För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företag ska inte vara narkotikapoliser

Publicerad 3 sep 2024
Det är feltänkt att tro att generella drogtester på företag är ett bra sätt att bekämpa grov organiserad brottslighet.
Genrebild av drogtest. Bilden ska inte ses som ett representativt exempel på drogtester som utförs i svenska företag. Foto: Getty Images.

Det är en dålig idé att försöka vinkla företagens arbetsmiljöarbete till ett verktyg för att bekämpa gängkriminalitet. Det säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander i en intervju i P4 Östergötland apropå ett förslag från Östgöta-Correspondentens (Corren) ledarsida.  

I en ledarartikel argumenterar Corren för att alla östgötska företag borde drogtesta sin personal. Ja, ledarredaktionen menar att den åtgärden kan vara en av de viktigaste i kampen mot grov organiserad brottslighet. Företagarna och Lise-Lotte Argulander ger inte mycket för den argumentationen.  

− Visst, om det inte fanns några narkotikamissbrukare så skulle det inte finnas någon drogförsäljning, men drogtester på arbetsplatser handlar om policies och rutiner för att göra riskfyllda yrken säkra och att fånga upp anställda som har missbruksproblem om det finns misstanke om det. Det handlar inte om masstester för att bekämpa kriminalitet, säger hon.  

Kan jag avskeda en anställd som stulit på jobbet?

Lise-Lotte liten.png

Företag ska inte göra polisens jobb  

Alla arbetsgivare har enligt lag ett ansvar för arbetsmiljön. En arbetsgivare ska arbeta förebyggande så att inte personal utsätts för ohälsa eller olycksfall på jobbet. Detta är något helt annat än att kräva att alla anställda genomgår tester för att se om de är påverkade eller tagit droger.  

− Jag tycker att drogtestning ska användas väldigt selektivt och där det finns ett behov av det och inte som en generell åtgärd. Polisen och andra samhällsaktörer är bättre på att jobba brottsförebyggande, säger Lise-Lotte Argulander i P4 Östergötland. 

Exempel på yrken och branscher där drogtester kan vara relevanta är chaufförer, byggnadsarbetare och anställda i restaurangbranschen där det kan uppstå stor påverkan från omgivningen.  

Allt du behöver veta om personal och anställning som småföretagare

Arbetsmiljö och integritet  

Lise-Lotte Argulander betonar att företag som ska drogtesta personal behöver ha rutiner och policies på plats som säkerställer att provresultaten är tillförlitliga, att den personliga integriteten beaktas och att ansvariga vet vad de ska göra om ett provsvar kommer tillbaka positivt.  

− Det är ju inte bara att kicka en anställd som testas positivt i ett drogtest. Som arbetsgivare måste man gå varsamt fram och vidta en hel rad andra åtgärder. Det kan handla om att personen ska få hjälp och stöd och rehabilitering om det handlar om missbruk.  

Lise-Lotte Argulander pekar även på att drogtester kan gå stick i stäv med ett företags arbetsmiljöarbete.  

− Att införa generella drogtester kan både skrämma och skapa väldigt mycket oro på en arbetsplats och i sig vara grund för arbetsmiljöproblem. 

En praktisk dimension av drogtestning är att den inte är gratis. Om företag skulle åläggas att drogtesta all sin personal löpande skulle det addera till en betydande summa samtidigt som nyttan är minst sagt tveksam. 

Fler nyheter från Företagarna