För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Billigare att anställa – ett litet steg i rätt riktning

Publicerad 3 sep 2024
Företagarna välkomnar att regeringen utökar nedsättningen av arbetsgivaravgiften för de minsta företagen, men vill se mer.

Om drygt två veckor lägger finansministern regeringens budgetproposition för 2025 på riksdagens bord. Vid det laget kommer det mesta att vara känt, eftersom innehållet presenteras bit för bit på vägen dit.

Några delar klarnade på tisdagen då statsminister Ulf Kristersson höll pressträff tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

Jämte utfästelser om investeringar i infrastruktur och satsningar på forskning levererades tre välkomna nyheter avseende budgetpropositionen från podiet. Det handlar om sänkt arbetsgivaravgift för de minsta företagen, förbättrade expertskatteregler och slopad flygskatt.

Utökat växa-stöd

I dag betalar en soloföretagare som anställer sin första medarbetare nedsatt arbetsgivaravgift. Detta så kallade växa-stöd föreslår regeringen och samarbetspartiet SD ska utökas till att omfatta även den andra anställda. Dessutom ändras beloppsgränsen för nedsättningen av arbetsgivaravgiften från 25 000 kronor i månaden i dag till 35 00 kronor i månaden.

patrick-rund.png

− Det är särskilt välkommet att nedsättningen av arbetsgivaravgiften utökas från den första anställda till de två första. Det minskar kostnaden för småföretagare att skapa jobb. Vi hade velat se en större utökning, till de första fem anställda och med ett högre lönetak, men det här är i alla fall ett steg på vägen, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Attraktivare expertskatt

För att lindra företagens problem med kompetensförsörjningen vill regeringen och SD även att ersättningsnivån i den så kallade beloppsregeln (lönekravet) för att ta del av den skattelättnad som finns för utländska experter, forskare och andra nyckelpersoner sänks från två gånger prisbasbeloppet till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad.

Företagarna välkomnar skattelättnaden även om det bör sägas att det för närvarande pågår en statlig utredning (Fi 2023:06) som har till uppdrag att utreda bland annat expertskatten och föreslå ändringar av reglerna för att öka Sveriges internationella konkurrenskraft. Utredningen ska redovisa sitt slutförslag senast 15 januari 2025.

− Det är positivt för att stärka Sveriges attraktivitet för högkvalificerad arbetskraft – men grundproblemet är Sveriges höga marginalskatter på löneinkomster. På det området hoppas vi att regeringen återkommer med besked om att sänka den statliga inkomstskatten och slopa avtrappningen av jobbskatteavdraget, säger Patrick Krassén.

Avskaffad flygskatt

Företagarna ser inga aber avseende avskaffandet av flygskatten.  

− Att flygskatten avskaffas var inte oväntat, då den inte fyller någon egentlig miljöstyrande funktion utan bara är en skatt på flygbiljetten, vilket Företagarna konstaterade redan när den infördes, säger Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna