För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jonna Gustafsson och Essnce är Årets Unga Företagare i Sverige 2024

Publicerad 11 okt 2024
Jonna Gustafsson som driver parfymföretaget Essnce har utsetts till Årets Unga Företagare i Sverige 2024.
Foto: Fotograf Ristenstrand

Genom att vinna Årets Unga Företagare i först Nässjö och sedan hela Jönköpings län tog sig Jonna Gustafsson och Essnce till riksfinalen av Årets Unga Företagare. I konkurrens med 20 andra framgångsrika företagare under 35 år från hela landet har hon nu blivit utsedd till Årets Unga Företagare i Sverige 2024. 

− Obeskrivligt, jag trodde aldrig jag skulle vinna. Det här känns jättestort. Jag satt hemma förra året och såg när Madelene Törnblom från Maya Delorez vann och önskade att jag skulle få vara där någon gång. Nu gjorde jag det!, säger Jonna Gustafsson   

Jonna Gustafsson fick ta emot utmärkelsen under en galakväll i Stockholms stadshus tillsammans med ca 650 gäster.  Priset delades ut av Claes Lindholtz, hållbarhetsdirektör på SJ, partner till Årets Unga Företagare.

Jonna Gustafsson har en bakgrund inom skönhetsbranschen och startade Essnce 2021 i källaren hemma i Nässjö. Företaget har gjort en snabb tillväxtresa genom att omdefiniera hur vi upplever och köper parfymer.  

− Det är med stor glädje vi tilldelar Jonna Gustafsson och Essnce utmärkelsen Årets Unga Företagare i Sverige 2024. Kombinationen av avancerad teknologi, hållbarhet och personifiering är en frisk fläkt som rör om i parfymindustrin och visar på kraften i en stark vision och beslutsamhet, säger Halldora von Koenigsegg, styrelseordförande i Företagarna Sverige. 

Essnce erbjuder högkvalitativa parfymer med samma kvalitet som exklusiva märkesdofter, men till en bråkdel av priset. Företaget integrerar hållbarhet i hela produktionskedjan för att minimera miljöpåverkan. Det drar nytta av AI och digital teknik för att ge kunderna möjlighet att skapa personliga dofter, integrera andra sinnen i doftupplevelsen och förbättra kundengagemang online. Genom att bygga en stark digital närvaro når Essnce ut till sina kunder, interagerar med dem och skapar communities online där doftentusiaster kan dela sina erfarenheter och upptäcka nya dofter tillsammans. 

− Jonna Gustafssons ledarskap inspirerar. Essnce snabba tillväxt visar vad passion, kreativitet och affärsskicklighet kan åstadkomma, säger Frida Boklund, Företagarnas regionchef i Gotland, Småland och Östergötland. 

Juryns motivering  

Årets Unga Företagare är en sann inspiration för alla som drömmer om att förändra sin bransch. Den har lyckats revolutionera ett traditionellt område genom att tänka annorlunda och hållbart. Att skaka om branscher och samtidigt minimera sin miljöpåverkan är essensen av framgångsrikt företagande. Vinnaren av Årets Unga Företagare i Sverige 2024 är Jonna Gustafsson, Essnce. 

Jurymedlemmar  

Alfred Appelros, Getsocial och styrelseledamot Företagarna Sverige  
Jenny Gejke, SJ  
Josef Fallesen, Vaam  
Tove Jarl, Ung Företagsamhet  
Taufeeq Saleh, Emploify 
Noel Abdayem, The Humble Co.  

Övriga pristagare Årets Unga Företagare 

På andra plats: Richard Bremer, Devant, Östergötland.  
På tredje plats: Dan Boëthius och Wilhelm Bille, Picler, Västra Götaland.  

Om Årets Unga Företagare  

 Årets Unga Företagare går till en framgångsrik företagare som är 35 år eller yngre. Utmärkelsen delas ut av organisationen Företagarna för att synliggöra företagare som genom sitt engagemang och entreprenörskap driver och utvecklar sina verksamheter på ett lönsamt och hållbart sätt och bidrar till samhällsutveckling.  

 Årets Unga Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Vinnarna av Årets Unga Företagare i Sverige utses av en jury bestående av framgångsrika företagare och erfarna företagsledare. Totalt är det 21 regionfinalister som gör upp om den nationella titeln.  

Partner Årets Unga Företagare i Sverige 2024: SJ  

Fler nyheter från Företagarna