För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tvärnit för Teslas stämning

Publicerad 14 okt 2024
Tingsrätten i Solna slår fast att den inte får besluta att Postnord ska dela ut försändelser till Tesla, men sista ordet behöver inte vara sagt.
Foto: Jarretera/GettyImages.

Arbetsmarknadskonflikten om kollektivavtal mellan IF Metall och Teslas svenska dotterbolag TM Sweden har snart pågått i ett år. Industrifackets strejk på Teslas svenska serviceställen och verkstäder inleddes 27 oktober 2023 och har sedan dess utökats med en rad så kallade sympatiåtgärder. 

Byggnads, Elektrikerförbundet, Fackförbundet ST, Fastiganställdas förbund, Hamnarbetarförbundet, Kommunal, Målarna, Service- och kommunikationsfacket Seko, Transportarbetarförbundet, Vision och nu senast Unionen har på olika sätt försökt hjälpa IF Metall att tvinga fram ett kollektivavtal genom att sätta käppar i hjulet för TM Swedens verksamhet.  

Sympatiåtgärd i domstol  

Parallellt med konflikten på arbetsmarknaden har Tesla försökt få en av sympatiåtgärderna upphävd i domstol. Nu har tingsrätten i Solna gett avslag på yrkandet.  

− Det är tydligt att tingsrätten inte vill ta ställning i frågan och jag utgår från att domen kommer att överklagas, samtidigt som domen visar på problemet med att det inte finns begräsningar för sympatiåtgärder, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.  

Tvisten som rätten haft att döma i handlar om att Seko och ST blockerar Teslas postgång. Det får bland annat till följd att TM Sweden har problem att få registreringsskyltar till nya bilar från Transportstyrelsen. Blockaden gäller utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB. Företaget har flera gånger behövt registrera nya adresser till Transportverket och fackförbunden är snabba på att sätta även dessa i blockad. 

Kritikerna borde lyssna på Spotify

Blockaden skulle bli verkningslös 

Från Teslas sida har man velat att tingsrätten ska förplikta Postnord att leverera posten. Enligt domen ser tingsrätten dock ingen möjlighet att gripa in. 

”Teslas yrkande och blockaden handlar om samma sak, nämligen utdelning av försändelser till Tesla. Domstolen får inte besluta på ett sätt som gör blockaden verkningslös”, säger chefsrådmannen Patrik Alm i en sammanfattning av skälen för domen. 

Tingsrätten hade tre huvudfrågor att ta ställning till. För det första om Postnord skyldigt att dela ut försändelser till Tesla. För det andra om tingsrätten får besluta att Postnord ska dela ut försändelser till Tesla. För det tredje om Postnord varit förhindrat att dela ut försändelser till Tesla.  

I och med att tingsrätten kommit fram till att svaret på den andra frågan är nekande, med hänvisning till grundlagsbestämmelsen i 2 kap. 14 § regeringsformen om att staten ska vara neutral och inte begränsa stridsrätten utan stöd i lag eller avtal, tar den inte ställning till de övriga frågorna.  

Respektera rätten att inte sluta kollektivavtal

Proportionalitet i sympatiåtgärder 

Domstolens skäl sätter fingret på att det inte finns någon proportionalitetsprincip eller förbud mot orimliga sympatiåtgärder i svensk lag.  

− I många länder finns det begränsningar för sympatiåtgärder. Men i Sverige saknas sådana. Kommentarerna från fackligt håll efter tingsrättens dom visar att de menar att de har rätt att gå hur långt som helst i stridsåtgärder eftersom staten inte ska lägga sig, säger Lise-Lotte Argulander.  

Företagarna anser att det vore bra med lagregler som begränsar hur långtgående stridsåtgärder får vara för att tvinga en part att ingå ett avtal som det inte vill ha. 

Fler nyheter från Företagarna