Spotify-domen visar att arbetstidslagstiftningen är förlegad
Spotify anses inte ägna sig åt verksamhet som tillgodoser viktiga samhällsintressen eller angelägna servicebehov. Det har först Arbetsmiljöverket, sedan förvaltningsrätten och nu häromdagen kammarrätten slagit fast. Bakgrunden är att streamingföretaget ansökt om dispens för 250 personer från Arbetstidslagens förbud mot nattarbete. Sådan kan bara medges om det finns särskilda skäl.
Spotify menar att företagets ingenjörer behöver vara tillgängliga på beredskap. Det kan handla om att hantera potentiella intrångsförsök som kan äventyra känsliga personuppgifter eller att lösa driftproblem. Men eftersom den huvudsakliga verksamheten Spotify bedriver är strömning av musik anser kammarrätten att skälen företaget anför inte väger tillräckligt tungt för att uppväga skyddet av arbetstagarnas hälsa.
Jobb flyttar från Sverige
I en debattartikel i Dagens Industri skriver Spotifys Sverigechef Katarina Berg att förbudet mot nattarbete medfört att företaget flyttat delar av 250 tjänster till andra länder och att beskedet i veckan påverkar kommande anställningar:
”Framtida rekrytering av ingenjörer kommer tyvärr i huvudsak att ske utanför Sverige. Detta innebär inte bara ett inkomstbortfall för de berörda individerna, utan också för Sveriges skatteintäkter.”
Företagarna är kritiska till hur Arbetstidslagen tillämpas.
− Vi har länge kritiserat Arbetsmiljöverket för sin ovilja att ge dispens för nattarbete. Kammarrätten borde ta till sig av kritiken. De kunde ha ändrat praxis och visat att vi är ett modernt land med en positiv inställning till företagande, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö.
Brist på flexibilitet
Förbudet mot nattarbete finns i Arbetstidslagen och innebär att det som regel inte är tillåtet att jobba mellan midnatt och klockan 05, om det inte finns särskilda skäl. Det kan gälla exempelvis hälsa och sjukvård. Ett annat alternativ för företag som behöver kunna förlägga arbete under natten är att teckna kollektivavtal där parterna kommit överens om att göra undantag från lagen. Spotify har som många andra företag valt att inte teckna kollektivavtal.
”Vi förstår och värnar självklart om syftet med lagarna – att skydda människors hälsa och vila och säkerställa att de som arbetar extra blir rättvist ersatta. I branschen vi verkar inom ligger vi redan i framkant vad gäller löner, förmåner och ledigheter, med särskilt fokus på återhämtning. Dessa värden är och förblir viktiga och behöver bevaras. Men problemet uppstår när bolag som redan lever upp till dessa krav, och av just den anledningen är attraktiva arbetsgivare, ändå nekas den flexibilitet som behövs för att kunna upprätthålla sin service.”, skriver Spotifys Sverigechef i Dagens Industri.
− Som ordningen fungerar nu tvingas företag in i kollektivavtal som reglerar mycket mer än arbetstid, bara för att de vill kunna bedriva verksamhet nattetid. Det är orimligt. Många företag saknar kollektivavtal för att de inte ser ett behov av att ha det, säger Lise-Lotte Argulander.
Förlegad arbetstidslagstiftning
Enligt Företagarna behöver reglerna för nattarbete moderniseras.
− Kammarrättens dom mot Spotify visar hur förlegad vår arbetstidslagstiftning är. Sverige är ett exportberoende land och många företag måste kunna serva sina kunder dygnet runt. Låt företaget och anställda bestämma själva när de jobbar utan statlig inblandning. Så visar vi att Sverige stöttar företagare oavsett när på dygnet de vill bedriva sin verksamhet, säger Lise-Lotte Argulander.