För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Små misstag gör att viktig kompetens tappas"

Publicerad 23 sep 2024
Prisbelönta Emigreat krossar byråkratin kring att anställa från andra länder. Anali Molina och Saaya Sorrells-Weatherford startade bolaget baserat på egna erfarenheter.
Anali Molina och Saaya Sorrells-Weatheford driver Emigreat. Foto: Banfa Jawla.

Ni har själva upplevt krånglet, som internationella talanger?

- Jag är från Japan och USA, medan Anali är från Dominikanska republiken. Jag kom till Sverige efter många år inom turismen i Honduras. Anali studerade på Chalmers och vi fann varann via Linkedin när vi diskuterade immigrationsproblem. Vi använde det vi lärt oss för att hjälpa andra och för tre år sedan startade vi bolaget.

Digitalisering blir ett verktyg för att undvika kompetensutvisningar?

- Vi har sett hur små misstag leder till att viktig kompetens tappas. Vi skapade egen mjukvara och en digital plattform där företag får stöd i att följa lagar och regler när man har anställda som kommer från andra länder än Sverige. Syftet är att lösa praktiska uppgifter för hr och att både spara tid och minska osäkerhet.

Hur är AI en del av er business?

- ­Vi bygger en virtuell rådgivare och vi har en skräddarsydd Chat GPT som svarar på flyttfrågor om Sverige.

Inom vilka branscher är intresset störst för era tjänster?

- I små och medelstora it-konsultbolag och rekryteringsfirmor som kämpar med tidskrävande bakgrundskontroller och med att bedöma potentiella kandidaters rätt att arbeta i Sverige. Tittar vi på bristyrken är ingenjörer högt upp på listan, särskilt inom elektrifiering. Även servicepersonal och svetsare fattas. Framöver visar prognoser en personalbrist i Sverige inom bygg, städning och rengöring samt äldrevård.

Inom EU syns en eskalerande brist på arbetskraft?

- År 2030 har vi en arbetskraftsbrist på 40 miljoner medarbetare i EU, enligt rapporter. Det kommer att behövas talanger från andra delar av världen, inte bara till tjänsteyrken utan även till så kallade ”blue collar”-yrken.

 Vad händer i höst och vinter för Emigreats del?

- Vi går från pilotkunder till att bredda vårt erbjudande och sänka trösklar, med olika lösningar som många har råd med. Vi bygger även upp research och innehåll för ytterligare ett nordiskt land, troligtvis Danmark i första hand. Samtidigt driver vi ett sidoprojekt för att stötta internationella studenter i Sverige, med hjälp att planera för framtiden. Vi ser till att de har all kunskap de behöver för att växla över till arbetstillstånd.

Fakta om Anali Molina och Saaya Sorrells-Weatheford

Gör: Grundare av Emigreat AB - vd respektive CPO för bolaget.

Succérecept: ”En optimist och en realist! Vi kompletterar varandras styrkor och intressen. Båda är gjorda för startupvärlden. Vi är inte rädda för att ta reda på hur vi kan lösa saker.”

Fler nyheter från Företagarna