För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

SNI-koderna ändras – så påverkas ditt företag

Publicerad 3 okt 2024
Branschkoderna i statistiken över svenska företag kommer att ändras 2025 och du som företagare kan vara med att höja kvaliteten i datainsamlingen.
Foto: SCB.

Alla företag och arbetsställen ska ha en eller flera femsiffriga branschkoder som beskriver verksamheten. Koderna kallas Svensk Näringsgrensindelning (SNI). Den har sett likadan ut sedan 2007, men i slutet av nästa år börjar en ny SNI-standard gälla.

Orsaken till förändringen är att klassificeringen behöver uppdateras för att bättre spegla hur näringslivet ser ut i dag, eftersom det har hänt mycket under de senaste 17 åren. Det gäller inte minst i informationsteknik- och tjänstesektorn. Dessutom handlar det om att harmonisera de svenska koderna med den europeiska näringsgrensstandarden (NACE).

Se över SNI-koderna

Statistiska centralbyrån (SCB) är ansvarig för klassifikationen av SNI 2025. På statistikmyndigheten är arbetet med den nya standarden sedan länge i full gång, men ju närmare implementeringen kommer, desto mer börjar den stundande förändringen märkas även utanför SCB:s väggar.

I början av nästa år lanseras en ny e-tjänst på verksamt.se. I den kommer du som företagare själv kunna se över aktuella SNI-koder och vid behov ändra dem till de nya.

Om du inte gör något aktivt val kommer SCB att välja SNI-koder i stället. De tar då hjälp av befintliga uppgifter som finns registrerade om bolaget och automatkodar dem, men den processen blir inte lika nyanserad som om företagare med detaljkunskap om verksamheten ändrar själv.

Nyttan av aktuella SNI-koder

Vad får du som företagare ut av att säkerställa att SNI-koderna är aktuella?

En konkret nytta handlar om att kunna ta del av relevant information. Dels information från myndigheter, kommuner och regioner vid regelförändringar som berör en viss bransch, dels information och erbjudanden från andra samhällsaktörer som använder databasen med SNI-koder för att nå ut till företag inom en viss bransch. Digitalisering och automatisering av tjänster och processer gör dessutom att databaser med korrekt information om företag blir allt viktigare.

En annan nytta av att företagets verksamhet avspeglas så gott det går i SNI-koderna har att göra med att upplysningsföretag använder dem som källor för att sammanställa kreditrankningar. Även försäkringsbolag kan använda dem som en del av underlaget för att räkna ut premier.

Ytterligare en aspekt blev aktuell under coronapandemin då vissa stöd riktades till företag inom speciella branscher. Rätt SNI-kod var då inte det enda sättet att komma i fråga för stöd, men det var en parameter som spelade roll.  

Statistik – en modern råvara

Om man blickar bortom nyttan för det enskilda företaget finns det ett samhällsintresse av att statistiken över svenska företag håller god kvalitet. Dels för att den används inom forskning och jämförelser mellan olika länder, dels för att den ligger till grund för politiska debatter och beslut som påverkar företagsklimatet. Det brukar sägas att data och statistik är en råvara i en modern ekonomi och precis som andra råvaror behöver den förädlas.

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna