För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Halldora von Koenigsegg Vad vore Sverige utan småföretag?

Publicerad 23 okt 2024
Fler och fler småföretag har under de senaste årtiondena gett oss en explosion av variation. Tillsammans gör de Sverige rikare, inte bara på pengar utan också på möjligheter.
Halldora von Koenigsegg. Foto: Fotograf Ristenstrand.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Tänk vilken mångfald småföretag ger oss. Inte för att alla företagare bedriver en banbrytande verksamhet, utan för att det finns oerhört många kreativa sätt för driftiga människor att erbjuda sina medmänniskor något ganska vardagligt på. Småföretagande och variation går hand i hand. Alla vill inte ha samma smak på glass, likadana frisyrer eller mellanstarkt bryggkaffe. Mångfalden är inte lull-lull, som det hette i det gamla tv-programmet Trafikmagasinet när de testade bilar och bilarnas extrautrustning inte föll programledarna i smaken. Variationen har ett egenvärde.  

I dag finns det nästan tre gånger så många småföretag i Sverige som för trettio år sedan. Under de senaste årtiondena har politiker från höger till vänster flera gånger lyckats genomföra viktiga reformer. Det har gett oss lägre bolagsskatt, så att företag kan återinvestera sina vinster. Det har gett oss enklare regler för fåmansföretagande, så att 3:12-regelverket inte förvirrar och avskräcker. Dessutom har beloppsgränsen för när man kan starta ett aktiebolag sänkts rejält, så att fler har kunnat starta sitt första AB. 

Det gör mig självklart glad, men mest av allt beslutsam. För det finns så mycket mer att göra. Sverige är fullt av företagare som skulle kunna göra mer om de inte hölls tillbaka av regelkrångel, skatter och höga kostnader för att anställa. 

Därför jobbar vi på Företagarna för att fler företagarvänliga reformer ska bli verklighet. Vi gör det för att Sverige ska bli bättre. Det kan inte upprepas nog ofta: Fyra av fem nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Var tredje skattekrona i kommunerna kommer från mindre företag och deras anställda.  

Om inte företagare varje dag skulle utveckla samhället hade vi inte kunnat le åt hur gammaldags allt ser ut i backspegeln, på nostalgikonton på sociala medier. På samma sätt är det nu som grunden läggs för hur Sverige kommer att se ut om trettio år. 

Ska fler småföretag starta och växa behöver vi lätta på den regelbörda som håller dem tillbaka. Onödig byråkrati som krånglar till vardagen utan att någon kan förklara varför de finns måste bort. De företagare som letar med ljus och lykta efter personer att anställa behöver veta att våra politiker gör något åt kompetensförsörjningen. 

Tillsammans kan vi få den politiska debatten att fokusera på sådana framtidsfrågor. Kampanjen Utan småföretag, ingen variation är vårt bidrag till att öka medvetenheten om det stora värdet som små företag skapar. Vi hoppas att den kan få fler politiker att se värdet av den mångfald som småföretag ger oss, i stället för att fila på begränsningar.  

Dela kampanjen med dina vänner så gör vi Sverige mer företagsamt. 

 

Halldora von Koenigsegg Läs fler krönikor från vår expert

Halldora von Koenigsegg Ordförande riksstyrelsen
Fler nyheter från Företagarna