För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Gotlands företagare blir en del av försvaret

Publicerad 30 okt 2024
Gotlands företagare ser både utmaningar och affärsmöjligheter när Försvarsmakten expanderar på ön. Men frågorna är fortfarande många.

Ganska exakt tio år efter att nästan all försvarsverksamhet lades ner på Gotland återuppstod P 18 vid Tofta skjutfält söder om Visby som Gotlands regemente. Den militära närvaron på ön är påtaglig igen, och under tillväxt, nu när säkerhetsläget förändrats som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Arbetet med att stärka öns civila beredskap har också påbörjats.

– Det är en mental förflyttning vi alla måste göra, oavsett om du är militär eller vanlig medborgare. Att Sverige har gått med i Nato berör hela samhället, säger Dan Rasmussen, överste och chef för Gotlands regemente.

För näringslivet på ön innebär den nya situationen både anpassningar, affärsmöjligheter och ett ansvar att delta i civilförsvaret. Frågorna är många och för att skapa en närmare dialog bjöd Företagarna Gotland och landshövding Anders Flanking in Dan Rasmussen och lokala företagare till ett samtal.

Länsstyrelsen på Gotland fick redan 2018 ett regeringsuppdrag att bli pilot i det nya svenska totalförsvaret som byggs upp. Men Anders Flanking, landshövding fram till sista oktober, konstaterar att även om Gotland är en föregångare så finns det mycket arbete kvar att göra:

– Jag upplever att det finns en medvetenhet från näringslivet och en otålighet att få veta – vilken är min roll? Men det tar tid att planera och ställa om resurser.

Utöver medvetenheten om allvaret i läget skapar den militära närvaron vissa begränsningar för näringslivets expansion på ön. Informationen och framförhållningen har ibland upplevts bristfällig när Försvarsmakten tvingats stoppa verksamhet eller nekat bygglov.

Sylve Söderstrand driver Lunds Allé med ridverksamhet, uthyrning av boende och Café Kubanen med sin man Ivan Zulueta. Verksamheten ligger granne med Tofta skjutfält.

– Behovet är stort av ett civilt försvar på Gotland, men om det ska kunna utvecklas måste också förutsättningarna för att bedriva verksamhet på ön bli mer gynnsamma och utvecklingen av näringslivet gå framåt. Just nu känns det nästan tvärtom. Kommunikationerna blir sämre och dyrare när det förmodligen blir monopol på flyget. Det är svårt att få lönsamhet på ön, säger Sylve Söderstrand.

Men Försvarsmaktens expansion innebär förstås också både ökade skatteintäkter och affärsmöjligheter för gotländska småföretagare. Utöver intäkter från resor, boende, restaurangbesök och handel görs omfattande infrastruktursatsningar där lokala företag engageras som underentreprenörer.

– Vi är väl medvetna om att det finns två sidor av myntet med militär närvaro på Gotland, säger Dan Rasmussen.

Han lovar till exempel att Försvarsmakten ska sträva efter att bli bättre på att meddela besöksnäringen i förväg när det kommer större besök till ön – både för att vara beredda på att ha kapacitet och kanske kunna lugna civila gäster om det är stora övningar.

Företagare på Gotland

Anki Boman

Anki Boman driver Bunge Vandrarhem och Trampolinparken i Fårösund tillsammans med sin man Mikael. Från och med 2025 kommer området börja återanvändas för förläggning av värnpliktiga och större aktivitet på skjutfältet vid Norra Gattet.

– Vi är fullständigt införstådda med att det blir en återetablering av försvaret i Fårösund, och vi ser inget hot mot besöksnäringen i det. Det som är viktigt för oss är att inte locket läggs på utan att vi får till ett samarbete mellan försvaret och det privata näringslivet, säger Anki Boman.

Dan Rasmussen, överste och chef för Gotlands regemente och Stridsgrupp Gotland.
Bakgrund

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, Natomedlemskapet och det militära samarbetsavtalet med USA, DCA, innebär en totalt ändrad spelplan för Sveriges totalförsvar. Gotland har ett särskilt strategiskt läge mitt i Östersjön. Man jobbar efter ett scenario där Gotland ska kunna vara självförsörjande i 90 dagar. En kartläggning har gjorts över var näringslivet behövs mest, man har etablerat ett näringslivsråd för samordning och planering och man välkomnar företagare att engagera sig.

Fler nyheter från Företagarna