Upphandlade inköp måste fungera i kristider
Sverige ligger långt efter Finland när det kommer till att ha trygg försörjning i kristid. Det skriver Magnus Johansson, Företagarnas expert på konkurrens och upphandling i branschtidningen Inköpsrådet.
Finland är exempelvis till 80 procent självförsörjande när det gäller livsmedel. Sverige är inte ens i närheten av att vara självförsörjande gällande centrala insatsvaror i lantbruket.
Robusta inköp och krisberedskap
Så vad kan då göras för att samhällsviktiga funktioner ska kunna fortsätta att levereras när krisen kommer?
− Vissa menar att en lösning är att börja kalla hem redan konkurrensutsatt verksamhet. Vi har sett sådana exempel kring lagen om valfrihetssystem där frågorna i och för sig oftast handlat om kampen mot osund konkurrens. Men vad händer om fler verksamheter – utifrån omvärldsfaktorer – börjar utföras i högre grad av egen regi? Det skulle få effekten av det offentliga skulle växa på bekostnad av det privata näringslivet, säger Magnus Johansson.
Beredskapskrav i avtalen
Enligt Företagarna är det bättre att blicka inåt på själva avtalskonstruktionerna kopplade till offentlig upphandling. Genom att införa beredskapskrav i avtalen går det att få till en avtalsbaserad krisberedskap.
− Det kommer att komma med en prislapp, men det är nödvändigt om vi ska kunna bygga upp en robust krisberedskap. En sådan avtalskonstruktion skulle förstås inte vara nödvändig i alla typer av upphandlingar, men i vart fall sådana inköp som berör samhällskritisk verksamhet, säger Magnus Johansson.
Dialog och proportionalitet
Utgångspunkten för att lyckas med en avtalsbaserad krisberedskap är enligt Företagarna dialog och proportionalitet. En viktig aspekt är att mindre företag kan ha svårt att uppfylla alla krav, vilket gör dialogen med marknaden än mer viktig.
− Om de upphandlande organisationerna springer för snabbt fram riskerar näringslivet att inte hänga med. Det kan i stället få negativa konsekvenser på konkurrensen och Sveriges robusthet. Upphandlande organisationer och näringsliv måste därför samverka för att tillsammans stärka Sveriges krisberedskap. Vi måste vara öppna för att det kommer att kosta, men tiden är inne, säger Magnus Johansson.
Ledordet här är enligt Företagarna redundans, det vill säga att leverantörerna får rätt förutsättningar och incitament att säkerställa sin kapacitet och därigenom kunna utföra sina uppdrag i situationer utöver normalläget.