Kritikerna borde lyssna på Spotify
Den som letar efter den perfekta lagen eller det fulländade systemet kan hålla på i evigheter. Tillvaron är för alldeles komplex för att det inte ska finnas målkonflikter eller uppstå oförutsedda följer. Regelverket som finns på arbetsmarknaden utgör inget undantag.
Just nu väcker frågan om nattarbete och kollektivavtal många reaktioner. Bakgrunden är att streamingföretaget Spotify nekats undantag från förbudet för nattarbete för 250 av företagets ingenjörer.
Spotify-domen visar att arbetstidslagstiftningen är förlegad
Dels menar kammarrätten och dessförinnan länsrätten och Arbetsmiljöverket att Spotifys verksamhet inte är samhällsviktig nog för att myndigheterna ska kunna bevilja undantag. Dels menar många att företaget försatt sig själv i trångmål genom att inte ha kollektivavtal; arbetstidslagens bestämmelser om nattarbete går under vissa förhållanden att avtala bort.
− Jag har uttalat mig för att Spotify bör kunna få undantag från förbudet mot nattarbete utan att för den skulle behöva teckna kollektivavtal. Det har väckt många reaktioner och en hel del kritik, säger Lise-Lotte Argulander som är Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö.
För valfrihet – inte emot kollektivavtal
En vanlig kritisk fråga är varför Företagarna är emot kollektivavtal, men den bygger på ett missförstånd. I Sverige råder närings- och avtalsfrihet. Det innebär att det är frivilligt för ett företag att teckna kollektivavtal eller ha ett hängavtal enligt nuvarande lagstiftning. Sex av tio mindre företag har valt att inte teckna kollektivavtal eftersom de har funnit andra lösningar som passar dem och deras anställda bättre.
− Att vara för avtalsfrihet är inte samma sak som att vara emot kollektivavtal. Det är att vara för valfrihet, säger Lise-Lotte Argulander.
Avtalsfrihet är en grundbult för ett välfungerande näringsliv. Det skapar flexibilitet inom lagens ramar, så att processer och transaktioner flyter på så bra som möjligt. Det ger utrymme för lokala anpassningar och nytänkande.
Respektera rätten att inte sluta kollektivavtal
Kollektivavtal är ingen enkel lösning
En del kritiker menar att Spotify kan lösa problemet enkelt, genom att teckna ett kollektivavtal och förhandla bort förbudet mot nattarbete. Som ett stort företag bör det inordna sig i partsmodellen i stället för att obstruera, heter det. Men det är inte så enkelt att det bara är att avtala sig till nattarbete. Företag som tecknar kollektivavtal måste acceptera en paketlösning som de kanske inte är intresserad av. Om det till exempel redan har en försäkringslösning kan det behöva teckna ytterligare en uppsättning och betala dubbelt. Men det är inte allt.
− Ett företag som tecknar kollektivavtal har plötsligt en tredje part i verksamheten att ta hänsyn till. Det är inte alltid man är på det klara med i vilka situationer det kan bli aktuellt. Det kan till exempel finnas förpliktelser som gör att du som företagare måste förhandla med facket inför tillsättandet av en ny chef eller liknande, säger Lise-Lotte Argulander.
För vem passar kollektivavtal?
Inte tal om oreglerat nattarbete
Regler och begränsningar för nattarbete är inte unikt för Sverige. Det finns hälsorisker förknippade med nattarbete och därför finns skyddsbestämmelser i lag.
− De som menar att det är bra att just Spotify inte får ha personer schemalagda för arbete nattetid blir svaret skyldigt var gränsen ska gå. Är det nödvändigt att bli serverad på restaurang sent? Är nattbussen viktig? Vilken industri ska få ha maskiner i gång på natten? Jag menar att lagstiftningen måste tolkas i takt med tiden, säger Lise-Lotte Argulander.