För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bagarbristen syns inte i Arbetsförmedlingens prognoser

Publicerad 19 sep 2024
Arbetsförmedling behöver en långsiktig strategi för kompetensförsörjningen i Sverige.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det små möjligheter att få ett jobb som bagare under de närmaste fem åren. Men Arbetsförmedlingen har fel. Det skriver Sveriges bagare och konditorers vd Martin Lundell och Thomas Byström, ansvarig för branschförbunden i Företagarna, i en debattartikel i Altinget.

”Flera bagerier har vittnat om att de inte kunde hålla öppet under sommaren på grund av bristen på bagare. Det är en katastrof för branschen och för Sverige som självförsörjande land.”

Hur kommer det sig att Arbetsförmedlingen har fel? Myndigheten gör ju regelbundet beräkningar över var det finns brist på arbetskraft och kan uppmuntra arbetslösa att utbilda sig inom de branscherna.

Problemet, skriver Martin Lundell och Thomas Byström, beror på att Arbetsförmedlingens prognos baseras på kontakt med endast 22 företag, alla annonserande via Arbetsförmedlingen. Detta trots att de flesta bagerier undviker att annonsera där på grund av att de då överöses av ansökningar från okvalificerade hemmabagare.

För att inte Arbetsförmedlingen ska basera information och råd på missvisande resultat behöver den höja sin ambitionsnivå och ta hjälp av experter med branschkunskap. Företagarnas kompetensförsörjningsrapport CTRL ALT DELETE visar att bara 25 procent av företagen använder Arbetsförmedlingens Platsbank och att endast 10 procent av dessa rekryteringar lyckas.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna