För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sveriges ekonomi går trögt

Publicerad 29 okt 2024
Återhämtningen i ekonomin går långsammare än vad många förväntade sig i våras.

Sveriges bruttonationalprodukt sjönk i september. Säsongrensat och jämfört med föregående månad minskade BNP med 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyråns BNP-indikator. Det bidrog till att tillväxten under det tredje kvartalet som helhet sjönk något jämfört med föregående kvartal och jämfört med tredje kvartalet 2023. 

Står och stampar  

Tisdagens statistik från SCB är den senaste i raden indikationer på att ekonomin står och stampar. På måndagen redovisade statistikmyndigheten både minskad varuexport under augusti med 5 procent i värde och med 6 procent i volym jämfört med motsvarande månad förra året och en minskning i  detaljhandelns försäljningsvolym med 0,1 procent i september jämfört med föregående månad. 

johan_grip_rund.jpg

I Riksbankens färska företagsundersökning för september, där de största företagen inom industri, bygg, handel och delar av tjänstesektorerna intervjuats, står att läsa att konjunkturläget har försämrats något sedan i våras och att företagens optimism om framtiden minskat, inte minst inom industrin. Inom byggsektorn räknar storföretagen med att det dröjer ännu längre innan man kan se en tydlig uppgång i efterfrågan på bostäder och inom handeln har optimismen dämpats jämfört med i våras.  

Repar sig ekonomin i höst?

− Svag efterfrågan genomsyrar hela ekonomin och kostnadskrisen håller ett fast grepp om både hushåll och företag. Förhoppningen är fortfarande att det här är botten, men det finns en liten risk att det hinner bli sämre innan det vänder, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip

Räntesänkning på väg

Torsdag 7 november lämnar Riksbanken årets näst sista besked om styrräntan och analytikerkåren är i princip enig om att det kommer att bli en sänkning från dagens nivå, 3,25 procent. Inflationen ligger numer under Riksbankens mål samtidigt som arbetslösheten är hög, exporten hackar och konsumenterna fortsätter att hålla i plånboken efter de senaste årens urgröpning av reallönerna.  

Riksbanken är för försiktig med räntan

−Med en fortsatt låg inflation och en svag ekonomi är det tydligt att Riksbanken borde ha sänkt räntan med 50 punkter redan i augusti. Nu är det hög tid att öka takten i räntesänkningarna för att få upp efterfrågan och inflationen, säger Johan Grip. 

Fler nyheter från Företagarna