympatiåtgärderna, trots att underleverantörerna i flera fall har kollektivavtal.

”Småföretagare vill inte bli tvingade till kollektivavtal”

− ­Det är facket som har bestämt att dessa företag inte får leverera till Tesla. De stoppas från att hantera Teslabilar, och de får inte utföra service på laddstolpar som tillhör Tesla.

Företagarnas arbetsrättsexpert menar att sympatiåtgärderna ofta drabbar tredje man på ett sätt som inte är acceptabelt.

En aktuell undersökning från Företagarna visar att småföretagare vill begränsa fackens möjligheter att ta till sympatiåtgärder, en betydande del av de svarande menar att dagens regler inte är okej, säger hon.

Företagarna anser att Sverige sticker ut i jämförelse med andra länder.

Den svenska lagstiftningen om konfliktregler innehåller väldigt få begränsningar om när en facklig organisation kan ta till sympatiåtgärder, till skillnad från många andra länder i Europa, säger Lise-Lotte Argulander.

Mikaels företag har blivit en bricka i IF Metalls spel

Ville inte svara

Tesla håller en låg profil i den pågående konflikten med IF Metall. När Företagaren frågar om konsekvenserna av konflikten – och hur den har påverkat Teslas svenska underleverantörer – blir det korta svaret:

Vi svarar inte för våra underleverantörer, säger Jens Stark, chef för Tesla i Sverige.

I övrigt vill han inte ge några kommentarer. Företagaren har också frågat IF Metall om hur många medlemmar som för närvarande strejkar hos Tesla, samt om de ser någon ljusning i konflikten. IF Metall har dock valt att inte svara.

Ny rapport om kollektivavtal – och fackens makt

En undersökning om vad småföretagare tycker om kollektivavtal och om lagen om medbestämmande (MBL) har nyligen publicerats av Företagarna. Det här är några av svaren.

Två sidor av samma mynt: Kollektivavtalets vara eller inte vara på den svenska arbetsmarknaden

”Vi är för små”

55 % av de svarande anger att företaget är för litet för kollektivavtal, 35 procent anser att de har bättre villkor och förmåner än vad kollektivavtalet erbjuder och 32 procent att de anställda inte efterfrågar kollektivavtal.

”Tvingad till kollektivavtal”

22 % av företagen säger att de inte själva bestämt att de ska ha kollektivavtal. Krav från kunder, fackföreningar och vid anbud är några av de förklaringar som anges.

”Ett nej är ett nej”

56 % av de tillfrågade företagarna anser att det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal. Ett nej är ett nej – och att stridsåtgärder får inte vidtas.

”Sympatiåtgärder är inte okej”

64 % anser att det inte är okej med fackens möjligheter att ta till sympatiåtgärder som drabbar tredje man.

”Begränsa möjligheterna till sympatiåtgärder”

6 av 10 företagare som har deltagit i Företagarnas undersökning svarar att reglerna om sympatiåtgärder bör ändras och begränsas.

Källa: LAS-undersökning 2024 genomfördes av Företagarna och Demoskop under juni månad. 2 007 slumpmässigt utvalda företag med 1–49 anställda deltog.

Fler nyheter från Företagarna