För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att flygskatten avskaffas

Publicerad 3 sep 2024
Flygskatten är ett exempel på en punktskatt som vid införandet motiverades av miljöskäl, men som inte fyller en sådan funktion. Därför är det bra att den slopas.
Foto: Magnus Krantz.

Den svenska flygskatten avskaffas från och med sommaren 2025. Det beskedet lämnade regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna under en pressträff om budgetnyheter på tisdagseftermiddagen.

Företagarna var emot införandet av en nationell flygskatt 2018 och välkomnar att den nu försvinner. När regeringen tidigare i år remitterade ett förslag om att halvera flygskatten föreslog Företagarna att den skulle avskaffas i stället. En nationell punktskatt som saknar direkt koppling till flygets miljöpåverkande utsläpp fyller ingen funktion, annat än att göra resande dyrare.

Halvera inte flygskatten, ta bort den i stället

− Att flygskatten avskaffas var inte oväntat, då den inte fyller någon egentlig miljöstyrande funktion utan bara är en skatt på flygbiljetten, vilket Företagarna konstaterade redan när den infördes. Flygpriserna kommer säkerligen förändras när mer av flyget täcks av EU:s utsläppshandelssystem i framtiden, och det är viktigt att inte stapla styrmedel på varandra, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Flyget ingår i EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). EU har dessutom infört ReFuelEU Aviation-programmet som syftar till att öka användningen av och tillgången till hållbara flygbränslen.

Fler nyheter från Företagarna