För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Jörgen ligger alltid steget före konkurrenterna

Publicerad 21 okt 2024
Jörgen Persson har skapat en vinstmaskin i Hudiksvall. En del av framgången kan förklaras med att personalen får dela på en betydande del av vinsten varje år. En annan är att han löser kompetensbristen genom att exportera svenskt ledarskap till en paradisö i Asien.
Jörgen Persson Årets Företagare i Sverige 2024
I en intervju med tidningen Företagaren berättar Jörgen Persson om hemligheten bakom framgångarna som banat väg till segern i Årets Företagare i Sverige 2024. Foto: Mathias Bardå.

Det är många företagare som drömmer om att bygga en verksamhet som skapar tillväxt, lönsamhet och engagerade medarbetare. Frågan är bara hur?Några av svaren finns kanske hos Jörgen Persson i Hudiksvall.

För någon vecka sedan fick han kliva upp på scenen i Stockholms stadshus och ta emot priset som Årets Företagare i Sverige 2024. Han är huvudägare av Monitor – ett företag som utvecklar och säljer affärssystem som används inom tillverkningsindustrin. Monitors modulbaserade affärssystem hjälper kunderna att få överblick, samt skapar underlag till affärsbeslut och i slutändan en förhoppningsvis högre lönsamhet.

Hur förklarar du Monitors framgångar?

- ­Vi håller oss till vår affärsidé som vi har haft i femtio år och svävar inte i väg utanför vårt specialistområde. Jag upplever att vi har starka grundvärderingar som vilar på vårt jordnära och långsiktiga tänk. Och så har vi varit försiktiga med kostnader – och aldrig lånat en krona, säger han.

Monitor levererar nyckeltal som slår de flesta konkurrenter i branschen med hästlängder – år efter år. Trots framgångarna är Jörgen Persson en doldis i Företagarsverige. Och han har inte något större behov av att stå i rampljuset och basunera ut företagets framgångar. Men visst jublar han ibland. Som en av hockeyklubben Brynäs främsta sponsorer kan han både jubla och frustreras över favoritlagets prestationer.

Men tillbaka till framgångsreceptet. I samtalet med Jörgen Persson framgår vikten av att luta sig mot företagets historia.

- Det är i historien som företagets kärnvärden vilar stadigt, säger han.

Räddade bolag

Jörgen Persson berättar om pappa Åke som grundade Monitor 1974. Åke insåg tidigt att hans passion för att effektivisera produktionsprocesser kunde vara en lukrativ affärsidé. 1974 startade han eget som soloföretagare, Verkstadsteknik Persson & Co. Han reste land och rike runt och räddade bolag på konkursens rand.

- 1978 köpte pappa sin första dator. Han ställde den nya maskinen i köket och bjöd hem en kompis att börja programmera. Med hjälp av pappas formler skapade de ett program som snart gick att sälja.

Nu kunde pappa Åke börja anställa och hans lillebror Morgan anslöt till firman. Kort därefter lanserades det första Monitorsystemet. Men det skulle dröja innan Jörgen börjar på Monitor.

- Det var först när min pappa gick bort 2016 som jag sa upp mig från min anställning i entreprenadbranschen och tog över företaget, berättar han.

Massiv tillväxt

Monitor har vuxit kontinuerligt under flera decennier – och hela tiden utan att tappa sitt fokus på tillverkningsindustrin. I dag är Monitor ett globalt företag med över 6 000 kunder, drygt 500 medarbetare runt om i världen och en årlig tillväxt på 17 procent.

Monitors ekonomiska nyckeltal imponerade på juryn i Årets Företagare 2024. Bolaget har ökat sin nettoomsättning från 349,6 till 625,4 miljoner kronor mellan åren 2019 och 2023. Rörelseresultatet 2023 uppgår till 236 miljoner kronor.

Hur lyckas du attrahera nya medarbetare?

- Kompetensförsörjning är en stor utmaning. Vi har många duktiga tekniker och utvecklare trots att vi ligger i lilla Hudiksvall – men Monitor hittar inte medarbetare i den takt vi vill.

En av lösningarna har blivit att Monitor etablerat en programmerings- och utvecklingsavdelning på paradisön Penang i Malaysia. Ön är sedan tidigare en populär etableringsort för internationella bolag som söker välutbildade malaysier.

Svenskt ledarkskap

Att etablera en verksamhet utomlands är ett stort steg. Men Monitor har en fördel som många andra internationella storbolag saknar – det svenska ledarskapet.

- Svenskt ledarskap har visat sig vara en oväntad tillgång. Monitors medarbetare på Penang upplever att de behandlas som värdefulla kollegor. Det är roligt att se hur väl det har slagit ut. De blir alltmer skandinaviska, och initiativförmågan har vuxit enormt. Tidigare blev de rädda när högsta chefen från Sverige kom på besök, nu ropar de ”Hi, big boss!”

Verksamheten på Penang sysselsätter nu fler än 100 personer och är centrum för Monitors fortsatta expansion i Asien.

Attraktiv bonus

Även om en sökning på Jörgen Persson resulterar i få träffar på Google så har Monitors generösa vinstdelningssystem väckt större uppmärksamhet. Redan pappa Åke bestämde att en betydande del av bolagets vinst skulle tillfalla personalen, en tradition som har levt vidare. En fjärdedel av fjolårets vinst delades ut till personalen, vilket resulterade i att de 250 anställda fick dela på 66,3 miljoner kronor. Det blev cirka 265 000 kronor i snitt per anställd.

Vinstdelningen är individuell och består av två delar. Den ena hälften är arbetstid där det blir bonusavdrag för all frånvaro, även sjukdom och föräldraledighet. Den andra delen är en individuell utvärdering av medarbetarens prestation.

Jörgen Persson betonar vikten av transparens för att motivera medarbetarna att sträva efter ett högre resultat.

- Varje morgon när du stämplar in på jobbet och slår på din dator ser du alla nyckeltal, bland annat hur vår fakturering ligger till i jämförelse med förra året, den senaste affären på medarbetarnivå och så vidare, säger han.

Medarbetarna har en årlig bonus att se fram emot – men vad motiverar dig att satsa vidare?

- Jag gillar ju att vinna, och jag omger mig av människor som tycker likadant. Varje dag, varje affär och varje kundbesök är en tävling. Jag förvaltar inte det bolag som jag fick ta över efter min pappa – jag driver det framåt. Om du börjar förvalta är du snart omkörd och tynar bort. Du måste ha farthållaren två kilometer högre än konkurrenterna, avslutar Jörgen Persson.

Juryns motivering: ”Årets Företagare i Sverige har en unik förmåga att koka ner det som är viktigt till något som går att greppa och ta tag i. Genom att se det som förenar många och det som utmärker var och en, får deras lösningar andra att leverera på topp – oavsett om de finns i Sverige eller på andra marknader. Trots hårda marknadsvillkor har de med ödmjukhet fortsatt att växa och utvecklas. Ja, de har satt det i system.”

Priset Årets Företagare i Sverige 2024 delades ut av Katarina Adamson, marknads- och kommunikationschef på Volvo Car Sverige, och Halldora von
Koeingsegg, Företagarnas ordförande. Volvo Car Sverige är huvudsponsor för
Årets Företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna