För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förbättra företagares skydd mot bankbedrägerier

Publicerad 17 sep 2024
Både regeringen och bankerna behöver vidta åtgärder för att skydda företagare från bankbedrägerier. Det skriver Tobias Adielsson i Svenska Dagbladet.

Regeringen med finansmarknadsminister Niklas Wykman i spetsen behöver förbättra skyddet mot bankbedrägerier. Det skriver Företagarnas expert på brott mot företagare, Tobias Adielsson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sämre skydd för företagare

I dag har privatpersoner ett konsumentskydd mot bankbedrägerier. Regelverket utgår felaktigt från att alla företag är stora och inte behöver skydd, trots att 97 procent av Sveriges företag har färre än tio anställda och tre av fyra är enmansföretag. Även när det gäller krav på tydliga villkor för lån görs det skillnad på om låntagaren är privatperson eller företagare. Detta trots att förutsättningar att bedöma långivare många gånger inte skiljer sig nämnvärt åt.

Bankerna måste förbättra skyddet

Bankerna själva behöver enligt Företagarna också göra mer, eftersom företagare som grupp både är extra utsatt för bankbedrägerier och har ett svagare skydd. Det kan handla om tidsfördröjningar vid stora överföringar eller att två personer måste godkänna större belopp.

”Det kan inte vara företagen själva som ska tvingas efterfråga bättre säkerhet”, skriver Tobias Adielsson i Svenska Dagbladet.

Det är också svårt för företagare att utvärdera bankernas olika säkerhetslösningar. De enda som vet hur omfattande bankbedrägerierna är hos de olika bankerna är Finansinspektionen och den informationen är sekretessbelagd. 

Fler nyheter från Företagarna