För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

BRA slutar flyga från Bromma

Publicerad 17 sep 2024
Från och med 2025 flyger BRA från Arlanda som underleverantör till SAS.
Ett av flygbolaget BRA:s ATR 72–600-flygplan. Foto: BRA.

Flygbolaget BRA har ingått ett sjuårigt avtal med SAS. Det innebär att BRA med start från årsskiftet kommer att vara underleverantör till SAS (wet lease) och primärt ha Arlanda som bas, i stället för att som i dag flyga från Bromma flygplats.

Fram till årsskiftet kommer BRA fortsätta flyga alla linjer som vanligt med Bromma som huvudflygplats.

Enligt BRA beror beslutet att inte länge fortsätta med den egna reguljärverksamheten på en kombination av ökad efterfrågan inom affärsområdet kontraktsflygningar åt researrangörer och andra flygbolag och minskad inrikesmarknad efter pandemin.

SAS skriver i ett pressmeddelande att avtalet innebär att BRA kommer att tillhandahålla kapacitet på viktiga inrikeslinjer i Sverige samt bidra till SAS nav i Köpenhamn. Sammantaget ska det leda till bättre regionalt flyg och bättre anslutningar och fler alternativ för resenärer.

Enligt TT står BRA för nästan 90 procent av trafiken på Bromma flygplats.

Vad är Wet lease?

Wet lease innebär att ett flygbolag hyr ut flygplan och besättning (piloter och kabinpersonal), underhåll och försäkring till ett annat flygbolag.

Till skillnad från Dry lease sker flygningarna inom ramen för det uthyrande flygbolagets drifttillstånd (AOC). Flygsäkerhetsmässigt står flygningarna under tillsyn av detta flygbolags flygsäkerhetsmyndighet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna