För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Halldora von Koenigsegg besöker ett spännande 105-årigt familjeföretag där tillväxtresan fortsätter i händerna på fjärde generationen.
Tidningen företagaren

Välsvarvat samarbete skapar succé i Gnosjö

Publicerad 23 okt 2024
Traktens bönder och träföretag knackar på när maskiner gått sönder. På några timmar svarvar Burseryd Mekaniska fram en lösning. Grannsämjan omfattar även konkurrenter. Med ett gemensamt säljbolag gör Gnosjöföretagarna nya smarta affärer, upptäcker Företagarnas ordförande, Halldora von Koenigsegg.

I Burseryd i sydvästra hörnet av Småland ligger en gammal parkettfabrik. 1973 köptes den av familjeföretaget Burseryd Mekaniska, och på 90-talet jobbades lokalen om till det som nu möter Halldora von Koenigsegg, ordförande för Företagarna.

- Länge stod våra svarvar på parkettgolv, men till slut såg vi hur golvet bågnade. Dagens maskiner kan väga uppemot åtta ton, säger Marie Trevik, vd för Burseryd Mekaniska.

Fjärde generationen

Tillsammans med sin tvillingsyster Malin Nyberg är hon fjärde generationen i företaget som är underleverantör till den svenska verkstadsindustrin. Meket, som firman kallas, startades 1919 av gammelfarfar Ernst Carlsson.

- Det har alltid funnits svarvning med i bilden. I början gjorde vi bland annat skruvar och muttrar till pianostolar som ett företag i Smålandsstenar tillverkade. I dag svarvar vi i CNC-styrda maskiner – ofta delar till jordbruksmaskiner, gruvmaskiner och medicinteknisk utrustning som operationsbord. Kunder kommer med en skiss eller en idé, så löser vi resten, berättar Marie Trevik medan hon guidar runt i den 2 000 kvadratmeter stora verkstaden.

Här arbetar elva medarbetare i tvåskift, dagtid och eftermiddag. Mellan två maskiner syns vit tejp på golvet i form av en stor rektangel. Om två veckor kommer en ny svarv som kostar cirka sex miljoner kronor, den tredje som köpts in sedan Marie Trevik och Malin Nyberg tog över för åtta år sedan.

- Den nya maskinen kan svarva lite större detaljer, vilket breddar vår maskinpark. Vill en kund ha en rad olika delar så riskerar hela ordern att falla om vi inte kan tillverka samtliga bitar.

Var det självklart för er att ta över Meket? undrar Halldora.

- Vi fick frågan 2015 när pappa skulle gå i pension. Malin klev in i bolaget redan 2007 och lämnade jobbet som undersköterska inom äldrevården. Hon arbetade halvtid med ekonomin vid sidan av mamma och halvtid i verkstaden. Jag jobbade också i vården och senare som privatrådgivare på bank i tio år. Från 2016 var jag trainee hos pappa en dag i veckan. Vi har även två bröder, men de valde andra spår.

Kunde pappa släppa taget?

- Ja, för farfar kunde i-n-t-e det, han var inne och mikrostyrde. Så pappa och mamma åkte på semester och lät oss göra vår grej. Vi behövde inte heller kunna allt eftersom vi har extremt kunniga medarbetare.

Lojala medarbetare

När samtalet kommer in på medarbetarna blir det tydligt att den som väl börjat på Meket stannar kvar: ”Fredrik har jobbat här i 36 år, Klas i 31 år, Kristin i 30 år, Anders i 20 år… ” rabblar Marie.

“Youtubers och influencers i all ära, även CNC-operatör är något att drömma om. Ett jobb där du också tjänar bra”

Marie Trevik, utsedd till Årets Företagare i Gislaved, avslöjar framgångsfaktorer bakom svarvningssuccén för Halldora von Koenigsegg.
När pappa skulle gå i pension tog tvillingsystrarna Malin Nyberg och Marie Trevik över stafettpinnen som fjärde generationen.
Företagarnas ordförande, Halldora von Koenigsegg, får en guidad rundtur i fabrikslokalerna.

Även i kundrelationer kommer svindlande tidsrymder på tal.

- Vår äldsta kund har vi haft sedan 1932. Det är Sjöberg Workbenches i närbelägna Stockaryd vars hyvelbänk med skruvstäd de flesta känner igen från skolan.

- Att samarbeta lokalt är en grundbult. Går något sönder hos grannföretag eller ett jordbruk vet de att maskinen är fixad hos Meket på en timme, snarare än en vecka.

- ­Vi köper allt vi kan av lokala handlare: arbetskläder till personalen, kontorsprodukter och kaffe med mera. Kanske blir det lite dyrare men servicen och samarbetet väger upp det.

Hur gör ni för att hitta nya kunder?

- Vi har ett gemensamt försäljnings- och marknadsföringsbolag, Gnosjö Technical Group, ihop med två andra lokala familjeföretag – Gnosjö Automatsvarvning och Falks Metall – under ledning av vd Marcus Hansson. Vi skulle kunna tillverka samma detaljer men vi har valt olika inriktningar inom svarvning. Nu är vi både leverantörer och kunder till varandra. Vi har överlag många leverantörer i regionen – allt för att behålla jobben lokalt.

Ni fick en ny global kund i våras?

- Ja, ett bolag inom hydraulik. Men när vi hade tröskat oss igenom hela processen med ett omfattande pappersarbete samt haft representanter här på en audit kröp det fram att de har 90 dagars betaltid. En koncern som omsätter 16,8 miljarder dollar och vi omsätter 20 miljoner kronor – varför ska vi agera bank åt dem? Vi tog fajten och förhandlade ner det till 45 dagar.

Under 2025 ska ytterligare två medarbetare rekryteras, förutsatt att beställningarna fortsätter att rulla in. Genom åren har många fått chansen på Meket utan att vara färdigutbildade i starten.

- Vill du lära dig så får du en chans. Så tänkte gammelfarfar och så tänker vi fortfarande. Vi snappade bland annat upp två riktiga guldkorn till medarbetare under flyktingvågen 2015.

Lokala samarbeten lyfter

Parallellt samarbetar Meket med Gislaveds kommun i projektet SKAL (Skola och arbetsliv) där mellanstadieelever lär sig om hur jobb i en modern verkstad kan se ut.

- Vi hoppade på direkt när det startade 2019. Vi kan ge en annan bild av industrin än ett skitigt jobb i blåställ med svetshjälm. Det är rent och fint här – och vi behöver allt ifrån ekonomikunskaper till programmering.

- Youtubers och influencers i all ära, även CNC-operatör är något att drömma om. Ett jobb där du också tjänar bra. Vi har en gymnasiepraktikant här nu som var hos oss när han gick i fyran.

Vad har ni emot er, när ni rekryterar och ska växa?

- Att vi är en liten ort där kollektivtrafiken är klen. Det blev bättre tillfälligt när vi hade ett flyktingboende här 2015 varpå busstrafiken utökades. Men den drogs ner igen.

- Och ingen bygger bostäder. En fastighetsutvecklare la ner verksamheten, så det står tomma lägenheter. Vi kikade till och med på att starta ett fastighetsbolag tillsammans med andra från Burseryd för att lösa situationen. Tyvärr krävde banken orimligt mycket i säkerhet, så den affären blev inte av.

Anders Karlsson har snart jobbat i 20 år på företaget, vilket med Mekets mått mätt är rätt normalt. Över 30 års anställning är inga konstigheter här.
Smarta tips

5 saker jag tar med mig från Gnosjö

Halldora von Koenigsegg tar med sig flera erfarenheter och tankar från besöket hos Burseryds Mekaniska.

1. Storföretagens långa betaltider pressar Burseryd och många andra småföretag.

”Det är ett fortsatt problem och står högt på agendan för Företagarna”, kommenterar Halldora.

2. Burseryd vill höja statusen på verkstadsjobb med hjälp av yrkesutbildningar och lärlingssystem.

”Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet jämfört med övriga Europa. Både statusen kring och intresset för praktiskt arbete behöver ett uppsving.”

3. Sänkta arbetsgivaravgifter, inte minst för unga, skulle göra det lättare att nyanställa.

”Det är en hjärtefråga för mig och Företagarna.”

4. Smidig generationsväxling för Marie och Malin, men så är det inte för alla.

”Här behövs förenklingar. Det är en solskenshistoria att Marie och Malin tagit stafettpinnen i familjeföretaget.”

5. Samarbetet med lokala konkurrenter ger oväntad kraft för Burseryd.

”Jättesmart att företagare hjälper varandra lokalt och nyttjar varandras tjänster. Vi måste sprida det.”

Halldora von Koenigsegg begav sig till Burseryd i Gislaveds kommun för ett besök hos Buresryd Mekaniska.
Hon tar med sig flera erfarenheter och tankar från besöket.
Fler nyheter från Företagarna